CHP'li Adıgüzel: İktidar Türkiye tarihinin en karanlık projelerinden birine imza atmıştır

CHP'li Adıgüzel: İktidar Türkiye tarihinin en karanlık projelerinden birine imza atmıştır

CHP Bilgi ve İletişim Teknolojilerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Onursal Adıgüzel, Fatih Projesi’ne ilişkin hazırladıkları raporu kamuoyu ile paylaştı.


 Fatih Projesi'nde kamu kaynaklarının boşa harcandığını ve projenin öğrenciler arasında eşitsizliğe neden olduğunu ifade eden Adıgüzel, "İktidar Türkiye tarihinin en karanlık projelerinden birine imza atmıştır. Bu projede mali saydamlık, şeffaflık ve hesap verilebilirlik adına en ufak bir örnek bile yok" dedi.

CHP Bilgi ve İletişim Teknolojilerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Onursal Adıgüzel, Fatih Projesi’ne ilişkin hazırladıkları raporu kamuoyu ile paylaştı. Fatih Projesi'nde kamu kaynaklarının boşa harcandığını ve projenin öğrenciler arasında eşitsizliğe neden olduğunu ifade eden Adıgüzel, "İktidar Türkiye tarihinin en karanlık projelerinden birine imza atmıştır. Bu projede mali saydamlık, şeffaflık ve hesap verilebilirlik adına en ufak bir örnek bile yok" dedi.

CHP Bilgi ve İletişim Teknolojilerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Onursal Adıgüzel, Fatih Projesi’ne ilişkin hazırladıkları raporu kamuoyu ile paylaştı. CHP’li Adıgüzel’in koordinasyonunda hazırlanan “Milli Eğitim Sisteminde Teknoloji Entegrasyonu:2020'ye nasıl girdik?" isimli raporda, eğitim teknolojisi konusunda bugüne kadar yapılmış en büyük bütçeli yatırım olan Fatih Projesi detaylı olarak ele alındı.

CHP'li Adıgüzel parti genel merkezinde düzenlediği basın toplantısında Fatih Projesi'nde kamu kaynaklarının boşa harcandığını ve projenin öğrenciler arasında eşitsizliğe neden olduğunu ifade etti. Proje için harcanan 8 milyar liranın çöpe atıldığını söyleyen Adıgüzel "İktidar Türkiye tarihinin en karanlık projelerinden birine imza atmıştır. Bu projede mali saydamlık, şeffaflık ve hesap verilebilirlik adına en ufak bir örnek bile yok" dedi.

Projenin hayata geçirildiği günden bugüne beş Milli Eğitim Bakanı'nın değiştiğine dikkat çeken Adıgüzel "Dünyada en önemli teknolojik eğitim yatırımlarından biri olan 8 milyarlık bir yatırımın çar çur edilmesine sebep olanlar hesap vermiş mi?" diye sordu.

Adıgüzel konuya ilişkin şu ifadeleri kullandı:

"Fatih Projesi’nde kamu kaynakları boşa harcanmıştır. Fırsat eşitliği derken öğrenciler arasında ciddi bir eşitsizlik ortaya çıkarılmıştır. Bu projenin başarılı olmayacağı ilk pilot uygulamada öngörülebilirdi. Öğrencilerimize kodlama sistemi öğretilerek Türkiye’nin sınıf atlaması sağlanabilirdi. Ama bu gelişmelere kör sağır olan iktidar vatandaşın vergilerinden oluşan yaklaşık 8 milyar lirayı çöpe atmıştır. Türkiye tarihinin en karanlık projelerinden birine imza atmıştır. Bu işin bir de finansal modeline bakmak lazım. Planlama, ölçme, değerlendirme yok.

Finansman tarafında ne olduğunu da iyi görmek gerekiyor. Bu projede mali saydamlık, şeffaflık ve hesap verilebilirlik adına en ufak bir örnek bile yok. 2010 yılında başlamış, kamu ihale kanunundan muaf hale getirilmiş, 2017 ve 2018 Sayıştay raporlarında mali saydamlık ve hesap verilebilirlik ilkeleri ile açıkça çeliştiği ortaya konmasına rağmen bu proje 2010’dan bugüne 5 Milli Eğitim Bakanı değiştirmiş. Bu bakanlar her göreve geldiğinde de proje tartışılmaya başlanmış. Bu tartışmalar da genelde ekonomik, rüşvet ve rant tartışmaları olmuş.

Dünyada en önemli teknolojik eğitim yatırımlarından biri olan 8 milyarlık bir yatırımın çar çur edilmesine sebep olanlar hesap vermiş mi? Ne yazık ki vermemiş, diğer uygulamalarda olduğu gibi bunun da üstü örtülmüş, yapanların yanına kalmış. Biz CHP iktidara geldiği zaman bu projelerin hepsinin üzerindeki bu örtüyü kaldıracağımızı, vatandaşımızın hakkını soracağımızı söylemek isterim."