CHP'li Aytekin o fay hattını meclis gündemine taşıdı

CHP'li Aytekin o fay hattını meclis gündemine taşıdı

CHP Balıkesir Milletvekili ve İçişleri Komisyonu Ensar Aytekin TBMM Başkanlığına verdiği Araştırma Önergesi ile Gökçeyazı Fay hattını Meclis gündemine taşıdı.

Yaklaşık 2 bin yıldır suskun kalan fay üzerinde ve birinci derece etki alanında çok sayıda köy ve kırsal yerleşimle birlikte, Şehir Hastanesi de yer aldığını belirten Aytekin, yetkilileri bir kez daha uyararak konunun gündeme alınmasını talep etti. 

Aytekin yaptığı açıklamada şunları kaydetti:

“Ülkemiz her gün yeni bir afet haberi ile uyanıyor. Marmara depreminden bu yana gerçeğimiz haline gelen depremler can almaya devam ediyor. Yakın zamanda Ege bölgesinde ve Malatya-Elazığ arasında yaşanan depremlerle bir kez daha acı gerçek kendini hatırlatmış, yaklaşan Marmara Depremi konusunda uzmanlar uyarılarını ve tedbir alınması gerekliliğini ifade etmişlerdir.

HAT ÜZERİNDE YERLEŞİM ALANLARI VE HASTANE VAR

Son zamanlarda sıklaşan depremler, Kuzey Anadolu Fayı üzerinde de birikim ve stresi arttırmış, beklenen büyük depreme ilişkin endişeleri tetiklemiştir. Uzmanların dikkat çektiği ve Balıkesir üzerinden geçen Gökçeyazı Fayı olarak bilinen hatta ciddi birikimler söz konusudur. Yaklaşık 2 bin yıldır suskun kalan fay üzerinde ve birinci derece etki alanında çok sayıda köy ve kırsal yerleşimle birlikte, Şehir Hastanesi de yer almaktadır. Fay Yasası çerçevesinde bu bölgenin tekrardan güçlendirilmesi ve tedbirlerin alınması uzmanların ortak görüşüdür. Edremit- Gönen arasında ciddi bir yıkıma sebep olacağı ön görülen bu alanda, İl Afet Riski Azaltma Planı uygulamasının hızlı bir şekilde devreye girmesi ve yapı stokunun incelenmesi uzmanların uyarıları arasında yer almaktadır. Bu bölgede alınacak tedbirlerle, beşeri nüfusun korunması ve zararın en aza indirilmesi mümkündür.

Bu kapsamda verdiğimiz Araştırma Önergesi ile bir komisyon kurularak Balıkesir’de gerekli çalışmaların yapılmasını talep ediyoruz. Bu çalışma beklenen Marmara depremi öncesinde çalışma yapılması ve gerekli önlemler alınması adına Türkiye’de de uygulanabilir hale gelecektir. Unutulmamalıdır ki, deprem gerçeğimiz olsa da gerekli yasaları uygulayarak, önlemleri alarak can ve mal kaybını en aza indirmek hepimizin boynunun borcudur.”