CHP'li Özel'den Erdoğan'a görevi  ihmal suçlaması

CHP'li Özel'den Erdoğan'a görevi ihmal suçlaması

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, 15 Temmuz darbe girişiminin arkasında yer alan Akın Öztürk ve Mehmet Dişli’nin, FETÖ bağlantılarına ilişkin MİT raporunun 2015 yılında yapılan Yüksek Askeri Şurası’na getirilmesine rağmen terfi ettirildiğini belirterek, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın görevi ihmal suçu işlediğini öne sürdü.


 2015 yılında Yüksek Askeri Şura tarafından, daha sonra darbe girişimine katıldıkları tespit edilen 38 general, amiral ve albayın terfi ettirildiğine dikkat çeken Özel, MİT raporuna rağmen Dişli’nin Genelkurmay Karargahında görevlendirilmesinin nedenlerini sordu. Özgür Özel, 2015 yılında yayınlanan MİT raporunun kamuoyuna açıklanmasını da istedi.

 Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu’nun, başbakanlık görevi yaptığı sırada Mehmet Dişli’nin FETÖ bağlantılarının ortaya koyulduğu MİT raporuna rağmen 2015 yılında Yüksek Askeri Şura tarafından emekli edilmediğini açıklanması üzerine başlayan tartışmalar sürüyor.

CHP’DEN, “ MİT RAPORU AÇIKLANSIN” TALEBİ

Konuya ilişkin yazılı açıklama yapan CHP Grup Başkanvekili, Manisa Milletvekili Özgür Özel,15 Temmuz darbe girişiminin arkasında olan Akın Öztürk ve Mehmet Dişli’ye ilişkin MİT raporlarının 2015 Yüksek Askeri Şurası’na getirilmesine rağmen her iki ismin tasfiye edilmediğine dikkati çekerek, “MİT raporu kamuoyuna açıklanmalıdır” dedi.

ERDOĞAN GÖREVİ İHMAL SUÇU İŞLEDİ

Yüksek Askeri Şura tarafından, daha sonra 15 Temmuz darbe girişiminde yer aldıkları tespit edilen 38 general, amiral ve albayın terfi ettirildiğine işaret eden Özgür Özel, bu konuda hükümete ve Erdoğan’a kritik sorular yöneltti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, FETÖ bağlantıları tespit edilen Dişli ile birlikte 38 askerin  terfisine izin verdiğini öne süren Özgür Özel şunları söyledi:

 “İlgili rapora rağmen Mehmet Dişli’nin dönemin Genelkurmay Başkanı Akar ile bu kadar yakından çalışmaya devam etmiş olması ve karargahın en kritik noktalarına ve en mahrem bilgilere erişebilecek görevde tutulmasına neden izin verildiği de yanıtlanmalıdır. Yine dönemin Genelkurmay Başkanı Akar ve dönemin MİT Müsteşarı Fidan’ın TBMM Araştırma Komisyonu’na çağrılmasına rağmen gitmemelerinin arkasında da bu raporun olabileceği anlaşılmaktadır.

ŞURA TOPLANTISINDA YAŞANANLAR KAMUOYUNA AÇIKLANMALI

Ayrıca, söz konusu rapor MİT Müsteşarlığı’nın 15 Temmuz Darbe Girişimini Araştırma Komisyonu’na sunduğu, ‘MİT’in TSK içinde istihbarat toplama yetkisi bulunmuyor’ yönündeki bahanenin de gerçeklikle bağdaşmadığını göstermiştir. 15 Temmuz darbe girişimine gidilen sürece ilişkin soru işaretlerinin açıklığa kavuşması gerektiği ortadadır. Recep Tayyip Erdoğan, MİT raporunun doğrultusunda işlem tesis edilmeyen ilgili Şura kararlarını onaylayarak, en hafif tabiriyle 15 Temmuz darbe girişimine gidilen süreçte görevini ihmal etmiştir. O kararları onaylayan Erdoğan başta olmak üzere, Şura’nın katılımcıları MİT raporuna rağmen FETÖ iltisakı bulunan askerlerin tasfiyesinin nasıl engellendiğine yönelik Şura’da yaşananları kamuoyuna açıklamalıdır. Bu en başta 251 şehidimize karşı sorumluluğun gereğidir.”