CHP Milletvekilleri, kuraklık bölgelerinde: “Tarlanın yanı başında su var, ama sulama yapılamıyor!”

CHP Milletvekilleri, kuraklık bölgelerinde: “Tarlanın yanı başında su var, ama sulama yapılamıyor!”

CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, “GAP ile 18 milyon dönüm arazi sulanabilecekken 8 milyon dönüm ancak sulanıyor. Tarlaların yanı başında su var ama sulama yapılamıyor. Bu iktidarların tercihi ile ilgili bir durum" dedi.

CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, Mardin’de kuraklıktan zarar gören üreticilerle bir araya geldi. Güneydoğu Anadolu Projesi'nin (GAP) tamamlanmaması nedeniyle kuraklık afetinin boyutlarının ağırlaştığını belirten Sarıbal, “GAP bir türlü tamamlanmadı. GAP ile 18 milyon dönüm arazi sulanabilecekken 8 milyon dönüm ancak sulanıyor. Halen 10 milyon dönüme yakın arazi sulanmıyor. Tarlaların yanı başında su var ama sulama yapılamıyor. Bu iktidarların tercihi ile ilgili bir durum" dedi.

 

CHP Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu ve Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal kuraklığı ve sonuçlarını yerinde incelemek için Mardin'e geldi. Mardin’de Hububat Ticaret Merkezi Başkanı Mehmet Şerif Öter'i ziyaret eden milletvekilleri, burada hasat edilen hububatı inceleyip üreticilerden bilgi aldı.

 

Sarıbal, yaşanan kuraklığın etkilerini yerinde görmek için, CHP'li milletvekillerinin Türkiye’nin 5 ayrı bölgesinde saha çalışması yürüttüklerini, ilerleyen günlerde kuraklıkla ilgili rapor hazırlayarak kamuoyunu bilgilendireceklerini söyledi.

 

“ÇİFTÇİNİN DAYANACAK GÜCÜ KALMADI”

 

Hububat Ticaret Merkezi Başkanı Öter, kuraklıktan dolayı çiftçinin yüzde 70’e yakın verim kaybı yaşadığını belirterek, iktidardan çiftçiye destek olması çağrısında bulundu. Öter, “Son yılların en yüksek alım fiyatı açıklandı ama bu çiftçiyi kurtarmıyor. Çünkü buğday alım fiyatlarında yüzde 36 artış yaptılar, ama girdilerin fiyatları son bir yılda yüzde 100 arttı. Lütfen bölgeye gelsinler. Çiftçi artık dayanamıyor. Çiftçi yüzde 30 verim alabildi. Tohumunu bile alamaz duruma geldi. Çiftçiye yardımcı olmaları gerekiyor” diye konuştu.

 

"ÜRÜN KAYBI AÇIKLANAN RAKAMDAN FAZLA"

 

Sarıbal, “Yağışın az olduğu yerlerde kuraklık var. Diyarbakır, Mardin, Şanlıurfa, Konya, Antalya’nın bir kısmı, Denizli, Aydın. Ülkenin yoğun bir coğrafyasında tarımsal kuraklık dediğimiz, ciddi bir üretim kaybı, ciddi bir rekolte kaybının olacağını şimdiden söyleyebiliriz” dedi.

 

Sarıbal, kuraklıktan kaynaklı ürün kaybının daha önce açıklanan rakamların çok üzerinde olduğunu, ürün kaybının yanı sıra ciddi bir kalite kaybının da olduğunu söyledi.

 

“GAP TAMAMLANSAYDI SORUN OLMAZDI”

 

Mardin ve Kızıltepe’de yaşanan sorunların, ülkenin diğer bölgelerinde yaşanan ve düşük yağıştan kaynaklı sorunlardan farklı olduğunu belirten Sarıbal, şunları söyledi:

 

“GAP bir türlü tamamlanmadı. GAP ile 18 milyon dönüm arazi sulanabilecekken 8 milyon dönüm ancak sulanıyor. Halen 10 milyon dönüme yakın arazi sulanmıyor. Tarlaların yanı başında su var ama sulama yapılamıyor. Bu iktidarların tercihi ile ilgili bir durum. GAP’a yatırım yapmak yerine başka işlere yatırım yapmayı tercih ettikleri için biz bugün bu kuraklığı göz göre göre yaşıyoruz. Normalde Bugün buğdayda 600, 700 kilo verim alacağımız yerde 100, 200 kilo verim alıyoruz. Su var ama sulayamıyoruz.

 

"SORUN POLİTİK"

 

Sulamada kullanılan elektrik çok pahalı olduğu için üretici yeraltı suyunu kullanamıyor. 3 – 4 kere sulaması gereken yeri enerji maliyetinden dolayı 1 kez veya 2 kez sulayabiliyor. O zaman da verim düşüyor. Burada su varken elektrik pahalı diye sulama yapılamıyor ise, verim düşüklüğü var ise bu tamamen yönetimden kaynaklanan bir sorundur, politik bir sorundur. Çiftçinin üretmeye devam edebilmesi için çiftçinin desteklenmesi, su ve elektriğinin kesilmemesi ve uğradığı zararın karşılanması gerekiyor.”