CHP, Reza Zarrab için ABD'ye gidiyor 

CHP, Reza Zarrab için ABD'ye gidiyor 

CHP Genel Başkan Yardımcısı Erdal Aksünger, Sarraf davası hakkında bilgi almak üzere ABD’ye gideceğini duyurdu.

ABD’nin New York kentinde davayı yakından takip eden Türkiyeli hukukçularla görüşeceğini belirten Aksünger, “Ne oluyor, dosya nereye gidiyor sorularına yanıt aramak, konuyu sadece Amerikalıların gözünden değil, hükümetin bakış tarzıyla da değil, daha bağımsız bir gözle görmek üzere New York’a gideceğim” dedi.

'Türkiye'de yargılama istiyoruz'

ABD’li makamlarla bir görüşme talebinin olmadığını vurgulayan Aksünger, Sputnik'e verdiği demeçte şu ifadeleri kullandı: 

"Bizim elimizdeki dosyaların hiçbir anlamı yok. Çünkü onların ellerindeki dosyalarda çok daha fazla bilgi var. Bizim de elimizdeki bilgileri Amerikalılara verecek halimiz yok. Biz Türkiye’de yargılama yapılsın istiyoruz. Türkiye’de her şeyi anlattık, başka anlatacak bir şeyimiz yok. Türkiye’yi bu hale getirenler yargılanmadığı süreçte gidip başka yargılara güvenecek halimiz yok bizim. Onunla ilgili Meclis’te soruşturma önergeleri verildi ama bunlar hep reddedildi. Meclis’te yeniden bu yönde bir soruşturma komisyonu açılması gerekiyor, burası kesin. Ama orada bu davayı sıkı takip eden deneyimli hukukçu arkadaşlarımız var. Davanın seyrini onlardan dinleyeceğiz.” 

Komisyon üyesiydi

Aksünger, Rıza Sarraf ve birçok ismin gözaltına alındığı 17 Aralık soruşturmasında isimleri geçen dönemin İçişleri Bakanı Muammer Güler, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar ile AB Bakanı Egemen Bağış’la ilgili yolsuzluk ve rüşvet iddialarını araştırmak için TBMM’de kurulan Soruşturma Komisyonu üyesi olarak görev yapmıştı.

Türkiye'deki soruşturmada aklanan ancak ABD’de İran’a uygulanan ambargoyu delmek, kara para aklamak, bankacılık sistemini zarara uğratmak gibi suçlardan tutuklu bulunan Rıza Sarraf davasına Zafer Çağlayan da dahil edilmişti. Cumhurbaşkanı Erdoğan bunu “Türkiye’ye yönelik bir adım” olarak nitelendirmiş, Hükümet Sözcüsü Bekir Bozdağ da "FETÖ, ABD yargısını kullanarak darbe girişimini tekrarlamak istiyor" yorumunda bulunmuştu.