CHP'de aday adayı olmak isteyenler ne kadar ödeyecek? CHP'nin yerel seçim stratejisi de belli oldu

CHP'de aday adayı olmak isteyenler ne kadar ödeyecek? CHP'nin yerel seçim stratejisi de belli oldu

CHP'de yerel seçimler öncesi aday adayı olmak isteyenler için takvim açıklandı. Peki, adaylar nasıl belirlenecek? CHP'de belediye başkan aday adayları ve belediye meclis üyeleri ne kadar para ödeyecek?

CHP, 38. Olağan Kurultayı'nda yeni genel başkanını seçtikten sonra yerel seçimler için kolları sıvadı. Özgür Özel liderliğindeki parti, belediye başkan aday adaylığı için başvuruların başladığını duyurdu. Peki, belediye başkan aday adayları ve belediye meclis üyeleri ne kadar para ödeyecek? Adaylık süreci nasıl olacak ve başvurular nereye yapılacak?

100963501-gettyimages-476095842.jpg

CHP'DE ADAY ADAYLARI KAÇ TL ÖDEYECEK?

31 Mart 2024'te yapılacak yerel seçimlerde CHP'de aday adaylığı süreci başladı. CHP'de aday adaylığı ücretleri de belirlendi.

CHP MYK'da alınan karar neticesinde bugün başlayan aday adaylığı başvurularında, büyükşehir belediye başkanlığı için aday adayından 50 bin TL, nüfusu 500 bin ve üzeri il, ilçeler için 30 bin TL, nüfusu 250-500 bin arasındaki yerlerde belediye başkanlığı için 20 bin TL para alınacak.

Nüfusu 100-250 bin olan il, ilçe ve belde belediye başkanlığı için 17 bin 500 TL, nüfusu 50-100 bin olan il, ilçe ve belde belediye başkanlığı için 15 bin TL, nüfusu 15-50 bin olan il, ilçe ve belde belediye başkanlığı için ise 10 bin TL ödenecek. Nüfusu 10-15 bin olan il, ilçe ve belde belediye başkanlığı için 7 bin 500 TL, 5-10 bin olan ilçe ve belde belediye başkanlığı için 5 bin TL, nüfusu 5 binin altındaki yerlerde 3 bin TL ücret talep edilecek.

Nüfusu 15-50 bin olan beldelerde belediye meclis üyeliği için 2 bin 500 TL talep eden CHP, nüfusu 15 binin altındaki beldelerde belediye meclis üyeliği için de 1000 TL ödenti alacak. Nüfusu 50-100 bin arasındaki ilçelerde il ve ilçe belediye meclisi üyeliği ve il genel meclisi üyeliği için 7 bin 500 TL, 15-50 bin arasındaki yerlerde 5 bin TL, nüfusu 15 binin altındaki yerlerde ise bin 500 TL alınacak.

Nüfusu 100 binin üzerindeki ilçelerde il ve ilçe belediye meclisi üyeliği ve il genel meclisi üyeliği için 10 bin TL ödenecek.

61e2cdab70380e13540402b6.webp

ADAY ADAYLIĞI BAŞVURU TARİHLERİ NE ZAMAN?

CHP Genel Başkanı Özgür Özel başkanlığında toplanan son MYK’da aday belirleme süreci ve seçim takvimi netleştirildi. Toplantıdaki karara göre CHP Genel Sekreteri Selin Sayek Böke ile CHP Genel Başkan Yardımcıları Gökan Zeybek, Gül Çiftçi ve Ensar Aytekin imzasıyla, il ve ilçe başkanlıklarına izlenecek sürece dair genelge gönderildi.

Buna göre 31 Mart 2024'te yapılacak yerel seçimde aday adayı olmak isteyenler süreç bugün başladı. Başvurular, 28 Kasım'da sona erecek. Yasa gereği istifa etmesi gereken siyasi parti il, ilçe ve belde başkanları ile yönetim kurulu üyeleri ve kamu görevlileri 1-5 Aralık'ta başvuru yapabilecek.

68780.jpg

ADAY ADAYLIĞI İÇİN KİMLERİN İSTİFA ETMESİ GEREKİYOR? 

İl ve ilçe başkanlıklarının bu tarihler arasında hafta sonu açık bulundurulması, işlemlerin hızlı yürütülmesi için tedbir alması gerekecek. Aday adayı olmak isteyen il, ilçe ve belde başkanları ile yönetim kurulu üyeleri, 1 Aralık Cuma günü saat 17.00'ye kadar görevlerinden istifa etmek zorunda olacak. Aday adayı olacak veya aday gösterilecek kamu görevlilerinin de 1 Aralık saat 17.00'ye kadar görevlerinden istifa etmeleri ve başvuru tarihleri arasında il ve ilçe başkanlıklarına başvurmaları gerekecek.

Milletvekilleri, belediye başkanları, belediye meclisi üyeleri, il genel meclisi üyeleri, muhtarlar ve belediye meclis üyesi olan belediye başkan yardımcılarının ise adaylık için istifa etme zorunluluğu bulunmayacak.

chp-kongre.jpg

CHP'DE BAŞKAN ADAYLARI NASIL BELİRLENECEK?

CHP'de Tüzük değişikliği, seçim takvimindeki sıkışıklık gerekçesiyle yerel seçim sonrasına bırakılırken, belediye başkan adaylarını belirlemede ise farklı kriterler dikkate alınacak.

Seçimlere az bir süre kalmasından dolayı, yalnızca partinin çok güçlü olduğu sınırlı yerlerde, “hakim denetiminde ön seçim” yapılabileceği ifade ediliyor. Fakat partide ağırlıklı eğilim, adayların eğilim yoklaması ile belirlenmesi yönünde.

CHP yönetimi, partide olmayan yerlerdeki belediye başkan adaylarının büyük bölümünü Aralık ayında açıklamayı planlıyor. Bu kapsamda 500 dolayındaki yerin belediye başkan adayının açıklanabileceği belirtiliyor.

ekran-goruntusu-2023-06-06-165309.png

ANTALYA'DA YEREL SEÇİM KAMPI

CHP, yerel seçim stratejisini belirlemek üzere milletvekilleri, PM üyeleri ve parti yöneticilerinin katılımıyla 1-3 Aralık tarihleri arasında Antalya Manavgat’ta kampa girecek. Kampta seçim kampanyasına ilişkin önerilerin yanı sıra, seçim bölgelerinde görevlendirilecek heyetler de belirlenecek.

ekran-goruntusu-2023-05-11-105024.png

4 FARKLI KRİTER DİKKATE ALINACAK

Başta büyükşehirler olmak üzere, başkanları CHP’li olan yerlerde ise mevcut başkanların yeniden aday gösterilip gösterilmemesi konusunda 4 farklı kriter dikkate alınacak.

MYK’da alınan karara göre, bu konuda ilk kriter, mevcut başkandan “memnuniyet” olacak.

Parti yönetiminin yaptıracağı kamuoyu araştırmalarında, belediye başkanından partililerin ve diğer partilerin seçmeninin memnuniyeti ölçülecek. Ayrıca, seçildiği dönemdeki oy oranı ile son anketteki oy oranı, partinin oy oranı ile belediye başkanının oy oranı karşılaştırması yapılacak.

Anketin yanı sıra, parti örgütünün, il milletvekili ile genel merkezin görevlendirdiği heyetlerin görüşleri dikkate alınarak yeniden aday gösterilip gösterilmeyeceği kararlaştırılacak.

Ancak kamuoyu anketlerinde, “memnuniyet oranı” yüksek olduğu tespiti yapılan ve Genel Başkan Özgür Özel’in de isimlerini açıkladığı İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş ve Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioglu yeniden aday gösterilecek. Bu isimler anket değerlendirmesi dışında tutulacak.

119306813-gettyimages-979392818.jpg

İSTANBUL VE ANKARA İÇİN ÖZEL STRATEJİ

CHP, Ankara ve İstanbul içinse özel strateji yürütecek. Ankara’da Mansur Yavaş’tan memnuniyet oranının çok yüksek olduğu değerlendirmesi yapılıyor. Ankara'da son genel seçimde Kılıçdaroğlu’nun yüksek oy aldığı ancak halen AKP ve MHP'de olan bazı belediyelerin alınabileceği hesaplanıyor. Bu kapsamda Mamak, Etimesgut, Gölbaşı ve bazı küçük belediyelerin kazanılabileceği belirtiliyor.

CHP yönetimi, İstanbul’da ise 39 ilçenin en az 30’nu alarak Belediye Meclisi'nde de çoğunluğu sağlama hesabı yapıyor. İstanbul’da 2017’deki Anayasa referandumundan bu yana muhalefetin yüzde 52 oy aldığına işaret eden parti yöneticileri, son cumhurbaşkanlığı seçiminde, Kılıçdaroğlu’na desteğin yüksek olduğu en az 25 ilçeyi kazanma potansiyelinin yüksek olduğu görüşünde.

İstanbul’un ilçelerinde, mevcut belediye başkanlarının partinin oylarını yukarıya taşıma kapasitesine bakılacağına işaret eden CHP yöneticileri, belediye başkan adaylarının da ilçenin talepleri, sosyal dokusu, farklı toplum kesimleri ile ilişkileri dikkate alınarak belirleneceğini söylüyor. İlçe belediye başkan aday profili ile ilgili çalışmalara başlandığını belirten parti kurmayları, “İlçelerde adayın kim olacağı üzerinde değil, nasıl bir belediye başkan adayı profili istendiği üzerinde çalıştık ve tek tek ilçelerin profili çıkarıldı” diyor.