CHP'de Tüzük Kurultayı'nın tarihi belli oldu! Yeni tüzükte neler olacak?

CHP'de Tüzük Kurultayı'nın tarihi belli oldu! Yeni tüzükte neler olacak?

CHP'de Tüzük Kurultayı'nın yapılacağı tarih belli oldu. CHP Sözcüsü Deniz Yücel, tüzük kurultayının 6-7-8-9 Eylül 2024 tarihinde yapılmasını planlandığını söyledi.

CHP Merkez Yönetim Kurulu (MYK) ve Parti Meclisi (PM) Genel Başkan Özgür Özel başkanlığında toplandı. Toplantıda geçmiş dönemde partiden ihraç edilenler için 'af' gündeme gelirken, partinin tüzük kurultayının yapılacağı tarih de belirlendi.

CHP Sözcüsü Deniz Yücel, PM toplantısı devam ederken basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.  

TÜZÜK KURULTAYI 2024 EYLÜL'DE

Tüzük Kurultayının tarihi hakkında açıklamalarda bulunan CHP'li Yücel, "4 Eylül 2024 tarihinde Parti Meclisimizi Sivas'ta toplama konusunda karar aldık. 5 Eylül 2024 tarihinde Tüzük Komisyonumuz son toplantısını yaparak, 6-7-8-9 Eylül tarihlerinde Tüzük Kurultayımızı gerçekleştirmeyi planladık. 9 Eylül'de Tüzük Kurultayımız sonrasında da Program Kurultayımızın hazırlığına yönelik ilk toplantımızı yapmaya karar verdik" dedi.

resized-62dd1-3904141abinagokyuzudekupe.jpg

ÖZGÜR ÖZEL, İL BAŞKANLARIYLA TÜZÜK KURULTAYINI GÖRÜŞTÜ

CHP Genel Başkanı Özgür Özel geçtiğimiz haftalarda partinin il başkanları toplantısında il başkanları ile bir araya gelmiş ve partinin Tüzük Kurultayı'nın 2024 yılı Mayıs sonunda yapılması ve yasal sürecin ilk Parti Meclisi (PM) toplantısında başlatılması konusunda tavsiye kararı almıştı.

61e2cdab70380e13540402b6-001.webp

CHP'NİN YENİ TÜZÜĞÜNDE NELER OLACAK?

ÜYE REFORMU 

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, partisinin 4-5 Kasım'daki 38. Olağan Kurultayı'nda daha demokratik bir tüzük hazırlayacaklarını vaat etmişti. Tüzük Kurultayı tarihi bugünkü PM'de netleşirken, beklenen tüzük kurultayda yapılacak değişiklikle beraber üye reformu gerçekleştirilmesi bekleniyor.

Yani seçimlerde doğrudan üyelerin etkin söz sahibi olacağı yöntemler geliştirilerek, 'üye iradesi' partinin esası kılınacak.

CHP'nin yeni tüzüğünde, genel başkanın tüm üyeler tarafından seçilmesi öngörülürken, mahalle, ilçe ve il kongrelerinde aktif üyelerin katılımı ile 'çarşaf liste' usulü temel alınacak.

55eaeb41f018fbb8f89f1425.webp

ÖN SEÇİM

Milletvekili, belediye başkanı ve meclis üyesi adaylarının belirlenmesinde ise önseçim şartı getirilecek.

PM ÜYE SAYISI ARTIŞI

CHP'nin tüzüğünde yapılması planlanan diğer bir değişiklik ise kadın, genç ve engellilerin parti organlarındaki ve aday listelerindeki temsilinin arttırılmasını sağlayacak yenilikler olacak.

Parti organlarının seçiminde 'fermuar yöntemi' uygulanacak. Böylece kadın, genç ve engellilerin parti yönetiminde eşit temsili sağlanacak. Yeni tüzükte, yasal nedenlerle belirlenmesi gereken yönetim ve delegasyonlar, nispi temsil ile oluşturulacak.

Partinin en üst karar organı olan PM'nin üye sayısı da yeni tüzükle artırılacak. PM, her ilin büyüklüğüne uygun, en az bir temsilcisinin olduğu yapıya kavuşturulacak. MYK üyelerinin üçte ikisi PM tarafından seçilecek, Genel Başkan tarafından atanan MYK üyelerinin PM'den güvenoyu alması esas olacak.