CHP'den 'Vahdettin' soruşturması açılan Tunç Soyer için hodri meydan! Ali Yerlikaya'ya 'Nutuk' hatırlatması

CHP'den 'Vahdettin' soruşturması açılan Tunç Soyer için hodri meydan! Ali Yerlikaya'ya 'Nutuk' hatırlatması

CHP Grup Başkanvekili Ali Mahir Başarır, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer hakkında 'Vahdettin' soruşturması açılmasına yanıt verdi.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'in Atatürk'ün Nutuk'taki sözleri üzerinden yaptığı konuşmada Osmanlı'nın son padişahı 'Vahdettin'i hedef aldığı gerekçesiyle soruşturma açılmıştı.

Tunç Soyer hakkında başlatılan soruşturma nedeniyle CHP'den İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya'ya tepki geldi.

"GÖRÜNTÜLERİ İNCELEDİĞİ ZAMAN BULACAĞI ŞEY, ATAMIZ ATATÜRK'ÜN SÖZLERİ VE MİRASI OLACAKTIR"

CHP Grup Başkanvekili Ali Mahir Başarır yaptığı konuşmada şu ifadeleri kullandı:

“İzmir’imizin düşman işgalinden kurtuluşunun 100. yıl dönümü yani 9 Eylül 2022’de bir yıl önce yaptığı konuşma… Sayın Belediye Başkanımız sayın Soyer, Osmanlı Devleti ve son padişah Vahdettin’e hakaret etmiş! Soyer’in Osmanlı Devletini ve yöneticilerini hedef gösterdiği, kişinin hatırasına hakaret, halkı kin ve düşmanlığa tahrik suçlarını işlediği iddia ediliyor. İçişleri Bakanı görüntülere bakacakmış; bir karar verecekmiş. İlk tavsiyem İçişleri Bakanı’na: Görüntülere bakmadan önce hepimizin onuru, gurur, bir anlamda yol haritası olan Nutuk’u okuması… Önce okusun sonra görüntüleri incelesin. Görüntüleri incelediği zaman bulacağı şey, atamız Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün sözleri ve mirası olacaktır. Bu sözlerde ne bulacak? Bu ülkenin hangi şartlarda Kurtuluş Savaşı mücadelesi verdiğini, bu vatanın nasıl kurtulduğunu görecektir. 

"İKTİDAR İÇİN UTANÇ VERİCİ BİR DURUM"

Gerçekten üzüntü verici bir durum. Ülkemizin o kadar ciddi sorunları varken İzmir Belediye Başkanımızın Nutuk’un bir bölümündeki cümleleri İzmir’in kurtuluş gününde sarf etmesinin soruşturma konusu olması, bu iktidar için utanç verici bir durumdur. İçişleri Bakanı’na ve bu ülkeyi yöneten beyefendiye sormak isterim: Asıl sorun bu ülkenin kurucusunun, kurucu değerlerinin, cumhuriyetin ilkelerini, Atatürk devrim ve inkılaplarının unutulmuş olması olduğunu görüyoruz.

"TUNÇ SOYER'İN SÖZLERİNİN ARKASINDAYIZ, YANINDAYIZ"

Bugün bu ülkede yaşlısından gencine kadar insanlar, yoksulluk ve açlık sınırının altında yaşıyor. Asıl bu sorunlarla uğraşması gerekiyor yöneticilerin. Nutuk’tan soruşturma çıkaranlara da yazıklar olsun diyorum. Her şekilde İzmir Büyükşehir Belediye Başkanımızın sözlerinin arkasındayız, yanındayız. Bu soruşturmayı açanlar günü geldiği zaman utanacaktır.”