CHP’li Aydın’dan zincir market isyanı… “Yapılan yanlıştan dönün”

Zincir marketlerin, her türlü ürünü satmaya devam etmelerini eleştiren CHP Bursa Milletvekili Erkan Aydın, sadece 6 ilde zincir marketler için gıda ve temizlik malzemesi dışında ürün satış yasağı getirildiğinin altını çizdi.

Türkiye pandemi ile mücadele sürecinde tam kapanmaya geçerken, esnafla, hükümet arasında yaşanan gerginliğe zincir marketlere tanınan ayrıcalık tartışması da eklendi. 17 gün sürecek olan kapanma sürecinde küçük esnaf dükkanlarının kapısına kilit vururken, Türkiye’nin hızlı büyüyen ve kar eden kuruluşları arasında yer alan zincir marketlere tanınan ayrıcalıklar, CHP Bursa Milletvekili Erkan Aydın’ı isyan ettirdi. Aydın, iktidara "Yapılan yanlıştan dönün" çağrısı yaptı.

zincir-market.jpeg

Türkiye genelinde sayıları 40 bine yaklaşan zincir marketlerin, gıda ve temizlik maddelerinin yanı sıra her türlü ürünü satmaya devam ettiklerini belirten Erkan Aydın, bu durumun haksız rekabet oluşturduğunu kaydederek hükümete, “ Yapılan yanlıştan geri dönün” çağrısında bulundu.

Valiliklere yapılan başvuru sonucunda 81 ilden sadece 6’sında zincir marketler için gıda ve temizlik malzemesi dışında ürün satışı yasağı getirildiğine dikkat çeken Aydın, esnaf tarafından Bursa Valiliği’ne yapılan başvurunun da olumlu sonuçlanmasını beklediklerini söyledi.

CHP Bursa Milletvekili Erkan Aydın, yaptığı açıklamada kısıtlama döneminde işyerleri kapalıyken zincir marketlerin her türlü ürünü satmasının haksız ve adaletsiz bir uygulama olduğunun altını çizdi. Türkiye’nin 81 ilinden, sadece, Antalya, Kayseri, Kocaeli, Eskişehir, Erzincan ve Karaman’da valiliklere yapılan başvurular sonrasında  il hıfzıssıhha kurulları tarafından zincir marketlerin gıda ve temizlik ürünleri dışında kapanma sürecinde başka ürün satamayacaklarına ilişkin alınan kararlar bulunduğunu kaydeden Aydın, bu kapsamda Bursa Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (BESOB) tarafından, Bursa Valiliği’ne yapılan başvurunun olumlu sonuçlanmasını beklediklerini söyledi.

Pandemi sürecinde esnaf ekonomik dar boğazın içindeyken, gelirlerini her geçen gün daha da arttıran zincir marketlerin her türlü ürünü satmasının hiçbir haklı gerekçesi olamayacağını kaydeden Erkan Aydın, “30 Nisan’da bu esnafın SGK ödemelerini ertelemediniz, yapılandırma taksitlerini ertelemediniz, kurumlar vergisi ve geçici vergiyi ertelemediniz bari zincir marketlerde haksız rekabetinin önüne geçseydiniz. Yol yakınken bu karardan dönülsün ve bu esnafın haksız rekabetten oluşan kaybı engellesin, telafi etsin. Bu insanlar da bizim ülkemizin vatandaşı, evlerine ekmek götürüp hayatlarını devam etmek zorundalar” dedi.

BURSA ESNAFI DA ZİNCİR MARKETLERE ÜRÜN SATIŞ KISITLAMASI İSTEDİ

BESOB Tarafından, Bursa Valiliği’ne yapılan zincir marketlere ürün satış kısıtlaması istenen başvuruda, şunlara yer verildi:

“ İlimiz’de esnafımızın sokağa çıkma kısıtlaması döneminde işyerleri kapalı iken, zincir marketlerin her türlü ürünü satması haksız rekabet oluşturmaktadır. Esnafımızın tepkisine neden olan kısıtlama sürecinde zincir marketlerin gıda ve temizlik ürünleri dışında ürün satışının engellenmesi ve emsal kararların da incelenmesi ve taleplerimizin değerlendirmesi hususunda gereğinin yapılmasını arz ederiz”

KOCAELİ VALİLİĞİ’NDEN ÖRNEK KARAR

Kocaeli Valiliği tarafından, haksız rekabet nedeniyle  yapılan başvuru değerlendirildikten sonra İl Hıfzıssıha Kurul’u tarafından yayınlana kararda il genelinde zincir marketlere getirilen ürün satış kısıtlaması şu şekilde açıklandı:

“Bünyesinde parakende olarak inşaat malzemesi, hırdavat, tekstil, giyim, züccaciye, çanta, halı, mobilya, elektronik ürünler, beyazeşya, klima, kırtasiye, otomotiv ürünlerinin satış reyonları bulunan marketlerin bu reyonlarının ana faaliyet alanları bu ürünlerin satışı olan işyerleri için getirilen kısıtlamalara tabi olmasına bu reyonların bulundukları katların kapatılmasına, müşterilerin bu reyonlara ulaşmasını önleyecek fiziki tedbirlerin alınmasına, uygulamada her hangi bir aksaklık meydan verilmemesine ve mağduriyete neden olunmamasına, alınan kararlara uymayanlara gereken idari ve adli işlemlerin başlatılmasına karar verilmiştir.”

zincir-market2.jpeg