CHP’li Bingöl’den HES Projesi açıklaması: “Verilen sözlerin kırkı bile çıkmadan duvar çöktü”

CHP Ankara Milletvekili Tekin Bingöl, Tımarlı Hidroelektrik Santral (HES) Projesi’ne su taşıyan kanal duvarının; AKP Çankırı Milletvekili Salim Çivitçioğlu’nun “Hiçbir problem yok” açıklamasından sonra çöktüğünü ve sele neden olduğunu açıkladı.

CHP Ankara Milletvekili Tekin Bingöl, Tımarlı Hidroelektrik Santral (HES) Projesi’ne su taşıyan kanal duvarının; AKP Çankırı Milletvekili Salim Çivitçioğlu’nun projeye ilişkin “Hiçbir problem yok” açıklamasından sonra çöktüğünü ve sele neden olduğunu açıkladı. Santrale ilişkin uyarılarını 40 gün önce, TBMM’de yaptıklarını belirten Bingöl, “O gün araştırma önergemizi reddeden ellerin verdiği sözler, görüldü ki 40 gün dayanmadı. Bu sözlerin kırkı bile çıkmadan duvar çöktü” dedi.

 

CHP Ankara Milletvekili Tekin Bingöl, CHP’nin TBMM’de gündeme getirdiği, Tımarlı Hidroelektrik Santrali’nde rant hırsının afete dönüştüğünü belirtti. Açıklamasında, AKP Çankırı Milletvekili Salim Çivitçioğlu’nun, proje ile ilgili “Hiçbir problem yok” sözlerini anımsatan Bingöl; bu sözlerden 40 gün sonra hidroelektrik santrale su taşıyan kanal duvarlarının çöktüğünü belirtti.

 

Bingöl’ün verdiği bilgiye göre; Çankırı ili Kızılırmak ilçesi sınırları içerisinde 2019 yılında inşa edilen, 6,99 MW kurulu gücünde ve 58,02 milyon KWh/yıl enerji üretimine sahip olduğu belirtilen ve Kızılırmak Nehri üzerindeki HİDAŞ Enerji'ye ait Tımarlı HES Projesi’ne su taşıyan kanalın duvarı henüz belirlenemeyen bir nedenle çöktü. Duvarın çökmesi sonucu 300 dönüm tarım arazisi ve 2 bin dönümün üzerinde mera alanı su altında kaldı.

 

CHP’li Bingöl, HES projesini 40 gün önce TBMM gündemine taşıdığını hatırlatarak şunları söyledi:

 

 “AKP’nin rant hırsının gölgesinde bir afet daha göz göre göre geldi. Biz sadece 40 gün önce TBMM’de uyarmıştık. Tımarlı HES’in Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) taahhütlerine aykırı olarak işletildiğini, bölgenin ekonomisinin derinden yaralandığını ve çeltik başta olmak üzere tarımsal üretimi durma noktasına geldiğini anlatmıştık. Yine bir AKP gerçeği ile karşılaştık. O gün araştırma önergemizi reddeden ellerin verdiği sözler, görüldü ki 40 gün dayanmadı.

 

Yaşananların ardından ekim için hazırlanan çiftçilerimiz ve hayvancılık yapan yurttaşlarımız mağdur durumda. Pandemi koşullarında kıt kanaat geçinen bu insanlarımıza ve ailelerine yapılan kötülüğün hesabını kim verecek? Bugün yaşananların tek sorumlusu rant ile gözleri kör olanlardır. Ayrıca bölgede beton kanallar sadece yıkılan yerde değil, nehir üzerinde 30 kilometre boyunca döşenmiş durumda. Tekrar uyarıyoruz, gerekli denetimler gerçekleştirilmezse daha büyük afetlerle karşı karşıya kalınabilir. Çankırı’da yaşanan bütün mağduriyetler bir an önce giderilmeli, sorumlular hakkında inceleme başlatılarak projenin tamamı denetlenmelidir.”

 

AKP’LİLERİN OYLARIYLA REDDEDİLMİŞTİ

 

CHP’li Bingöl, Tımarlı HES’i, ÇED taahhütnamesine uyulmadığını ve büyük sorunlar yaşandığını vurgulayarak, araştırma önergesiyle TBMM gündemine taşımıştı. Bingöl’ün bu iddiasına AKP Çankırı Milletvekili Salim Çivitçioğlu ise “Hiçbir problem yoktur” yanıtı vermişti. CHP’nin araştırma önergesi de AKP’li milletvekillerinin oylarıyla reddedilmişti.

 

BAKAN KURUM’DAN DA CEVAP YOK

 

CHP’li Bingöl’ün Tımarlı HES’e ilişkin usulsüzlük iddiaları ve bölge halkının mağduriyetlerine ilişkin soru önergesi de Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum tarafından yanıtsız bırakılmıştı. Kurum, HES projesinden olumsuz etkilenen bölge çiftçileri için çözüm projeleri ve HES projesine ilişkin denetimler hakkındaki sorulara yanıt vermemişti.