CHP'li Çeviköz’den Avrupa Parlamentosu kararına tepki: “Bu olumsuz tablonun sorumlusu AKP iktidarıdır”

CHP'li Çeviköz’den Avrupa Parlamentosu kararına tepki: “Bu olumsuz tablonun sorumlusu AKP iktidarıdır”

AP’nun, "Türkiye ile tam üyelik müzakerelerinin askıya alınması yolunda çağrı yapılan" raporuna tepki gösteren CHP İstanbul Milletvekili Ünal Çeviköz, "Türkiye’nin içine sürüklendiği bu olumsuz tablonun aslî sorumlusu olan AKP iktidarı” dedi.

Avrupa Parlamentosu'nun, "Türkiye ile tam üyelik müzakerelerinin askıya alınması yolunda çağrı yapılan" raporu kabul etmesine CHP'den tepki geldi. CHP İstanbul Milletvekili, Genel Başkan Baş Danışmanı Ünal Çeviköz, "Türkiye’nin içine sürüklendiği bu olumsuz tablonun aslî sorumlusu olan AKP iktidarı, Cumhuriyetin her alandaki kazanımlarını olduğu gibi, Türkiye'nin Avrupalı geleceğini de yıkıma uğratmıştır" dedi.

 

Avrupa Parlamentosu (AP), Avrupa Birliği'ne, Türkiye ile tam üyelik müzakerelerini askıya alma çağrısı yapılan raporu kabul etti.

 

CHP İstanbul Milletvekili, Genel Başkan Baş Danışmanı ve TBMM Dışişleri Komisyonu Üyesi Ünal Çeviköz, konuyla ilgili yaptığı yazılı açıklamada, "2019-2020 Türkiye Raporu’nun kabul edildiğini, 'derin bir endişe' ile öğrendiklerini bildirdi.

 

"ERMENİ OLAYLARININ SOYKIRIM OLARAK TANINMASI ÇAĞRISINI KABUL ETMİYORUZ"

 

"Türkiye hakkında kabul edilen bu 11. raporda ülkemize karşı oldukça haksız ithamlar bulunmaktadır. Genel Kurul öncesinde verilen bir değişiklik önergesiyle, 1915’te yaşanan ve Türkler ile Ermenilerin ortak hafızasında derin bir travma bırakan hazin trajedinin, soykırım olarak tanınması için ülkemize çağrıda bulunulmuştur. Cumhuriyet Halk Partisi olarak bu çağrıyı kabul etmediğimizin altını bir kez daha çiziyoruz. Söz konusu ifadenin ABD Başkanı’nın 24 Nisan’da yaptığı açıklamadan sonra rapora girmesi, iktidarın Türkiye’nin haklı tezlerini uluslararası toplum nezdinde savunamamasının bir sonucudur.

 

"DOĞU AKDENİZ'E İLİŞKİN İFADELER EŞİTLİKÇİ OLMAYAN BİR BAKIŞ AÇISINI GÖRÜNÜR KILMIŞTIR"

 

Raporda, Türkiye’den aday ülke olarak söz edilmesine rağmen, dış politika bağlamındaki değerlendirmelerin genişlemesi ve hacminin giderek artması daha önce de defalarca vurguladığımız gibi iktidarın Türkiye’nin çıkarlarını AB başkentlerinde anlatamadığını ortaya koymaktadır.

 

Ege ve Doğu Akdeniz konusunda birliğin üyesi bulunan ülkelerin uluslararası hukuka aykırı maksimalist tezlerine yer verilmesi ise asla kabul edilemez bir durumdur. Söz konusu ifadeler, Doğu Akdeniz’de yaşanan gerilimin çözümüne katkı sağlamadığı gibi AB nezdinde sorunun çözümüne ilişkin eşitlikçi olmayan bir bakış açısının hakim olduğunu iyice görünür kılmıştır.

 

"CUMHURBAŞKANLIĞI HÜKÜMET SİSTEMİNİN KUVVETLER AYRILIĞINI ZAYIFLATMASI..."

 

Raporda, Türkiye’nin hukukun üstünlüğü ile temel hak ve özgürlüklerde geri gitmesi, Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminin kuvvetler ayrılığını zayıflatması, yargı bağımsızlığının sistemsel eksikliği, ifade ve medya özgürlüğü ile tutuklu gazetecilerin durumu gibi örnekler ülkemizin AB’den giderek uzaklaşmasının sebepleri olarak sıralanmaktadır. İktidar tarafından bağlayıcı olmadığı gerekçesiyle bugüne kadar hafife alınan ve değersiz bulunan bu konulara ilişkin kararlar Türkiye’ye bakışı her alanda etkilemektedir.

 

"OLUMSUZ TABLONUN ASLİ SORUMLUSU AKP İKTİDARIDIR"

 

Türkiye ile AB arasında oluşturulan pozitif gündeme rağmen Avrupa Parlamentosunda alınan bu karar, ikili ilişkilerin pamuk ipliğine bağlı olduğunu ve sürdürülemez hale geldiğini göstermiştir.

 

Daha önce de belirttiğimiz gibi, Türkiye’nin içine sürüklendiği bu olumsuz tablonun aslî sorumlusu olan AKP iktidarı, Cumhuriyetin her alandaki kazanımlarını olduğu gibi Türkiye'nin Avrupalı geleceğini de yıkıma uğratmıştır. Bu tablonun diğer aktörleri ise, Avrupa ilkeleri ile çelişkili tutum ve eylemleri nedeniyle Türkiye ile üyelik müzakerelerinde temel hak ve özgürlükler, yargı bağımsızlığı gibi alanlardaki başlıkların dahi görüşülmesini veto eden, ikili ilişkilerde konuları AB’nin kurumsal sorunu haline getiren bazı Avrupalı liderler ve siyasetçilerdir.

 

"CHP OLARAK, AB'YE TAM ÜYELİK PERSPEKTİFİNE SAHİP ÇIKIYORUZ"

 

CHP olarak, Türkiye’nin AB’ye tam üyeliğini Cumhuriyet’in kurucu değerleri ekseninde temel bir hedef ve yurttaşlarımızın çağdaş dünyanın eşit bireyleri olacakları bir mihenk taşı olarak görüyoruz. AB’ye tam üyelik perspektifine sahip çıkıyoruz. AB’ye tam üyeliğin, CHP için Türkiye’nin çağdaşlaşma azminin ihmal edilemez bir unsuru olduğunu bir kez daha vurguluyoruz."