CHP’li Emecan’dan cezaevi teklifi: “3 yaşını dolduran kreşe gönderilsin”

CHP’li Emecan’dan cezaevi teklifi: “3 yaşını dolduran kreşe gönderilsin”

CHP İstanbul Milletvekili Emine Gülizar Emecan, cezaevlerinde anneleriyle kalan çocukların mağduriyetlerinin giderilmesi için kanun teklifi verdi.

CHP İstanbul Milletvekili Emine Gülizar Emecan, cezaevlerinde anneleriyle kalan çocukların mağduriyetlerinin giderilmesi için kanun teklifi verdi. Teklifte, anneleri dışında kimsesi olmayan ve 3 yaşını doldurmuş çocukların cezaevi dışındaki sosyal hayata adapte olması için ceza infaz kurumu içinde ya da dışındaki kreş ve gündüz bakımevlerine gönderilmesi önerildi.

 

CHP’li Emecan, TBMM’ye; Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanunu’nda değişiklik yapılması için kanun teklifi hazırladı.

 

Teklif ile, cezaevlerinde anneleriyle birlikte yaşayan 0-6 yaş arası çocukların, temel ihtiyaçlarının karşılanması, annelerin çocuklarıyla olan diyaloglarının ve davranış biçimlerinin güçlendirilmesi ve çocukların cezaevi dışındaki hayat ile bağlarının devam etmesi hedefleniyor.

 

“700’Ü AŞKIN ÇOCUK CEZAEVLERİNDE ANNELERİYLE”

 

Cezaevlerindeki çocukların da bu ülkenin çocukları olduğunu belirten Emine Gülizar Emecan’ın hazırladığı kanun teklifinin gerekçesi şöyle:

 

"Ceza infaz kurumlarında anneleri ile birlikte kalan 0-6 yaş aralığındaki çocukların gelişimleri risk altındadır. Resmi sayı net olarak bilinmemekle birlikte 700’ü aşkın çocuk cezaevlerinde anneleriyle kalmaktadır. Bu durum çocukların hem sosyal hem bilişsel hem de duygusal gelişimlerini etkilemektedir. Çevrenin, çocuk üzerindeki etkileri göz önünde bulundurulduğunda, çocuğun gelecek yaşantısını sağlıklı geçirebilmesi için bu doğrultuda erken destek programlarının oluşturulması önemlidir."

 

Kanun teklifinde, anneleri hükümlü olup da bırakılacak kimsesi olmayan 0-6 yaş grubundaki çocukların gündüzleri, ceza infaz kurumu bünyesindeki veya Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu ve kuruluşlara ait kreş ve gündüz bakımevlerinde barındırılabileceği belirtildi.

 

Bu nedenle, cezaevi dışındaki yaşama yönelik hazırlık ve bağlantı kurulması amacıyla Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu veya diğer kurum ve kuruluşlardan destek alınarak çocuğun sosyal hayata adapte olmasının sağlanacağı ifade edildi. Teklifle kanuna eklenmesi istenen hüküm şöyle:

 

“Anaları hükümlü olup da dışarıda korumasına bırakılacak kimsesi bulunmayan sıfır-altı yaş grubundaki çocuklar, analarının yanında kalabilirler. Bu çocuklar gündüzleri ceza infaz kurumu bünyesindeki veya Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu veya diğer kurum ve kuruluşlara ait kreş ve gündüz bakımevlerinde barındırılırlar. Bu çocuklar ve anaları cezaevi yönetimi tarafından belirlenecek oda veya koğuşlarda barındırılırlar."