CHP’li Emre: Sınava giren gençlerin hakkı hukuku gözetilmelidir!

CHP’li Emre: Sınava giren gençlerin hakkı hukuku gözetilmelidir!

CHP İstanbul Milletvekilli Yunus Emre geçtiğimiz Pazar günü yapılan 2022 KPSS sınav sorularının bir yayınevinin deneme sınav sorularından bire bir kopya edildiği iddialarını Meclis gündemine taşıdı.

CHP'li Emre soru önergesine ilişkin yaptığı açıklamada; “Söz konusu olan gelecek hayaliyle yıllarca çalışan binlerce gencimiz ve evlatları için çırpınan ana babalarıdır” dedi. Geçmişte de terör örgütünün sınav sorularını kendi elemanlarına vermesinin hafızlarda sıcaklığını koruduğu bir dönemde yaşananların vahimdir olduğu belirten Emre şunları söyledi:

"Ortada vahim bir durum var. Öğrenci Seçme Yerleştirme Merkezi(ÖSYM) tarafından, geçtiğimiz Pazar günü yapılan Kamu Personeli Seçme Sınavı(KPSS) soruları yayınevinin basılı ve görsel deneme sınav sorularından bire bir kopya edildiği iddia edilmektedir. Söz konusu olan gelecek hayaliyle yıllarca çalışan binlerce gencimiz ve evlatları için çırpınan ana babaları vardır."

"GEREKİRSE SINAV YENİLENMELİ"

"Konu öyle ÖSYM’nin yaptığı gibi asıl iddialar ile geçiştirilemez. Konunun üzerine titizlikle gidilmeli kimseye iltimas geçilmeksizin sınava giren gençlerin hakkı hukuku gözetilmelidir. Gerekirse sınav yinelenmeli, kimsenin aklında en küçük bir soru ve şüphe kalmamalıdır. Ayrıca bu soruşturma bundan sonra sınav yapacak ÖSYM’nin kurumsal kimliğine de referans olmalıdır. Aksi takdirde ehliyet liyakat anlayışının olmadığı bir düzende ne gelecek hayali kuran gençler ne de vatandaşların güveneceği bir kamu kurumu olsun."

"İKTİDARA SESLENİYORUM"

"Geçmişte de terör örgütünün sınav sorularını kendi elemanlarına el altından ulaştırması gibi olayların hafızlarda sıcaklığını koruduğu bir dönemde yaşanan tartışmalar gerçekten vahimdir. Daha üzerinden üç beş yıl geçen, ele geçirdikleri devlet kurumlarına örgüt elemanlarını sokmak için binlerce gencimizin emeğini hayalini çalan hain terör örgütünün mağdurları ortada. Şimdi de devlet yapısı yozlaştırılarak, kamu düzeni keyfi uygulamalarla bozularak aynı tehlikelerin devam ettiği anlaşılıyor. Ama iktidar şunu çok iyi bilsin ki devlet düzeninde ayrımcılık ve kayırmacılık ya da bana yakın gruplar diye birilerine göz yumduğu zaman daha büyük huzursuzluklara, toplumsal olaylara kamu düzenin bozulmasına kadar gidecek daha büyük felaketlere yol açacaktır. Buradan iktidara sesleniyorum; herkes aklını başına alsın bin bir zorlukla kurulan bu devletin dengeleriyle ve temel değerleriyle oynamasın.  
Konu gerek, ÖSYM’nin güvenilirliği gerekse adayların eşitlik, liyakat ve ehliyet ilkeleri devlete güvenmeleri bakımından çok yönlü soruşturmayı ve kamuoyuna da kamu vicdanını aydınlatıcı şekilde bilgilendirme yapılmasını zorunlu kılmaktadır."

CHP İstanbul Milletvekili Yunus Emre’nin Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer tarafından yazılı olarak yanıtlanması istemiyle TBMM Başkanlığına verdiği önergedeki sorular:

Bu bağlamda;

  1. 2022 KPSS sınav sorularının bir yayınevinin basılı ve görsel deneme sınav sorularından bire bir kopya edildiği iddialarını nasıl açıklıyorsunuz?
  2. KPSS 2022 Sınav sorularının bir dershane grubuna daha önceden servis edildiği iddiaları doğru mudur?
  3. KPSS Sınav sorularının hazırlanış süreci ne şekilde olmuştur? Hazırlayan ekipte kim ve hangi gruplar vardır?
  4. 2022 KPSS Sınav sorularının adı geçen dershaneden başka bir dershane grubunda da rastlanmış mıdır?
  5. KPSS sınav sorularının bir dershane grubunun deneme sınavlarıyla bire bir aynısının sorulması ile ilgili Bakanlığınızca başlatılan bir araştırma var mıdır?
  6. Olayda kusuru olan kişiler hakkında yapılan iş ve işlemler nelerdir?
  7. 2022 KPSS sınavının iptali ya da tekrarı düşünülmekte midir?