CHP'li Gürer: “EYT, İntibak ve taşeron sorunu mutlaka çözülmelidir”

CHP'li Gürer: “EYT, İntibak ve taşeron sorunu mutlaka çözülmelidir”

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, partisinin Niğde İl Başkanlığında düzenlediği basın toplantısında, emeklilikte yaşa takılanlar (EYT), emeklilerin intibak sorunu ve taşeron işçi sorunun, en kısa zamanda mutlaka çözüme kavuşturulması gerektiğini söyledi.

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, partisinin Niğde İl Başkanlığında düzenlediği basın toplantısında, emeklilikte yaşa takılanlar (EYT), emeklilerin intibak sorunu ve taşeron işçi sorunun, en kısa zamanda mutlaka çözüme kavuşturulması gerektiğini söyledi.


Gürer, bu ve benzeri konularla ilgili olarak TBMM Başkanlığına verdiği Kanun Tekliflerinin, AKP’li milletvekillerinin oylarıyla reddedildiğini de belirterek, “Emeklilerimizin, taşeron işçilerin ve diğer konularla ilgili mağduriyetlerin giderilmesi için verdiğimiz mücadeleyi, sorunlar çözülene kadar devam ettireceğiz” dedi.
 
TBMM’de en çok konun teklifi, soru önergesi ve meclis araştırması veren milletvekilleri arasında yer alan CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, CHP Niğde İl Başkanlığı’nda düzenlediği basın toplantısında, hem parlamento çalışmaları hem de seçim bölgesinde yaptığı gezilerde tespit ettiği sorunlara ilişkin değerlendirmelerde bulundu.


Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin (TBMM) 1 Ekim tarihine kadar tatile girdiğini anımsattığı basın toplantısında, Türkiye ve Niğde gündemi ile vatandaşların yaşadığı sorunlara ilişkin görüş ve önerilerini sıraladı.


8 BİRDEN FAZLA SORU ÖNERGESİ
26’ıncı dönem ve 27’nci dönemde toplam 8 bin 812 yazılı ve sözlü soru önergesi verdiğini belirten Gürer, bu süre içerisinde 450 Meclis araştırması açılması için TBMM Başkanlığına öneride bulunduğunu kaydetti.


350 KANUN TEKLİFİ
Milletvekili seçildiği 1 Kasım 2015 tarihinden bu yana 350 ayrı kanun teklifi hazırladığını da anımsatan CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, bu tekliflerden 3’ünün TBMM görüşülüp AKP’li milletvekillerinin oylarıyla reddedildiğine dikkat çekti.


EYT, CİDDİ BİR SORUNDUR VE ÇÖZÜLMELİDİR
TBMM Başkanlığına sunduğu kanun tekliflerinden bazılarını da sıralayan CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Bunlardan en önemlisinden biri de emeklilikte yaşa takılanlarla ilgili mağduriyetin giderilmesi konusundaki kanun teklifimdi. Türkiye’de 5 milyonu aşkın EYT’li bulunuyor. Gerekli olan sigorta pirimi ve gün sayısını tamamladığı halde, emekli olabilmesi için getirilen 58 yaş sınırına takılan EYT’Liler ne yazık ki büyük mağduriyet yaşıyor. Prim ve gün sayısını doldurduğu halde, getirilen yaş sınırına takıldığı için emekli olamayan ve bu konuda ciddi mağduriyet yaşayan EYT’lilerin verilmeyen haklarının alınması için verdiğim kanun teklifi ne yazık ki AKP’nin oylarıyla reddedildi ama bizin bu konuyla ilgili mücadelemiz devam edecek” şeklinde konuştu.


EMEKLİLEKTE YAŞA TAKILANLARIN BEKLENTİLERİ
2006 yılında yapılan düzenlemeyle aylık bağlama oranlarının düşürülmesinin emekliler üzerindeki olumsuz etkisinin yansımalarının da karşımıza ciddi oranda mağduriyet olarak çıktığına işaret eden CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Bu tarihten itibaren emeklilik yaşı kademeli olarak 65’e çıkarıldı. Bu mağduriyetin giderilmesi için verdiğim ancak reddedilen kanun teklifimi yeniledim. Çünkü emeklilerin bu konuyla ilgili hak mücadelesini sonuna kadar destekliyorum ve bu hakkın sonuna kadar onlara verilmesinin gerekliliğine inanıyorum” dedi.


İNTİBAK YASASI ŞART
Emeklilerin günümüzde, 2000 yılı öncesi, 2000-2008 yılları arası ve 2008 yılından sonraki düzenlemeler olmak üzere 3 ayrı şekilde maaş aldıklarına dikkat çeken CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Bu 3 farklı maaş uygulaması, intibak yasasıyla düzenlenmesi gerekiyor. 2000 yılından önce emekli olanlar ile bu tarihten sonra ve son alarak da 2008’den sonra emekli olanların aynı prim ve gün sayısına sahip olmalarına rağmen maaşları arasında ciddi fark var. Bu farklar emekli lehine olacak şekilde yeniden düzenlenmeli” ifadelerini kullandı.


1500 LİRA İLE GEÇİNELEMEZ
Bugün 1500 lira civarında maaş olan emeklilerin, aldıkları açlık sınırının altındaki ücretle geçinmelerinin mümkün olmadığına değinen CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Emeklilere dini bayramlarda ikramiye verilmesi için CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu öneride bulunmuştu. Şu anda dini bayramlarda verilen ikramiyelerin en azından asgari ücret seviyesine çıkarılması için de hazırladığım Kanun Teklifini, Meclis Başkanlığına sundum” diye konuştu.


1 MİLYON 200 BİN TAŞERON KADROYA ALINACAKTI AMA…
Düzenlediği basın toplantısında ülkemizdeki taşeron işçi sorununa da değinen CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, 2017 yılında çıkarılan 696 sayılı KHK ile 1 milyon 200 bin taşeron firma çalışanının, asli kadroya alınacağı açıklanmasına rağmen, çok sayıda kurumda halen onbinlerce işçinin taşeron statüsünde çalıştırılmaya devam ettiğini vurguladı.


BELEDİYE ÇALIŞANLARI HALEN TAŞERON
Belediyelerdeki taşeron firma çalışanlarının, belediyelerin kendi bünyesinde oluşturduğu şirkete devredildiğini ve 400 bin çalışanının halen asli kadroya alınmadığını anlatan Gürer, Sağlık Bakanlığı, Ulaştırma Bakanlığı ve Kamu İktisadi Teşekküllerinde (KİT) halen çok çaşıda işçinin taşeron olarak çalıştırılmaya devam ettiğini kaydetti.


EŞİT İŞE EŞİT ÜCREÜ
Gürer, “Eşit işe eşit ücret ve kadro verilerek, bu kişilerin çalıştırıldığı kurumlarda kadroya alınması, yüzde 70 hizmet sözleşmesine takılan ve bu nedenle kadro verilmeyen taşeron işçilerin de kadroya alınması KİT’lerdeki çalışanlara kadro verilmesi gerekiyor. Taşeron modern köleliktir, tamamen kaldırılmalıdır” ifadelerini kullandı.


TYP’LİLERİN SORUNLARI
Toplum Yararına Programı (TYP) Kapsamında çalıştırılanların işçi tanımına bile sokulmadığını, 1 yıl çalıştırılıp işten çıkarıldığını belirten Gürer, bu konuda olanları da mutlaka sürekli işçi kadrosuna alınması gerektiğini söyledi.


MİLLİ EĞİTİMDEKİ GEÇİCİ PERSONELİN BEKLENTİLERİ
Gürer, Milli Eğitim Bakanlığı’nda 10 ay çalıştırılıp, yılın 2 ayında çalıştırılmayan 32 bin  işçinin şu anda işten çıkarıldığını belirterek, bu konudaki çalışanlara da asli kadro verilmesinin gerekliliğine işaret etti.


YÜZLERCE SORU ÖNERGESİ
CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, sadece çalışma hayatı değil, hayatın diğer tüm alanlarını içine alan çiftçiler, esnaf, öğrenci, memur ve onlarda farklı kesimin sorun ve taleplerine ilişkin, yüzlerde soru önergesi ve kanun teklifi ile meclis araştırmalarını TBM Başkanlığına verdiğini ifade etti.


ÇİFTÇİ BORÇLARININ ERTELENMESİ TALEBİ
Gürer, çiftçi borçlarının 5 yıl süreyle ertelenmesi ve faizlerinin silinmesi başta olmak üzere çiftçilerin sorunlarına ilişkin çok sayıda kanun teklifi verdiğini belirtti.


ATATÜRK’ÜN ÖĞRETTİĞİ GİBİ…
Tarımda girdi maliyetlerinin düşürülmesi, ilaç, gübre, tohum, mazot, elektik maiyetlerinin indirilmesinin şart olduğuna vurgu yapan CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, tarımın ‘ithalatçı’ bir anlayış yerine, kendi kendine yeten ‘yerli’ bir anlayışla ve Mustafa Kemal Atatürk’ün öğrettiği şekliyle yapılması gerektiğini belirtti.


PATATESTE TABAN FİYAT AÇIKLANMALI
Endüstri 4.0 ile fabrikalarda başlayan robotlaşma sürecinde binlerce çalışanın robotlar nedeniyle işsiz kaldığını, bu nedenle ülkelerin gelişme süreçlerinde en önemli unsurun tarım olacağına değinen Gürer, “Tarım stratejik bir alandır. Daha çok üretim sağlanmalı. İthalatçı anlayıştan kurtularak, katma değeri yüksek üretim yaparak. Tarımsal sanayiye ağırlık verilmelidir. Entegre tesisler ihtiyaçtır. Hububattan sonra halkın en çok tükettiği ürün olan patatesin başkenti Niğde’de geçen yıl TMO patates alımı yapsa da en az 100 bin ton patates çöpe gitti. Bu yıl sorun yaşanmaması için patatesle ilgili taban fiyatın açıklanması ve TMO’nun bu yıl da ürün alacağını açıklaması gerekir. Böylece hem üretici zarar etmeyecek hem tüketici pahalıya ürün almak zorunda kalmayacaktır” şeklinde konuştu.


3600 EK GÖSTERGE
CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, ek 3600 gösterge ile ilgili verilen sözlerin de halen yerine getirilmediğine dikkat çekerek, hemşire, öğretmen, polis ve din görevlilerine bu hakkın tanınması gerektiğini vurguladı.


SGK ÖNCESİ ANNELİK BORÇLANMASI
Kadınların, SGK’lı olarak çalışmaya başlamadan önceki hamilelik süreçlerinin, erkeklerin askerlik borçlanmalarında olduğu gibi SGK’lı olarak çalışmaya başladıktan sonra sigortalılıktan sayılması için de ciddi miktarda talep olduğuna işaret eden Gürer, bu konuda da kanun teklifi verdiğini anımsattı.


ÖĞRENCİ VE EHLİYET AFFI
CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, verdiği kanun teklifleri arasında öğrenci ve ehliyet affının da bulunduğunu hatırlattı.


NİĞDE İLE İLGİLİ ÇALIŞMALAR
CHP Milletvekili Gürer, seçim bölgesi olan Niğde’nin sorunlarıyla ilgili de çok sayıda kanun teklifi, meclis araştırması ve soru önergesi verdiğini belirterek bunların bazılarının, Akkaya Barajı’ndaki kirlilik, çeyrek asır önce temeli atılmasına rağmen halen tek bir çivinin dahi çakılmadığı Niğde Havaalanı inşaatının akıbeti, petrol çıktığı yönünde her seçim öncesinde ortaya atılan iddialar ve bu konuda ilgili kurumlardan verilen yanıtlar, 7 yıl önce kurulacağı açıklanmasına rağmen halen kurulamayan endüstri sanayi bölgesi, tarihi eserlerin restorasyonu, korunması e turizme kazandırılmasıyla ilgili talep ve şikayetler, yerel basının yaşadığı sorunlara rağmen tasarruf tedbirleri adı altında, iktidar tarafından basın gelir kaynaklarının tamamen kesilmek istenmesi gibi yüzlerde konuda verilen kanun teklifleri, meclis araştırmaları ve soru önergelerinin yer aldığını ifade etti.


ÇÖZÜM CHP’DE
Gürer, son 2 ay içinde 44 belde ve köyü ziyaret ettiklerini; il, ilçe, kadın ve gençlik kolları ile birlikte halkın sorunların yerinde tespit ettiklerini de ifade ederek, “Sorunları da çözüm yollarını da biliyoruz. Çözüm; ilk yapılacak seçimde halkın vereceği oylarla CHP’dedir” şeklinde konuştu.