CHP İstanbul milletvekili Emre'den Milli Savunma Bakanı Akar'a ATAK helikopteri soruları

CHP İstanbul milletvekili Emre'den Milli Savunma Bakanı Akar'a ATAK helikopteri soruları

Pakistan, Türkiye'yle 2018’de imzaladığı ve ATAK helikopteri satışı öngören anlaşmayı iptal etti. Kararın ardından CHP'li İstanbul milletvekili Emre'den Milli Savunma Bakanı Akar'a ATAK helikopteri soruları

 Pakistan ordusu, Türkiye'yle 2018'de imzalanan ve 30 adet T129 ATAK helikopterinin satışını öngören 1.5 milyar dolarlık anlaşmadan çekildiğini teyit etti. Türkiye'nin tek seferde en büyük savunma sanayisi ihracatı olması öngörülen anlaşma, Ankara'nın bir NATO üyesi olarak Rus yapımı S-400 hava savunma sistemlerini alması sonrası ABD'yle yaşadığı gerilime takıldı.

Hulusi Akar'a ATAK helikopteri soruları 

 Geçtiğimiz günlerde, Türkiye ile Pakistan arasında 2018 yılında imzalanan 3 adet T129 ATAK Helikopterinin satışını kapsayan 1,5 milyar dolarlık anlaşmanın Pakistan tarafından iptal edildiği haberleri yazılı ve görsel basında geniş yer aldı. Yine aynı haberlerde, iptalin gerekçesinin helikopterlerin üretiminde kullanılan ABD’li LHTEC şirketinin ürettiği CTS800 motorunun CAATSA yaptırımları nedeniyle ABD tarafından satışına izin verilmemesi olduğu belirtilmektedir.
Pakistan Ordu Sözcüsü Tümgeneral Babar İftihar tarafından yapılan açıklamada ise “Türkiye’yle anlaşmayı geçtik, Çin’den silahlı helikopter almak için müzakerelere başladık, Umuyoruz ki onlardan silahlı helikopter alacağız” ifadelerini kullandığı iddia edilmektedir. 

Bu bağlamda;
1)    Türkiye ile Pakistan arasında 2018 yılında imzalanan 30 adet T129 ATAK helikopterinin satışını öngören anlaşmanın Pakistan tarafından tek taraflı iptal edildiği iddiaları doğru mudur?

2)    Pakistan Ordusu Sözcüsü Babar İftihar tarafından yapılan bu açıklama için Pakistanlı yetkililerden bir bilgi/açıklama talep edilmiş midir? Bu açıklamanın içeriği nedir?

3)    Söz konusu anlaşma kapsamında Türkiye’nin Pakistan’a 30 adet T129 ATAK Helikopterini teslim için öngörülen teslim tarihi/süresi nedir? 

4)    Helikopterlerin tesliminde gecikme olduğu iddiaları doğru mudur? Gecikmenin sebebi nedir?

5)    T129 ATAK Helikopterinin üretim sürecinde kullanılan parçalardan hangileri hangi ülkelerden temin edilmektedir? 

6)    Türkiye’nin iddia edildiği gibi helikopterin üretimi için talep ettiği motorları ABD’den CAATSA yaptırımları nedeniyle temin edilemediği doğru mudur? 

7)    Türkiye’nin T129 ATAK Helikopteri üretiminde kullanılan ve almakta zorluk yaşadığı başka parçalar var mıdır? Var ise bunlar hangi ülkelerden temin edilen, hangi parçalardır?

8)    Türkiye’nin T129 ATAK Helikopteri satışı ile ilgili ön ödeme alınmış mıdır? İddia edildiği gibi Pakistan bu anlaşmayı iptal ederse Türkiye’nin iptalden kaynaklanan zararı ne olacaktır? Pakistan’ın iptal karşısında tazminat ödeyecek midir?