CHP'li Seyit Torun, deprem önlemleri için Bakan Kurum ile görüştü

CHP Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’u ziyaret etti. Depremin siyaseti olmayacağını belirten Torun, “Çatışarak bir yere varamayız" dedi.

Torun, deprem gündemiyle Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’u ziyaret etti. Şehirlerin depreme hazırlanması konusunda partilerinin hazırladığı raporu ve depreme karşı alınacak önlemlerle ilgili kanun teklifini Bakan Kurum’a ileten Torun, görüşmeye ilişkin ANKA’ya değerlendirmede bulundu.

Torun, İzmir depreminin Türkiye’nin deprem kuşağında yer aldığı gerçeğini ortaya çıkardığını vurgulayarak, “Ülkemizin yüzde 66’sının deprem kuşağında yer aldığını düşünürsek Sayın Bakandan randevu aldık. Hem İzmir ve İstanbul büyükşehir belediyelerinin hazırladığı raporu verdik” dedi.

Her iki büyükşehir belediyesini hazırladığı raporda da bina stoklarının değerlendirildiğini vurgulayan Torun, şunları söyledi:

“Güçlendirilecek ve yıkılması gereken binalarla ilgili alınması gereken kararlar, bundan sonra yapılacak işler raporlandı ve bizler de Sayın Bakan ile paylaştık. Ayrıca bundan sonra deprem konusunda alınacak her türlü olumlu kararda kendilerine destek vereceğimizi ifade ettik. Çünkü deprem hepimizin canını yakıyor ve bunun üzerinden siyaset yapmak doğru değil. Bir an önce artık bu gerçeği kabul ederek adım atmamız lazım.” 

Torun, Bakan Kurum’dan belediyelerle yapılacak ortak çalışmalarda destek istediklerini kaydederek, “Bu konuda olumlu bir görüşme gerçekleşti” diye ekledi.

‘YIKILMASI GEREKEN BİNALAR VAR’

Olası İstanbul depremine ilişkin de “Ciddi bir tehdit unsuru” diye dikkat çeken Torun, birçok binanın Deprem Yönetmeliği’nden önce yapıldığını anımsatarak, şunları söyledi:

“Kentsel dönüşüme başlanmış bitirilmeyen yerler var. Ayrıca Avcılar gibi birçok ilçemizde riskler var. Bunlar detayıyla değerlendirilip, güçlendirilmesi gereken binalar güçlendirilecek, yıkılması gereken binalar yıkılacak. Bir bina stoku çalışması yapılmış. Bununla ilgili de İstanbul Büyükşehir Belediyemiz çalışmalara başladı. Aynı şekilde İzmir de.”

‘BİRLİKTE ÇÖZÜM ÜRETEREK SORUNLARI AŞABİLİRİZ’

İzmir’de yaşanan depremin ardından başta yerel ve merkezi yönetim arasında bir koordinasyonsuzluk olduğunu bildiren Torun, bunun ilerleyen günlerde aşıldığı bilgisini paylaşarak, “Çatışarak bir yere varamayız. Ancak sorunları paylaşarak ve birlikte sorunlara çözüm üreterek bunları aşabiliriz” dedi.

BAKAN KURUM İMAR AFFIYLA İLGİLİ: DEĞERLENDİRECEĞİZ

Bakan Kurum ile imar affı konusunun da gündeme geldiğini anlatan Torun, imar affını çıkardığı olumsuzlukla ilgili Bakan Kurum’un “Değerlendirme yapacağız” dediğini aktararak, “Çözüm bekleyen binalar için bu yapılabilirdi. Ama bugün hepsi bir torbanın içerisine dolduruldu ve bir imar affıyla ruhsatlandırıldı. Bunların yeniden gözden geçirilmesi konusunda görüşlerimizi ilettik” dedi.

‘YEREL YÖNETİMLERİN GELİRLERİ ARTTIRILMALI’

AKP’nin yerel yönetimlerle ilgili hazırladığı yasa değişikliğine de değinen Torun, belediyelerin yetkilerini ve gelir paylaşımlarının bir birini içine girdiği görüşünü dile getirerek, “İlçe, il, belde belediyelerinin sorunları var, çözülmesi lazım. Gelir kaynağı konusunda sürekli belediyelerimiz boğuluyor. Şu sorumluluklar verilsin, şunu da yapabilirsin deniliyor ama yapılan görevlerin kaynağı yok. Mevcut işlerin sürdürülmesinde bile ciddi sorunlar yaşanıyor. Sorumluluk veriliyor ama kaynağı verilmiyor. Bu anlamıyla belediyelerimizin gelir kaynaklarının attırılması lazım” diye vurguladı.