CHP'li Yılmaz, AOÇ arazisini TBMM'ye taşıdı!

CHP'li Yılmaz, AOÇ arazisini TBMM'ye taşıdı!

CHP Ankara Milletvekili Necati Yılmaz, büyükelçilik yapılacağı gerekçesiyle ABD’ye satılan AOÇ arazisini TBMM gündemine taşıyarak, arazinin ABD'ye ne kadar bedelle ve hangi tarihte satıldığını sordu.

AOÇ’nin 36 bin 999 metrekarelik arazisinin hangi tarihte ve ne kadar bedelle ABD’ye satıldığının açıklanmasını isteyen Yılmaz, “AOÇ’un paramparça edilerek satılması, ülkemizin kurucusu Atatürk’ün mirasının kötüye ve amacı dışında kullanılması değil midir?” diye sordu.

CHP Parti Meclisi Üyesi ve Ankara Milletvekili Necati Yılmaz, Atatürk Orman Çiftliği’nin (AOÇ) bir bölümünün büyükelçilik yapılacağı gerekçesiyle ABD’ye satılmasını Binali Yıldırım’a sorarak toplam 36 bin 999 metrekarelik arazinin hangi tarihte, koşullarda ve ne kadar bedelle ABD’ye satıldığının açıklanmasını istedi. 

Yılmaz, Başbakan Yıldırım’ın yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde, Mustafa Kemal Atatürk’ün kişisel mal varlığı içinde olan Atatürk Orman Çiftliği (AOÇ) arazilerinin, 1937 yılında Atatürk tarafından şartlı olarak Hazine’ye bağışlandığını anımsattı. Bağış senedine ve birçok resmi belgeye göre, AOÇ üzerindeki bütün zirai işletmeler ve donanımlarının, bir zirai üretim birimi olarak korunmaları ve işlerliklerinin devamı şartı ile Hazine’ye devredildiğini ifade eden Yılmaz, “Bağış senedinde ayrıca, AOÇ’de arazi ıslahı ve düzenlenmesi yapılması, çevrenin güzelleştirilmesi, halka gezecek-eğlenecek ve dinlenecek sağlıklı yerler sağlanması, halka nefis ve katkısız gıda maddeleri üretilmesi ve temini amacı açıkça belirtilerek, bunların gerçekleştirilmesi yükümlülüğü konulmuştur” dedi.

“Araziler geri alınmadığı gibi ABD’ye satıldı” 

1983 yılında AOÇ’nin 396 bin312 metrekare arazisinin Tarım ve Orman Bakanlığı ile Gazi Üniversitesi Rektörlüğü arasında tespit edilecek bedelle Gazi Üniversitesi’ne devredildiğini ifade eden Yılmaz, şöyle devam etti:

Devrin amacı Tıp Fakültesi öğrencilerinin modern tıp eğitimini gerçekleştirmesi ve bölgede yaşayan vatandaşlara sağlık hizmeti verilebilmesi olarak açıklanmıştır. 2823 sayılı Kanun ile devredilen söz konusu araziler Gazi Üniversitesi tarafından Toplu Konut İdaresi’ne (TOKİ) devredilmiştir. 1983 yılında Gazi Üniversitesi’ne eğitim amacıyla devredilen (Çukurambar 29095 ada 1 parsel) 36 bin 999 metrekarelik arazi, AOÇ Müdürlüğü’ne iade edilmesi gerekirken, 12 Temmuz 2013 yürürlük tarihli Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığı ile ABD Büyükelçiliği Arasında Gayrimenkul Satış Protokolü ile Amerika Birleşik Devletleri’nin mülkiyetine geçmiştir. Gazi Üniversitesi’nin TOKİ’ye ‘hukuksuz’ olarak devrettiği parsellere ilişkin süreç Sayıştay raporlarına da yansımıştır. 2011 yılı AOÇ Müdürlüğü Sayıştay raporunda bu arazilerin kanundaki devir amacı dışında kullanıldığından, geri alınması için gerekli çalışmaların başlatılması istenmiştir. Gelinen süreçte söz konusu arazi AOÇ Müdürlüğü’ne iade edilmediği gibi ABD’ye satılmış ve büyükelçilik binası yapımı başlamıştır. 1983 yılında Gazi Üniversitesi’ne tıp eğitiminin sürdürülmesi amacıyla AOÇ’den verilen arazi, bugün karşımıza ABD misyon binası alanı olarak çıkmıştır. Meslek odaları tarafından alanda inşaat çalışmalarının başladığı tespit edilmiştir. Mimarlar Odası Ankara Şubesi ve Atatürkçü Düşünce Derneği’nin yanı sıra demokratik kitle örgütleri, sendikalar ve yurttaşlar, Atatürk Orman Çiftliği (AOÇ) arazisinin ABD Büyükelçiliği’ne satışına ilişkin 24.8.2017 tarihinde Ankara Adliyesi’nde suç duyurusunda bulunmuştur.

“Ne kadar bedelle satıldı?”

Sayıştay’ın raporunda da amacı dışında kullanıldığı için geri alınmasını istediği arazilerin 36 bin 999 metrekarelik kısmının hangi tarihte ve ne kadar bedelle ABD’ye satıldığını soran Yılmaz, satışı hangi kurumun, hangi şartlarda gerçekleştirdiğinin açıklanmasını istedi. Yılmaz, Sayıştay’ın geri alınmasını istediği 132.076 metrekarelik arazinin geri alınması için 2011 yılından bu yana hangi adımlar atıldığını “AOÇ tarafından Tıp Fakültesi yapılmak üzere devredilen arazinin parası Gazi Üniversitesi’nin bütçesinden çıkması gerekirken, bu parayı neden Kuzu Toplu Konut İnşaat ve Limited Şirketi ile Park Gazi İnşaat Yatırım A.Ş. unvanlı iki şirket ödemiştir? Gazi Üniversitesi’nin AOÇ arazisini TOKİ’ye devretmesi amacı dışında kullanıldığı için hukuksuz değil midir?” diye sordu.

“Geri alınması için dava açıldı mı?” 

Söz konusu iki şirketin arazi için ödedikleri parayı geri alıp almadığının açıklanmasını isteyen Yılmaz, önergesinde şu sorulara yer verdi:

-Arazinin TOKİ’ye devri, bu iki şirketin ödedikleri paraları geri almaları için başvurulan bir yol mudur? 
-2011 yılından bu yana söz konusu arazinin geri alınamamasının nedeni ve gerekçesi nedir? Bu konuda açılmış bir dava var mıdır? Varsa sonucu ne olmuştur? Dava henüz sonuçlanmadı ise gelinen son hukuki durum nedir? 
-ABD’nin büyükelçilik binası yapımına başladığı arazinin geri alınmasının önünde herhangi bir engel bulunmakta mıdır? Varsa bu engeller nelerdir? Kişi ise kimler, kurum ise hangi kurumlar engel oluşturmuştur? Bu kişi ya da kurumlar hakkında herhangi bir yasal yola başvurulmuş mudur? 

‘ABD’ye neden gizli satış yapıldı?’

-Büyük Önder’in halkına miras olarak bir bıraktığı arazinin satışı ve büyükelçilik binası projesi neden kamuoyundan gizlenerek gerçekleştirilmektedir?

-Atatürk’ün miras bıraktığı dönemde AOÇ’un kilometrekare olarak büyüklüğü ile önergenin yanıtlandığı tarih itibariyle büyüklüğü nedir? Son 15 yılda AOÇ üzerinde yapılan, inşa edilen, satışı gerçekleştirilen yerler nerelerdir ve büyüklükleri ne kadardır?

-Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin AOÇ’ta gerekçede de belirtilen alanların satışı hususunda bir görüşü, değerlendirilmesi olmuş mudur? Olmuş ise içeriği nedir?

-AOÇ’un paramparça edilerek satılması, ülkemizin kurucusu Atatürk’ün mirasının kötüye ve amacı dışında kullanılması değil midir?