CHP'li Yılmaz: İhalede hukuksuzluk yapıldığı iddiaları doğru mu?
CHP Parti Meclis Üyesi ve Ankara Milletvekili Necati Yılmaz, Dicle Üniversitesi Hastanesi’ndeki işten çıkarmaları Meclis gündemine taşıdı. Hükümetin taşerona kadro sözü vermesi ile işten çıkarılmalar arasında bir bağlantı olup olmadığının açıklanmasını isteyen Yılmaz, “İşten çıkarılanların yerine işe alınacak kişiler belli midir?” diye sordu.
Dicle Üniversitesi Hastanesi’nde daha önce çalışan taşeron TURKUAZ firmasının geçen ay yapılan ihaleye katılmadığı, ihaleye katılan 4 firmadan ise Ankara patentli BRC firmasının ihaleyi kazanarak, 55 veya daha fazla işçiyi işten çıkardığı iddialarını Başbakan Yıldırım’a soran Yılmaz, “İşten çıkartılan işçilere ödenmiş herhangi bir tazminat bulunmakta mıdır?” diye sordu.
CHP Parti Meclisi Üyesi ve Ankara Milletvekili Necati Yılmaz, Dicle Üniversitesi Hastanesi’ndeki işçi kıyımını TBMM gündemine taşıdı. Hastanedeki yeni ihaleyi kazanan Ankara patentli BRC firmasının 55 veya daha fazla işçiyi işten çıkardığı iddialarının doğru olup olmadığını soran Yılmaz, “İşten çıkarılan işçiler arasında 22 yıldır çalışanların olduğu iddiaları doğru mudur? Hükümetin taşerona kadro sözü vermesi ile işten çıkarılmalar arasında bir bağlantı var mıdır?” dedi.
İŞTEN ÇIKARMALARIN TELEFONLA BİLDİRİLDİĞİ İDDİASI
Yılmaz, basına da yansıyan Dicle Üniversitesi Hastanesi’nde çalışan taşeron işçilerin işten çıkarılmalarını Meclis gündemine taşıdı. Dicle Üniversitesi Hastanesi’nde daha önce çalışan taşeron TURKUAZ firmasının geçen ay yapılan ihaleye katılmadığı, ihaleye katılan 4 firmadan ise Ankara patentli BRC firmasının ihaleyi kazanarak, 55 veya daha fazla işçiyi işten çıkardığı iddialarının bulunduğunu ifade eden Yılmaz, “İşçilerin bir kısmına işten çıkarıldıklarının telefonla bildirildiği iddiaları mevcuttur. Çıkarılan işçiler arasında 22 yıldır çalışanların bulunduğu, bazı işçilerin de emekli edilerek işten çıkarıldığı iddialarına yer verilmiştir” dedi.
“TAŞERONA KADRO SÖZÜ VERMESİNİN İLGİSİ VAR MI?
Hükümetin taşerona kadro sözü vermesi ile işten çıkarılmalar arasında bir bağlantı olup olmadığının açıklanmasını isteyen Yılmaz, “İşten çıkarılanların yerine işe alınacak kişiler belli midir?” diye sordu. İşçilerin iş akdinin telefonla aranarak fesh edilip edilmediğini soran Yılmaz, “Bu iddia doğru ise telefonla aranarak fesh edilmesindeki amaç, işçileri 3 gün üst üste işe gelmemeleri durumuyla karşı karşıya bırakarak, haklı fesih yaratıp işçilerin alacaklarının ortadan kaldırılması mıdır?” sorusunu yöneltti.
“İHALEDE HUKUKSUZLUK YAPILDIĞI İDDİALARI DOĞRU MU?”
İşçilerin hastane yönetiminden yazılı olarak işten çıkarıldıklarına dair bildirim istedikleri, hastane yönetiminin ise buna yanaşmadığı iddialarını da soran Yılmaz, önergesinde şu sorulara yer verdi:
“-İşçilerin kendileri hakkında daha önceden tutulmuş olumsuz tutanaklar bahane edilerek işten çıkarıldıkları iddiaları doğru mudur?
-Söz konusu ihalenin kanunlara aykırı şekilde yapıldığı ve TURKUAZ firmasının Dicle Üniversitesi tarafından yapılan ihaleye davet edilmediği iddiaları doğru mudur? BRC firmasına hukuksuz şekilde ihale teslimatı yapıldığı iddiaları gerçeği yansıtmakta mıdır?
-TURKUAZ firmasının ihaleyle ilgili Cumhuriyet Başsavcılığı’na bulunmuş olduğu bir suç duyurusu var mıdır? Konuyla ilgili herhangi bir işlem yapılmış mıdır?
-1700 işçinin çalıştığının iddia edildiği Dicle Üniversitesi Hastanesi’nde bundan sonra da işten çıkarmaların olacağı yönündeki iddiaların aslı var mıdır?
-İşten çıkarmalarda ölçü nedir? Bu husus taşeron firmaların inisiyatifine mi bırakılacaktır?”