CHP'nin aracına kaya parçası atan kadın: Evde terörist var sandım

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'na yönelik linç girişimiyle alakalı davada, Kılıçdaroğlu’nun sığındığı evin önünde CHP aracına kaya parçası büyüklüğünde taş atarak şoförü de yaralayan sanık Elif Gölyeri, “Evde terörist var sandım" dedi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'na yönelik linç girişimine ilişkin dava, Çubuk 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülüyor. Kılıçdaroğlu’nun sığındığı evin önünde CHP aracına kaya parçası büyüklüğünde taş atarak şoförü de yaralayan sanık Elif Gölyeri, “Sen niye gelmiyorsun hainle misin?’ denilince indim. Evde terörist var sandım” sözleriyle kendisini savundu.  Gölyeri, hakimin, "Nasıl kaldırdın o taşı?” sorusuna “O kadar ağır değildi” karşılığını verdi. 

Çukurca'da şehit düşen Piyade Er Yener Kırıkçı'nın 21 Nisan 2019 Pazar günü Akkuzulu Köyü'ndeki cenaze namazına katılan CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu ve beraberindeki CHP heyetine yönelik "linç girişimi"ne ilişkin davanın ilk duruşması Çubuk 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde başladı.

Davada Kılıçdaroğlu'nun yanı sıra CHP Ankara Milletvekili Yıldırım Kaya, CHP Ankara Milletvekili Murat Emir, CHP Genel Başkan Başdanışmanı Deniz Demir, CHP çalışanı Barış Bozkurt, CHP’li Kenan Nuhut ve Cahit Yetişir ile CHP müşteki sıfatıyla yer alıyor. Davada 6’sı kadın 36 sanık 1 yıl 8 ay 15 gün ile 28 yıl 10 ay arasında değişen hapis cezası istemiyle yargılanıyor.

Duruşmada sanık savunmaları sürüyor.

OLAYIN HER AŞAMASINDA VAR, AMA AÇIKLAMASI: “ORADA DOLANIYORDUM”

Sanık Fahrettin Abacı, Kırıkçı’nın cenaze namazının ardından Kılıçdaroğlu yürürken çıktığı elektrik direğinden ona tekme atmak istemesiyle ilgili “Kılıçdaroğlu ile bir şeyimiz olmadı. Köyümüze gidiyorduk, şehit cenazesi olduğunu öğrendik, katıldık. Direğe ezilmemek için çıktım. Tepki de gösterdim ama özür diliyorum” dedi. Abacı, Kılıçdaroğlu’nun sığındığı evin önünde toplanan grubun içerisinde yer almasını ise “Orada dolanıyordum” diyerek açıklamaya çalıştı. Abacı, Kılıçdaroğlu’nun da devlet adamı olduğunu ve saygı duyduğunu da sözlerine ekledi.

Avukat Celal Çelik, dosyadaki görüntülere atıfla Abacı’nın olayı provoke eden isimlerden birisi olduğunu ve olayın akışı esnasında birçok yerde bulunduğunu belirterek, “Sanık olay sırasında kışkırtmaya yönelik hareketler içerdeydi” dedi.

ÇELİŞKİLİ İFADE VERDİ: PROTESTO AMAÇLI ORADAYDIM

Sanık Cihan Karahisar, Kılıçdaroğlu’nun cenaze sonrasında yürüyüşünü diğer sanıklarla kol kola girerek engellemeye çalışmasıyla ilgili “Koluma giren şahısları tanımıyorum, engel olma gibi bir durum yok. (Kılıçdaroğlu’nun sığındığı) Evin önünde de bulundum, ama protesto gibi bir amacım yoktu” diye konuştu. Karahisar hakimin daha önceki savunmasını okumasının ardından ise “Engelleme amaçlı değil protesto amaçlı oradaydım” diyerek biraz önce verdiği ifadesiyle çelişkiye düştü.

Kalecikli olduğunu söyleyen Karahisar, Çubuk’ta oturduğunu beyan ederek, “Köye cenaze için gelmiştim. Sima olarak köyde tanıdıklarım var. Daha önce Çubuk’ta çalışmıştım” dedi.

SANIK AVUKATI: SANIKLAR PROTESTO HAKKINI KULLANDI

Karahisar’ın avukatı Önder Atasever, “Evin etrafında toplanan sanıklar hürriyeti tahdit suçunu işlemez, bu iddianamede elini kaldırdı suç, ayağını kaldırdı suç deniyor. Sanıklar Anayasa’daki protesto hakkını kullanmıştır” diyerek müvekkilini savundu.

"EMNİYET GENEL MÜDÜRÜ BİLE OLAYİN LİNÇ OLDUĞUNU SÖYLÜYOR"

Avukat Celal Çelik ise meslektaşının ‘linç girişimini’ hafifletmeye çalıştığını belirterek, “2 saat bu ülkenin ana muhalefet Genel Başkanı alıkonuldu” diye vurguladı. Çelik, Karahisar’ın da Kılıçdaroğlu’na vurmaya çalıştığını ifade ederek, “Bu sanık ve diğer sanıklar genel başkanımızı özgürlüğünden alıkoymasaydı, orada 2 saat kalır mıydı? Olay yerine gelen Emniyet Genel Müdürü bile olayın linç girişimi olduğunu söylüyor” diye dikkat çekti.

Avukat Atasever, olayın ‘protesto’ olduğuna yönelik görüşündeki ısrarını sürdürerek, “Orada binlerce kişinin hürriyeti tahdit ettiği anlamına gelmez. O zaman burada 12 bin sanık olması lazım” diye ekledi.

“ŞAŞKINLIKTAN BAKIYORDUM”

Sanık Mustafa Amir, kol kola girerek Kılıçdaroğlu’nun yürüyüşünü engellemediğini savunarak, “Millet arkadan itekliyordu, ben de sadece ‘Şehitler ölmez, vatan bölünmez’ dedim. Başka bir şey yapmadım” diye konuştu. Amir, olaya ilişkin görüntüler izletildiğinde “Şaşkınlıktan bakıyorum, görüyorsunuz. Bir şey yapmıyorum. Yapacak olsam, ileri geri gider yaparım” dedi.

Amir, cebir kullandığına yönelik suçlamaya ilişkin “Ama ben bir şey yapmadım ki” diye savundu. Önceki ifadesinde zırhlı araçlar gelene kadar Kılıçdaroğlu’nun sığındığı evin önünde durduğunu söyleyen Amir, ifadesinde çelişkili şekilde “Evin önünde yarım saat durdum” diye kendisini savundu. Kılıçdaroğlu’nun avukatları Amir’in bu çelişkili ifadesine vurgu yaparak, zırhlı aracın evin önüne 1 saat 20 dakika sonra geldiğine dikkat çekti.

“KAMU GÖREVİ NEDENİYLİ ORADA DEĞİL”

Sanık Yunus Karakoç, şehidin cenazesinin konulduğu top arabasının arkasından yürüyen Kılıçdaroğlu’na vurmaya çalışmasına karşı “Sadece elim havada ‘Şehitler ölmez, vatan bölünmez’ dedim” diyerek kendisini savundu. Karakoç’un avukatı, iddianamede Kılıçdaroğlu’nun olay günü kamu görevini yerine getirdiğinin ifade edilmesine “Olay günü Sayın Kılıçdaroğlu kamu görevi nedeniyle orada değildir” diyerek itiraz etti.

Avukat Celal Çelik, sanık Karakoç’un provokatörler arasında yer aldığına dikkat çekerek, onun Kılıçdaroğlu’na yönelik hakaretlerinin ifade özgürlüğünü aştığını belirtti.

“OLAYIN NEDENİ CHP’NİN HDP’YE YAKINLAŞMASI”

Karakoç, suçlamaları kabul etmeyerek, “Olayın oluşmasının nedeni CHP’nin HDP’ye yakınlığıdır. Ben Kılıçdaroğlu’nu hürriyetten alıkoymak istemedim. Ben onun oradan çıkmasını istiyordum” diye konuştu.

Sanık Ayşe Resimci, okuma-yazması olmadığını söyledi. Kılıçdaroğlu’nun sığındığı evin önünde CHP aracına taş ataması ve diğer sanık Elif Gölyeri’nin de ifadesinde ismini vererek bunu doğrulamasıyla ilgili olarak Resimci, “Ben arabaya taş atmadım. Ben dayımgilin kapısının yanında duruyordum. O gün bağırdım, çağırdım. Görüntüm varsa, boynumuz kıldan ince. (Kılıçdaroğlu’nun sığındığı) Evin içine girmedim” açıklamasını yaptı.

Önceki ifadesinde “Küçük taş attım” ifadesini tekrarlayan Resimci, Kılıçdaroğlu’nun evden çıkmasını engellemediğini ileri sürdü.

"EVDE TERÖRİST VAR SANDIM"

İddianamede Kılıçdaroğlu’nun sığındığı evin önündeki CHP aracını taşlamak ve kaya parçası büyüklüğündeki taşla şoförü yaralamakla suçlanan sanık Elif Gölyeri, bu kez kendisini şöyle savundu:

“Ben saat 12.00’de Rahmi Doruk’un evinin yukarısında şehidin cenazesinin mezarlığa gelmesini bekliyordum. Sonra ‘hain’ diye bağırıldı. ‘Sen niye gelmiyorsun hainle misin?’ denilince indim. Evde terörist var sandım. ‘Hain terörist içeriye girdi, geçen hafta yeğenimi öldürdü’ diye Gurbet Sarıyer bağırdı, ben de o şeyle arabaya taş attım. CHP’nin aracı olduğunu bilmiyordum.”

HAKİM, “NASIL KALDIRDIN O TAŞI” DİYE SORDU

Hakimin “Nasıl kaldırdın o taşı?” sorusuna Gölyeri, “O kadar ağır değildi” diye yanıt verdi