CHP'nin yerel seçim planı belli oldu

CHP'nin yerel seçim planı belli oldu

CHP, bu hafta gerçekleştirilecek MYK toplantısında 2024 mart ayında yapılacak yerel seçim takvimini ve belediye başkan adaylarının seçilme yöntemini görüşecek.

Kulis bilgisine göre, CHP'de bu hafta toplanacak MYK'da yerel seçim planının çıkarılması, adayların belirlenmesi bekleniyor. Öte yandan toplantıda ittifak konusu da masaya yatırılacak.

CHP MYK'DA YEREL SEÇİM VE ADAYLAR KONUŞULACAK

Türkiye, 31 Mart 2024'te yapılacak yerel seçimlere hazırlanırken CHP, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin mevcut Başkanı Ekrem İmamoğlu, Ankara Büyükşehir Belediyesi mevcut Başkanı Mansur Yavaş ve Aydın Büyükşehir Belediyesi’nin mevcut Başkanı Özlem Çerçioğlu hariç yeni bir aday açıklamadı. CHP, önümüzdeki hafta yapılacak MYK toplantısında adayları ve ittifak seçeneklerini masaya yatıracak.  

TAKVİM BELLİ OLACAK

Cumhuriyet'in haberine göre MYK'da yerel seçim süreçleri için bir plan çıkarılması bekleniyor. Bu kapsamda aday başvurularının ne zaman alınacağı, adaylık için istifaların hangi tarihte olacağı gibi başlıklar takvime konulacak. Toplantının ardından yapılacak görevlendirmelerle de parti örgütlerinin, milletvekillerinin ve parti meclisi üyelerinin sahaya giderek CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in aday belirleme süreçleri için istediği raporları hazırlaması bekleniyor

HANGİ İL VE İLÇELERDE ÖNSEÇİM YAPILACAK? 

Haberde, partinin örgütleri ile genel merkezin milletvekilleriyle göndereceği heyetlerin iki ayrı rapor oluşturacağı belirtildi. Hazırlanacak raporlarda hangi il veya ilçede önseçim yapılması faydalı olur, hangi ilçede adaya genel merkez karar verebilir gibi değerlendirmeler yer alacak.

CHP kurmaylarının bir düşüncesine göre, "Biz mümkün olduğunca çoğu yerde örgütün önüne sandık koymayı istiyoruz. Ancak bazı yerlerde kendileri söylüyorlar. Mesela ‘Burada bir aday var, burada ön seçim yapmanıza gerek yok’ diyorlar. Biz de bunu dikkate alıyoruz. En uygun yöntem neyse örgütlerimizle birlikte karar vereceğiz. Önseçim kararı verilmişse de sonucuna uyacağız" denildiği söyleniyor.

"ÖNSEÇİM HER YERDE SEÇİMİ KAZANDIRMAMIZI SAĞLAMIYOR"

Ön seçim için ayrıca, "Önseçim her yerde seçimi kazandırmamızı sağlamıyor. Mesela daha önce bir ilçede ön seçim yapılmış, dörde yakın aday yarışmıştı. Ama orada seçimleri yine de kazanamadık. Adaylar ön seçimde yarışıyor, bir rekabet ve heyecan oluyor ama sonra ön seçimdeki o heyecan seçimlere yansımıyor. Bu nedenle önemli olan pratiğe yansıyacak, sonuç alabilecek bir ön seçim. Parti yönetimi de mümkün olduğunca çok yerde örgüt denetiminde böyle bir ön seçim yapmak istiyor" tartışmaları dönüyor.

CHP, ŞARTSIZ İTTİFAK İÇİN HAZIR

14 Mayıs'taki seçimlerde ittifaklarda yaşanan pazarlık tartışmalarından rahatsız olan CHP’li kurmaylar, şartsız bir ittifaka hazır olduklarını belirterek "Biz ittifakları ülkedeki otoriter rejime karşı bir demokratik hat kurmak için yapmıştık. Fakat sonra bu milletvekili, bakanlık verilmesi meselesi gibi pazarlıklar oldu. Biz de artık diyoruz ki Türkiye’nin menfaati için bir ittifak yapılabilir. Halk için fedakârlıklar yapılabilir. Ama pazarlıkların olduğu bir birliktelik doğru olmaz" diyor.

Ayrıca İYİ Parti ile ittifaka kapıların kapanmadığını belirten CHP’liler, her yerde aday çıkarmayı düşünüyor.