Darbeci Sisi'den dost Mısır'a... Mısır'a 9 yıl sonra üst düzeyde yapılacak ilk ziyaret

Darbeci Sisi'den dost Mısır'a... Mısır'a 9 yıl sonra üst düzeyde yapılacak ilk ziyaret

Türkiye-Mısır ilişkileri yeni bir boyut kazandı. Türkiye'den Mısır'a 9 yıl sonra ilk kez üst bakanlık ziyareti gerçekleştiriliyor.

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, İslam Kalkınma Bankası İcra Kurulu Yıllık Toplantısı'na katılmak için 1 Haziran'da Mısır'a hareket edecek.

YILLAR SONRA BAKANLIK DÜZEYİNDE İLK ZİYARET

Türkiye ile Mısır arasındaki ilişkiler 2013’te yapılan darbenin ardından durma noktasına gelmişti. Bakan Nebati'nin yıllar sonra yapacağı ziyaret bu anlamda önemli ve 9 yıl sonra bakanlık düzeyinde gerçekleştirilen ilk ziyaret olma özelliği taşıyor.


TÜRKİYE-MISIR ARASINDA İPLER NASIL VE NE ZAMAN KOPMUŞTU?

2011'de Mısır'da Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek’in devrilmesiyle sonuçlanan ve "Arap Baharı" olarak bilinen süreç ve daha sonra Müslüman Kardeşler yönetiminin iktidara gelmesiyle düzelen ilişkiler, Cumhurbaşkanı Mursi’nin 2013 yılında Sisi'nin darbesiyle devrilmesi sonrasında büyük bir krize yol açmış ve iki ülkenin arası bozulmuştu.

GEÇEN YIL TÜRKİYE'DEN HEYET GİTMİŞTİ

Darbeci olarak suçladığı Sisi yönetimindeki Mısır'la yakınlaşmak isteyen AKP iktidarı daha sonra, bu ilişkileri yeniden iyileştirmek için adımlar atarak, Mısır'ın daveti üzerine Dışişleri Bakan Yardımcısı Büyükelçi Sedat Önal başkanlığında Türkiye'den bir heyet geçen yıl 5-6 Mayıs'ta Kahire'yi ziyaret etmişti. İki ülke arasındaki görüşmelerin ikinci turu yine geçtiğimiz sene 7-8 Eylül tarihlerinde Ankara'da gerçekleştirilmişti.