Deprem riski olan şehirler hangileri? İşte fay hatları ve Türkiye'nin deprem haritası!

Deprem riski olan şehirler hangileri? İşte fay hatları ve Türkiye'nin deprem haritası!

Türkiye, Kahramanmaraş'taki depremle kan ağlarken, ülkeden geçen fay hatlarının nerelerden geçtiği ise yeniden akıllara geldi. Peki, Türkiye'de deprem riski olan yerler nereler?

Kahramanmaraş'ta meydana gelen 7.7 ve 7.6 büyüklüğünde yıkıma yol açan iki büyük depremin ardından on binlerce kişi hayatını kaybetti. Arama kurtarma çalışmaları ise kritik olan 72 saatin ardından hala sürüyor. 

ekran-goruntusu-2023-02-06-194755.png

Türkiye yıkıcı depremi kahrolarak takip ederken, ülkedeki fay hatları ve deprem için riskli bölgeler yeniden gündeme geldi. Peki, Türkiye'de en riskli deprem bölgeleri nereler? Fay hatları nerelerden geçiyor? 

ekran-goruntusu-2023-02-09-194122.png

TÜRKİYE'DEKİ FAY HATLARI

Türkiye'de Kuzey Anadolu Fay Hattı, Doğu Anadolu Fay Hattı ve Batı Anadolu Fay Hattı olmak üzere toplamda 3 büyük fay hattı var. Deprem haritasında kırmızı renkte görülen iller birinci derece deprem bölgesi, pembe renkte olanlar ikinci derece riskli bölge, sarı olan iller üçüncü dereceden deprem bölgesi olarak kabul ediliyor. İşte birinci dereceden deprem bölgesi olan iller;

DEPREMDE BİRİNCİ DERECE RİSKLİ BÖLGELER

İzmir, Balıkesir, Manisa, Muğla, Aydın, Denizli, Isparta, Uşak, Bursa, Bilecik Yalova, Sakarya, Düzce, Kocaeli, Kırşehir, Bolu, Karabük, Hatay, Bartın, Çankırı, Tokat, Amasya, Çanakkale, Erzincan, Tunceli, Bingöl ve Muş, Hakkari, Osmaniye, Kırıkkale ve Siirt...

screenshot-2023-02-07-at-12-59-13-1024x565.png

DEPREMDE İKİNCİ DERECE RİSKLİ BÖLGELER

Tekirdağ, İstanbul (1 ve 2. Bölge), Bitlis, Kahramanmaraş, Van, Adıyaman, Şırnak başta olmak üzere, Zonguldak, Tekirdağ, Afyon, Samsun, Antalya, Erzurum, Kars, Ardahan, Batman, Iğdır, Elazığ, Diyarbakır, Adana, Eskişehir, Malatya, Kütahya, Çankırı, Uşak, Ağrı ve Çorum...

DEPREMDE ÜÇÜNCÜ DERECE RİSKLİ BÖLGELER

Eskişehir, Antalya, Tekirdağ, Edirne, Sinop, İstanbul, Kastamonu'yu, Ordu, Samsun, Giresun, Artvin, Şanlıurfa, Mardin, Kilis, Adana, Gaziantep'in de bazı bölgeleri ve Kahramanmaraş, Sivas, Gümüşhane, Bayburt, Kayseri, Yozgat, Çorum, Ankara, Konya, Mersin ve Nevşehir.

ekran-goruntusu-2023-02-06-172856.png

DEPREMDE EN AZ RİSKLİ OLAN BÖLGELER

Türkiye Deprem Haritasına göre deprem riskinin en az olduğu dördüncü ve beşinci grupta yer alan iller ise Sinop, Giresun, Trabzon, Rize, Artvin, Kırklareli, Ankara, Edirne, Adana, Nevşehir, Niğde, Aksaray, Konya ve Karaman'dır.