Depreme dayanıksız 50 yıllık binaya CHP müdahalesi

Depreme dayanıksız 50 yıllık binaya CHP müdahalesi

Marmaris Belediyesi'nin 50 yıllık binası, depreme dayanaklı olmadığına ilişkin raporların ardından önlem amaçlı boşaltılmış oldu. CHP Genel Başkan Yardımcısı Ali Öztunç ve CHP'li milletvekilleri, Marmaris Belediye Başkanı Mehmet Oktay'ı ziyarette bulundu.

Marmaris Belediyesi'nin 50 yıllık binası, depreme dayanaklı olmadığına ilişkin raporların ardından önlem amaçlı boşaltıldı. CHP Genel Başkan Yardımcısı Ali Öztunç ve CHP'li milletvekilleri, Marmaris Belediye Başkanı Mehmet Oktay'ı ziyaret ettiler. Belediye başkanı Oktay'ın deprem olasılığına karşı önlem olarak binanın 'yıkım' kararı almasının tüm belediyelere örnek olması gerektiğini belirten Öztunç, "Yeni binanın açılışına da inşallah iktidar milletvekili olarak katılırız" dedi.

CHP Doğa Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcılığı tarafından kurulan 'Jeotermal Enerji Araştırma Komisyonu' heyeti, Marmaris Belediyesi'ni ziyaret etti. Heyeti, Marmaris Belediye Başkanı CHP'li Mehmet Oktay karşıladı. Marmaris'e 50 yıldır hizmet veren belediyenin binası, depreme dayanaklı olmadığı, risk taşıdığına ilişkin hazırlanan rapor doğrultusunda belediye başkanı tarafından önlem amaçlı yıkım kararı alındı. CHP Genel Başkan Yardımcısı Ali Öztunç ve araştırma komisyonundaki CHP'li milletvekilleri Süleyman Bülbül, Hüseyin Yıldız, Mahir Polat, Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu, Mürsel Alban, Süleyman Girgin, Burak Erbay'ın yanı sıra CHP Muğla İl Başkanı Adem Zeybekoğlu ve CHP Marmaris İlçe Başkanı Zekican Balcı da katılım gösterdi.

CHP'li Öztunç, Marmaris Belediye Başkanı Oktay'ı aldığı karar nedeniyle tebrik ederek, depreme dayanıksız olan binalara ilişkin yıkım kararının tüm belediyelere örnek olması gerektiğini vurguladı. Binanın 50 yıldır Marmaris'e hizmet verdiğini aktaran Öztunç, "Deyim yerindeyse kahrını çekiyor. Tabi artık depreme dayanıklı olmadığı yönünde bir takım raporlar var. Bu nedenle sayın başkanımız buranın yıkılmasına dair haklı bir karar almış. Ben kutluyorum ve hayırlı olsun diyorum" dedi.

"AKP İKTİDARININ BİR AN EVVAL ÜLKEMİZİN YAPI STOĞUNU İNCELEMELERİ LAZIM"

Türkiye'nin bir deprem ülkesi olduğunu ve deprem gerçeğinin unutulmaması gerektiğinin altını çizen Öztunç, şöyle dedi:

"Fay hatlarının olduğu her yerdeki yapı stoklarını incelememiz lazım. Marmaris Belediyesi yapı stoklarını incelemiştir ve önce işe kendi binasından başlamıştır. Belediye başkanı ilk kendi makamının olduğu binayı depreme dayanıksız olması nedeniyle yıkma kararı almıştır. Bu bir başarıdır bu yüzden kutluyorum ve darısı diğer belediye başkanlarımızın başına diyorum. Özellikle Ak Partili belediye başkanlarının, hükümetin ve AKP iktidarının bir an evvel ülkemizin yapı stoğunu incelemeleri lazım. Fay hatlarının olduğu yerdeki binaların risk analizlerinin mutlaka çıkarmaları gerekiyor. Buraların daha sonra insanlarımıza mezar olmaması için gereğinin yapılması gerekiyor."

Marmaris Belediye Başkanı CHP'li Oktay, bölgenin deprem bölgesi olduğunu, vatadanşların da kendi binalarını depreme dayanıklı olup olmadığını incelenmesini istediğini belirterek, "İzmir depreminden sonra hizmet binamızda yaptırdığımız testlerde binamızın ne yazık ki depreme dayanıksız olduğu raporlarla ortaya çıktı. Normal şartlarda zaten belediye hizmet binamızı farklı bir bölgede yenileme düşüncemiz vardı. En son raporla birlikte bu süreç de hızlanmış oldu. Çünkü hiçbir mesai arkadaşımızın en ufak bir zarar görmesi vicdanımızın kaldırabileceği bir durum değildir" dedi. 

"DEPREM BÖLGEMİZİN GERÇEĞİ"

Hızlı bir şekilde binanın tahliye işlemlerinin başlatılıdığını söyleyen Oktay, "Deprem bu bölgemizin bir gerçeği. Belediye olarak da bir takım hazırlıklarımız var. Vatandaşlarımızdan kendi yapılarını da inceletmelerini istiyoruz. Çünkü bildiğimiz gibi deprem değil bina öldürüyor. Biz kendi binamızdan başladık. Umarım herkese örnek oluruz" diyerek deprem öncesi önlemlere dikkat çekti.  Oktay'ın yeni belediye binasını 2 ile 2 buçuk yıl içinde tamamlamayı planladıklarını söylemesi üzerine Öztunç "Bir erken seçim olmazsa biz 2023 seçimlerinden sonra açılışı yaparız. İnşallah milletvekili arkadaşlarımızla iktidar partisinin milletvekilleri belki bakanları olarak burada bulunuruz. Bakanlar düzeyinde de buraya gelir açılışı gerçekleştiririz" açıklamasında bulundu.