Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu: "Ukrayna'dan bir diplomatik kargoyla su sepeti getiriyoruz"

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu: "Ukrayna'dan bir diplomatik kargoyla su sepeti getiriyoruz"

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Manavgat’taki AFAD Koordinasyon Merkezi’nde basın toplantısı gerçekleştirdi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Manavgat’taki AFAD Koordinasyon Merkezi’nde basın toplantısı gerçekleştirdi.

Hasar gören binalar ve yardım yapılan aileler konusunda bilgiler veren Çavuşoğlu, "Evi ve eşyası yanan vatandaşlarımıza tespitlere göre 50 bin TL’ye kadar yardım yapıyoruz. Şu ana kadar 1055 ailemize toplam 17 milyon ödeme yapıldı" dedi. 

Çavuşoğlu'nun açıklaması şöyle:

"YARIN RÜZGAR HIZINI KESECEK, İNŞALLAH KONTROL ALTINA ALMAYI HEDEFLİYORUZ" 

"Bugün havadan ve karadan 1.832 araçla yangına müdahale ettik. 6 bin 511 kişi sahada yangınla mücadele etti. Her noktada ekiplerimiz itfaiyelerimizden tutun orman çalışmalarına, emniyetimizin TOMA'sına kadar hepsi anında müdahale ediyor. Yarın için rüzgar hızını kesecek, bunu avantaja çevirmemiz lazım. Bugün güçlü olduğu halde durdurmayı başardık, yarın inşallah tamamen kontrol altına almayı hedefliyoruz. Yangın söndürme çalışmalarına paralel olarak vatandaşlarımız, belediyelerimiz ve diğer kuruluşlarımız çalışıyor, vatandaşımızın yaralarını sarmaya çalışıyor.

"1055 AİLEMİZE 17 MİLYON ÖDEME YAPILDI"

Şu ana kadar tespitlerimize göre 1.352 bina ağır hasarlı, yıkılan ya da yıkılması gereken bina. Ayrı, bağlantılı bölümleri saydığımız zaman bu 2 bin 164 ünite demektir. Bununla ilgili yıkım çalışmaları da devam ediyor. Diğer yangın bölgelerinde de vatandaşlarımızın ihtiyaç duyduğu yerlerde yaşam konteynerlerini hızlı şekilde ulaştıracağız, bedelini devlet olarak üstleneceğiz. Vatandaşımıza maddi yardımlarımız da devam ediyor. Evi ve eşyası yanan vatandaşlarımıza tespitlere göre 50 bin TL’ye kadar yardım yapıyoruz. Şu ana kadar 1055 ailemize toplam 17 milyon ödeme yapıldı.

"AZERBAYCAN'DAN YOLA ÇIKAN UÇAK 10 PERSONELLE DALAMAN'A İNDİ"

Diğer taraftan ihtiyaç olan uçak ve helikopterlerle ilgili çalışmalarımız devam ediyor. Farklı ülkelerin bizlere önerileri de var. Dün Azerbaycan’dan bir uçağın, aynı şekilde 40 itfaiye aracının ve 150 personelin çıktığını söylemiştik. Uçak, 10 personelle Dalaman’a indi. 50 itfaiye aracı ve 150 personel de Gürcistan üzerinden Türkiye’ye doğru geliyorlar.

UKRAYNA'DAN DİPLOMATİK KARGOYLA SU SEPETİ GELİYOR

Cumartesi günü Polonya da bir helikopteri ülkemize göndermeyi teklif ettiler, biz de 'Buyurun' dedik. ABD'nin iki helikopter gönderme teklifi oldu, ‘hayır’ demedik, detaylar çalışılıyor. Dün Ukrayna'dan gelen dört helikopter devreye girdi. İsrailli bir şirketten kiralanan uçaklar yarın geleceğini söylüyor. Kuveyt'in ekip ve malzeme önerisi oldu, kardeş ülkeden gelen böyle bir yardıma ‘hayır’ demek olmaz. Bu sabah Ukrayna'dan bir diplomatik kargoyla bambi (helikoptere takılan su sepeti) getiriyoruz, cuma günü Rusya'dan üç tane daha gelecek. Dubai'den beş tane Amerikan helikopteri girişimi oldu, biz de eğer böyle bir bağlantıyı yapabileceklerse gerekli kargo uçaklarını ayarlayacağımızı söyledik."