DİSK'ten koronavirüs döneminde çalışan yoksul sayısı açıklaması: 7.7 milyonu geçti!

DİSK'ten koronavirüs döneminde çalışan yoksul sayısı açıklaması: 7.7 milyonu geçti!

DİSK Genel-İş Emek Araştırma, artan gelir eşitsizliği ve yoksulluğu gözler önüne sermek amacıyla bir rapor hazırladı.

Avrupa ülkeleri içinde gelir eşitsizliğinin en fazla olduğu ülkelerden birinin Türkiye olduğu belirtilen raporda, “Türkiye’de yoksul sayısı son iki yılda yüzde 8.4 arttı. Salgın döneminde çalışan yoksul sayısı 7.7 milyonu geçti. Her 10 kişiden 7’si borçlu, halk temel ihtiyaçlarını karşılayamaz hale geldi” açıklaması yapıldı.


Avrupa ülkeleri içinde gelir eşitsizliğinin en fazla olduğu ülkelerden birinin Türkiye olduğu belirtilen raporda, “En zengin ile en yoksul arasındaki eşitsizlik 8.3 kata yükseldi. Halk bir yılda yaklaşık 1 bin 500 dolar fakirleşti. Türkiye'de yoksul sayısı son iki yılda yüzde 8.4 arttı. Dünyada çalışan yoksulluğu yüzde 9, Türkiye'de ise yüzde 14.4'ü buldu.

Salgın döneminde çalışan yoksul sayısı 7.7 milyonu geçti. Her 10 kişiden 7'si borçlu, halk temel ihtiyaçlarını karşılayamaz hale geldi. Türkiye'de yoksulluk riski diğer ülkelere göre yüksek; kadınların yoksulluk riski, erkeklerden fazla. Her iki çocuktan biri yoksulluk riski altında” bilgisi sunuldu. Gelir dağılımı eşitsizliğinin, tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de önemli bir sorun olduğuna dikkat çekilen raporda, “Türkiye, Avrupa ülkeleri arasında gelir eşitsizliğinin en fazla olduğu ülkelerin başında gelmektedir. Gelir dağılımı eşitsizliği Gini katsayısı ile ölçülür.

Gini katsayısı oranı, sıfıra yaklaştıkça gelir dağılımında eşitliği; bire yaklaştıkça gelir dağılımındaki bozulmayı ifade etmektedir. Avrupa Birliği'ne üye ülke ortalamalarında Gini katsayısı oranı 0,307 iken Türkiye'de bu oranın Eurostat verilerine göre 0,417 olduğu görülmektedir” açıklaması yapıldı.


Türkiye'de kişi başına Gayrisafi Milli Hasıla'nın (GSMH) son bir yılda bin 434 dolar azaldığı vurgulanan raporda, “Kişi başına düşen milli gelirin 2019 yılında 9 bin 150 dolar olan ülkemizde bu tutar 2020 yılında 7 bin 715 dolara düştü. Avrupa Birliği (AB) ortalaması 43 bin 615 dolar iken, gelişen ekonomiler ve gelişmekte olan Avrupa ülkeleri ortalaması ise 26 bin 025 dolardır. Türkiye 7 bin 715 dolar olan kişi başına yıllık milli gelir tutarı ile AB ülkeleri arasında son sıralarda yer almaktadır” ifadelerine yer verildi.


Rapor şu verilerle devam etti:


“TBMM Genel Kurulunda Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın 2021 bütçesi görüşmelerinde Bakan Zehra Zümrüt Selçuk tarafından yapılan ‘Yoksulluk, özellikle aşırı yoksulluk, uluslararası dokümanlarda da ifade edildiği gibi artık Türkiye için sorun olmaktan kalktı' açıklamasının aksine Türkiye'de yoksulluk gün geçtikçe artıyor. Türkiye'de yoksul sayısı son 2 yılda yüzde 8.4 arttı. 2017 yılında 15 milyon 864 bin kişi olan yoksul sayısı, 2019 yılında 1 milyon 343 kişi daha artarak 17 milyon 207 bin kişiye çıktı. Yoksulluk oranıysa yüzde 21.3'ü buldu.
İşçilerin çalıştığı halde ‘insanca' yaşayabileceği bir gelir elde edemediği için temel gereksinimlerini karşılayamama durumuna ‘çalışan yoksulluğu' denildiği belirtilen raporda, “Türkiye'de 2017 yılında 3 milyon 493 bin çalışan yoksul var iken bu sayı 2019 yılına yarım milyon artarak 3 milyon 999 bin kişiye çıktı. 2019 yılında çalışan yoksulların oranı yüzde 14.4'ü buldu. Çalışan yoksul sayısına, salgın ile birlikte kısa çalışma ödeneği ve ücretsiz izin ödeneğine mahkum edilen yaklaşık 3 milyon 737 bin 831 kişiyi de eklediğimizde bu sayının 7.7 milyondan fazla olduğunu söyleyebiliriz." açıklaması yapıldı.