Döviz alım satımında flaş düzenleme: TC Kimlik Numarası zorunlu oldu! Dolar-euro alıp satanlar artık kayıt altında...

Döviz alım satımında flaş düzenleme: TC Kimlik Numarası zorunlu oldu! Dolar-euro alıp satanlar artık kayıt altında...

Resmi Gazete'de yayımlanan bir karar ile birlikte döviz büroları için yeni dönem başladı. Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın bu yeni kararı hem döviz satanları hem de döviz satın alan vatandaşları çok yakından ilgilendiriyor.

Resmi Gazete'de yayımlanan bir karar ile birlikte döviz büroları için yeni dönem başladı. Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın bu yeni kararı hem döviz satanları hem de döviz satın alan vatandaşları çok yakından ilgilendiriyor. Çünkü döviz bürolarının çalışma yönetmeliği değişti.

Resmi Gazete'de yayımlanan bir karar ile Bundan sonda döviz işlemi yapanların kaydı tutulacak, TC kimliği olmayanlar dolar, euro alıp satamayacak. TC Kimlik Numarası olmayanlara döviz alım satımı yapmak yasaklandı.

dolar-tl.jpg

12 Ekim 2021 Tarihli ve 31626 Sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan yeni bir kararla birlikte döviz büfelerinde yapılacak işlemler için yeni kriterler belirlendi.

Yapılan yeni düzenleme hem döviz satan büfeleri hem de döviz alım satımı yapacak vatandaşları ilgilendiriyor.

Hazine ve Maliye Bakanlığı, Türk parası kıymetini koruma hakkında 32 sayılı kararda tanımlanan yetkili müesseseler olan Döviz bürolarının çalışma düzenine ilişkin yönetmelikte değişiklikler yaptı. 

Söz konusu yönetmeliğin 19. maddesinde "4'üncü maddenin birinci fıkrasının (b) bendi kapsamında gerçekleştirilen işlemlerde, müşterinin T.C. Kimlik Numarasını/Pasaport Numarasını ve/veya Vergi Kimlik Numarasını, işlem tarihini, saatini ve miktarını gösterecek şekilde her bir işlem itibarıyla ayrı bir hesap veya deftere kaydının yapılması zorunludur." denildi.

Yani bu yönetmeliğe göre yapılan düzenleme ile birlikte döviz büroları müşterinin T.C. Kimlik Numarasını/Pasaport Numarasını ve/veya Vergi Kimlik Numarasını, işlem tarihini, saatini ve miktarını gösterecek şekilde her bir işlem itibarıyla ayrı bir hesap veya deftere kayıt etmek zorunda olacak.

Yine aynı yönetmelikte, "Yetkili müesseseler gerçekleştirdikleri tüm işlemlerde müşterinin T.C. Kimlik Numarasını/Pasaport Numarasını ve/veya Vergi Kimlik Numarasını müşteriden temin ederek her bir işlem itibarıyla kayıt altına almak zorundadır. Müşteri tarafından beyan edilen T.C. Kimlik Numaraları/Pasaport Numaraları vezne görevlileri tarafından kişinin fotoğrafının yer aldığı Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartı veya Pasaport üzerinden, Vergi Kimlik Numarası ise bunlara ek olarak kişinin söz konusu şirket adına işlem yapmaya yetkili olduğunu belirten belgeler üzerinden kontrol edilerek kayıt altına alınır. Söz konusu bilgiler, ilgisine göre düzenlenen belgeler üzerine kayıt edilir.” deniliyor.
Buna göre, bürolar gerçekleştirdikleri tüm işlemlerde müşterinin T.C. Kimlik Numarasını/Pasaport Numarasını ve/veya Vergi Kimlik Numarasını müşteriden temin ederek her bir işlem itibarıyla kayıt altına almak zorunda.

Müşteri tarafından beyan edilen T.C. Kimlik Numaraları/Pasaport Numaraları vezne görevlileri tarafından kişinin fotoğrafının yer aldığı Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartı veya Pasaport üzerinden, Vergi Kimlik Numarası ise bunlara ek olarak kişinin söz konusu şirket adına işlem yapmaya yetkili olduğunu belirten belgeler üzerinden kontrol edilerek kayıt altına alınacak. 

dolar-kuru.jpg

Söz konusu bilgiler, ilgisine göre düzenlenen belgeler üzerine kayıt edilecek.

Yapılan yeni düzenleme ile birlikte artık döviz alım satımları kayıt altına alınıyor.

Bundan sonra döviz alım-satımlarında T.C. Kimlik Numaraları/Pasaport Numaraları işlem yapan kişiden sorulacak ve kayıt altına alınacak.

İlgili Haberler