
Emekliye çok çalıştıkça yüksek maaş almasını sağlayan düzenleme! Ne kadar çok iş o kadar çok para
Emeklilerin çok çalıştıkça yüksek maaş alması için Orta Vadeli Program'da (OVP) yer alan düzenleme ile ilgili bilinmesi gereken önemli noktalar bulunuyor.
Orta Vadeli Program'da (OVP) vatandaşların daha çok istihdamda kalmasını teşvik eden düzenlemelerin hayata geçirileceği belirtildi. Peki bu düzenleme ne anlama geliyor? Çok çalışan emekli daha yüksek maaş mı alacak? İşte yanıtı...
ÇOK ÇALIŞANA DAHA FAZLA MAAŞ
Aylık bağlama oranı, emekli olurken prim ödediğiniz gün sayısı ve prim tutarına göre belirlenen bir katsayıdır. Bu katsayı, emekli aylığının hesaplanmasında kullanılır. Aylık bağlama oranı ne kadar yüksek olursa, emekli aylığı da o kadar yüksek olur.
Mevcut sistemde, aylık bağlama oranı 2000 sonrası sigortalı olanlar için %32,5 ile %60 arasında değişiyor. Bu oran, prim ödediğiniz gün sayısına göre artıyor. Fakat bu artış yetersiz kalıyor. Örneğin, 3600 gün prim ödeyen bir kişi ile 9000 gün prim ödeyen bir kişi arasındaki aylık bağlama oranı farkı sadece %2,5. Bu da çok çalışmanın karşılığının alınmadığı anlamına geliyor. Emeklilerin en büyük şikayetlerinden biri de bu.
EMEKLİ NEYE TEPKİ GÖSTERİYOR?
Birçok emekli, “Ben 8000 gün çalıştım, 9000 gün çalıştım, 10.000 gün çalıştım, yüksekten prim ödedim. Ama gel gör ki 3600 gün primle aynı maaşı alıyorum. O zaman çok çalışmanın ne anlamı var?” diye isyan etmektedir.
Bu sorunun çözümü için OVP’de yer alan düzenlemenin umut verici olduğu belirtiliyor. Nasıl mı? kamugundemi'ndeki makaleye göre, OVP’de sosyal güvenlik sisteminde kişilerin daha çok istihdamda kalmasını teşvik eden düzenlemelerin hayata geçirileceği ifade edilmektedir. Bu da demektir ki, çok çalışana daha yüksek aylık bağlama oranı verilmesi gündeme gelecektir.
ADALET NASIL SAĞLANACAK?
Eğer çok çalışana daha yüksek aylık bağlama oranı verilirse, emeklilikte adalet de sağlanmış olacaktır. Çünkü bu sayede, emekli olmak isteyenlerin erken emeklilik talebi azalacak, sistemde kalmaya devam edeceklerdir. Bu da hem emeklilerin hem de devletin yararına olacaktır.
Emeklilerin yararına olması, daha yüksek maaş alacakları anlamına gelmektedir. Örneğin, 20 yıl çalışıp 10.000 TL emekli maaşı alan bir kişi, 5 yıl daha fazla çalışıp aylık bağlama oranını yükselterek 15.000 TL emekli maaşı alabilecektir. Bu da çok çalışmanın karşılığını görmek demektir.
Devletin yararına olması ise, sosyal güvenlik sisteminin mali sürdürülebilirliğinin güçlendirilmesi anlamına gelmektedir. Çünkü emekli olan kişiler, hem sosyal güvenlik kurumunun kasasından emekli maaşı almakta, hem de iş yerinden SGK primi gelmemektedir. Bu da devletin iki kez zararlı durumda olması demektir. Ancak eğer emekliler sistemde kalmaya devam ederse, hem emekli maaşı almayacak, hem de iş yerinden SGK primi gelmeye devam edecektir. Bu da devletin gelirini artıracak ve sosyal güvenlik açığını azaltacaktır.
Bu nedenle, çok çalışana daha yüksek aylık bağlama oranı verilmesi, emeklilikte adaletin sağlanması için en etkili yöntemdir. Bu yöntem, hem emeklilerin hem de devletin çıkarlarını koruyacak ve sosyal güvenlik sisteminin geleceğini garanti altına alacaktır.