Enkazdan kurtarılan Elif'i ticari amaçla kullanmaya çalıştılar

Enkazdan kurtarılan Elif'i ticari amaçla kullanmaya çalıştılar

İzmir’de yaşanan 6,9’luk depremin ardından İzmir’deki çalışanlarına ‘mesaiye devam’ şartı koştuğu için tepki alan Trendyol’da satılan ve acının ticaretini yapan bir ürün tepki topladı. Depremden sağ kurtulan minik yavrunu kurtarıcısının parmağını kavradığı elini, simge yaparak ‘Umudunu asla kaybetme’ yazılı kupa bardakların satışına tepki yağdı.

114 kişinin hayatını kaybetmesine neden olan 6.9’luk İzmir depremi, ticari amaçlarla kullanılmaya çalışıldı.

Trendyol’da faaliyet gösteren ‘hediyehanem’ isimli mağaza, bina enkazından 65’nci saatte kurtarılan 3 yaşındaki Elif Perinçek’in, kendisini enkazdan çıkaran ekip personelinin parmağını tuttuğu anı, bardağa ve kalemliğe basarak satışa çıkardı.

Ürünlere 40,90 TL ile 61,90 TL fiyat biçen mağazaya ve satışa izin veren Trendyol’a, Twitter’dan tepki yağdı. Yapılan eleştirilerde kullanılan #kapitalizm etiketi ve Karl Marx ismi, Twitter’da en çok konuşulan gündemler arasına girdi. Sosyal medya kullanıcıları Karl Marx, Fidel Castro ve Che Guevara’ya atfedilen sözlerle kapitalizmin insan yaşamını araçsallaştıran, kâr odaklı bakış açısını eleştirdi.

İzmir’de yaşanan 6,9’luk depremin ardından İzmir’deki çalışanlarına ‘mesaiye devam’ şartı koştuğu için tepki alan Trendyol’da satılan ve acının ticaretini yapan bir ürün tepki topladı. Depremden sağ kurtulan minik yavrunu kurtarıcısının parmağını kavradığı elini simge yaparak ‘Umudunu asla kaybetme’ yazılı kupa bardakların satışına tepki yağdı.

Trendyol'dan açıklamalar

Trendyol, Twitter’da yükselen tepkilerin ardından konuyla ilgili bir açıklama yaparak, ürünün satıştan kaldırıldığını, satıcının da uyarıldığını belirtti. Şirketin bir kişinin sosyal medyada verdiği tepki üzerine yaptığı açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

“Merhaba, Geri bildiriminiz ve duyarlılığınız için çok teşekkür ederiz. Hassasiyetinizi paylaşıyoruz. Ürünün satıcısı uyarılmış ve ürünler hızlıca satıştan kaldırılmıştır. Bu tür hassas konularda gerekli işlemlerin her zaman yapılacağına emin olabilirsiniz.”

Trendyol, olayla ilgili ikinci bir açıklama yaptı. Açıklamada, “Söz konusu ürünleri platformumuzda yer aldığını tespit ettiğimiz anda derhal satıştan kaldırdık” denilerek şunlar kaydedildi:

“Kamuoyunda hassasiyet yaratan bir ürünün platformumuzda yer alması bizim için kabul edilemez. Söz konusu ürünleri platformumuzda yer aldığını tespit ettiğimiz anda derhal satıştan kaldırdık. Ürünlerin satıcısıyla ilgili gerekli tüm işlemler yapılarak platformumuzdaki satışları durduruldu. Aynı hassasiyeti paylaştığımız tüm müşterilerimize uyarıları için teşekkür ederiz.”