Erdoğan, 1 Haziran'dan sonrasını açıkladı

Erdoğan, 1 Haziran'dan sonrasını açıkladı

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, bugün Huber Köşkü’nden video konferans yöntemiyle son kez yapılan Cumhurbaşkanlığı Kabinesi’ne başkanlık etti Cumhurbaşkanı Recep T


1 Haziran’dan itibaren iller arası seyahat yasağı kalkacak. İdari izinde olan ya da esnek çalışan kamu personeli 1 Haziran’dan itibaren eski mesaiye dönecek. Kronik rahatsızlığı olanlar değerlendirilecek.

ayyip Erdoğan, koronavirüse ilişkin yeni normalleşme adımlarını açıkladı. Buna göre 65 yaş ve üstünün sokağa çıkma kısıtlaması sürecek, 20 yaş altının kısıtlaması 18 yaş altına çekilecek. 
.

 Toplantı sonrasında açıklamada bulunan Erdoğan, koronavirüse ilişkin yeni normalleşme adımlarını açıkladı. 65 yaş ve üzerine getirilen yasak devam ederken, 20 yaş altı sınırlaması 18 yaş altına çekildi. 1 Haziran’dan itibaren iller arası seyahat sınırlaması  kalktı. İdari izinde olan ya da esnek çalışan kamu personeli 1 Haziran’dan itibaren eski mesaiye dönecek. Kronik rahatsızlığı olanlar değerlendirilecek.

1 Haziran’dan itibaren kreş ve gündüz bakım evleri, sürücü kursları açılacak, restoran, kafe vb. yerler belirlenen kurallar dahilinde saat 20.00’ye kadar hizmet verecek, eğlence mekanları ile nargile satışı yapan yerler bu kapsam dışında olacak. Hipodromlar 10 Haziran’dan itibaren faaliyete geçecek. Açık havada olan konserler gerekli şartları sağlamaları koşuluyla başlayabilecek.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın konuşmasından satır başları şöyle:

 “Salgının büyük kıyımlara yol açtığı ülkelerle kendimizi mukayese ettiğimizde elimizdeki nimetlere şükrettiğimizi biliyorum. Geliri azaldığı için sıkıntı çeken vatandaşlarımız olmuştur. Devletimizin bütün imkanlarını sunarak bu vatandaşlarımızın yanında olmaya çalıştık. Önümüzdeki dönemde de vatandaşlarımız ve iş dünyamızın yanında olmayı sürdüreceğiz.”

“Bu süreçte fedakarca görev yapan sağlık personelimize teşekkür ediyorum. Aldığımız tedbirlerin uygulamaları valilik ve kaymakamlıklarımız tarafından yürütüldü. 8 milyon 65 yaş ve üstü vatandaşımız ile 25 milyondan fazla 20 yaş altı gencimizin ihtiyaçları VEFA Sosyal Destek Ekipleri tarafından karşılandı. 6 milyon 240 binin üzerinde talebe cevap verdi.”

“2.5 ayda verdiğimiz kayıplarımızı çok kısa sürede geri alacağız. Dayanışmaya güçlü tuttuğumuz süreçte rabbim bize nice kapıları açacaktır. Küresel sistemde Türkiye’nin çok iyi bir yere geleceğinin işaretlerini almaya başladık. Hayatın her alanında Türkiye parlayan bir yıldız olarak öne çıkıyor. İkinci Dünya Savaşı ve Soğuk Savaş sonrası yapılan hataları tekrarlamayacağız.”

“Bu süreçte milletimiz önüne kurulan tuzakları teker teker aşarak 2023 hedeflerinden uzaklaşmayacağını gösterdi.  Bir asır önce hasta adam yaftasıyla tarihten silinmeye çalışan Türk milleti şimdi hastaların yaralarını sarıyor.”

“Yarın İstanbul Fethi’nin 567’inci yıl dönümünde milletimizle birlikte güzel programlara şahitlik edeceğiz. Önce Sancaktepe’de 2 hastanemizin açılışını yapacağız, akşam saatlerinde Okçular Vakfı’nın etkinliğine katılacağız.Kültür ve Turizm Bakanlığı'mızın düzenlediği fetih şöleninde Ayasofya'da Fetih suresi okunacak. Bu vesileyle Fatih Sultan Mehmet Han başta olmak üzere bu toprakları bize vatan kılan tüm gazilerimizi, şehitlerimizi, hürmetle yad ediyorum."

“Türkiye’nin Cumhuriyet tarihi boyunca yaşadıklarının bir kısmını üzüntüyle hatırlıyoruz. Dün açılışını yaptığımız eski adıyla Yassıada, 2013 yılında bizim verdiğimiz adıyla Demokrasi ve Özgürlükler Adası bu dönemin sembolüdür. 27 Mayıs Türkiye’ye darbe virüsünün girdiği ilk tarihtir. En son 15 Temmuz’da darbe girişimini hep birlikte yaşadık. Milli iradeye yönelik hemen her türlü saldırı Türkiye’nin büyük kalkınma hamlelerinin ardından geliyor. Cumhuriyet’in ilk yıllarında zor şartlarda başlatılan kalkınma hamlesi tek parti CHP döneminde heba edildi. Demokrat Parti’nin iktidara gelmesiyle Menderes ve arkadaşları yeni bir hamle başlattı.”

“27 Mayıs darbesiyle bu süreç kesintiye uğratıldı, Türkiye yeniden siyasi ve ekonomik istikrarsızlık bataklığına sürüklendi. Menderes ve arkadaşları yaptıklarını ağır işkenceler ve idam sehpasıyla ödedi. İdam sehpasını yiğitçe yürüyen Menderes, Zorlu ve Polatkan’ın milletimizin yüreğinde bıraktığı acı hala tazedir. Rahmetli Özel bu 3 kahramanın mezarlarını taşıyarak ilk adımı atmıştı. Biz de TOBB ile birlikte burayı Demokrasi ve Özgürlükler Adası haline getirecek yatırımları yaparak, MHP Genel Başkanı Bahçeli ile dün açılışını yaptık. Burası ulusal ve uluslararası her türlü toplantıya sahipliği yapacak bir ada.”

“Türkiye’de darbeler, cuntalar döneminin kapandığının işarete 15 Temmuz sonrası milletimizin koyduğu tavırdır. Rahmetli Menderes ile bizim fotoğrafımızı yan yana koyanların olması bugün de teyakkuzu elden bırakmamamız gerektiğini gösteriyor.”

“Cumhuriyetimizin 100’üncü yılı olan 2023 milletimizin şahlanışı olması için çalışmaktan geri durmayacağız.”

“Ülkemizde yaşadığımız sınamaların bir kısmı kendi iç dinamiklerimizle olmakla birlikte bazıları da küresel düzeydedir. Bu süreçlerden birisi de koronavirüs salgınıdır. Moritanya’dan Bolivya’ya kadar hiçbir vatandaşımızı yalnız bırakmadık. Yardım talep eden 135 ülkeden 100’üne cevap verdik.”

 “Ülkemiz içinde 65 yaş ve üstü ile 20 yaş altı vatandaşlarımızın getirdiğimiz kısıtlamalara uyduğu için teşekkür ediyorum. Salgını kontrol altlında tutuyoruz. Hastalığın tedavisinde ihtiyaç duyulan ilaç ve cihazların üretimiz konusunda da epey yol kat ettik.”

“Şu ana kadar ürettiğimiz 3 bin 26 solunum cihazının bin adedini ihraç ettik. Termal kamera imalatına da başladık. Bu gelişmeler bize yeni normal dediğimiz süreçte yeni adımlar atma imkanı sağladı. Bu hafta itibariyle altığımız yeni kararlar şunlar. Şehirler arası seyahat sınırlamız 1 Haziran’dan itibaren kaldırıldı. Bazı illerimiz için kısıtlamayı yeniden getirebiliriz. Esnek çalışan kamu personeli 1 Haziran itibariyle normal mesaiye başlayacak. Kreşler de açılacak.”

“65 yaş ve üstünün sokağa çıkma sınırlaması ve Pazar günleri istisna kapsamında olması devam edecek. Esnaf ve işyeri sahibi 65 yaş üstü vatandaşımız maske, mesafe ve temizlik kuralıyla işinin başında olacak. 20 yaş altı kısıtlamasını da 18 yaşa indiriyoruz. 18 yaş altı da Çarşamba günü sokağa çıkma sınırlaması olmayacak.”

“1 Haziran tarihi itibariyle restoran kafe vb. yerler belirlenen kurallar dahilinde saat 20.00’ye kadar hizmet verecek,  eğlence mekanları ile nargile satışı bu kapsam dışında. Plajlar, milli parklar, müzeler, hayvan satış yerleri 1 Haziran’dan. hipodromlar 10 Haziran’dan itibaren faaliyete geçecek. Deniz turizmi, balıkçılığı ile ilgili sınırlamalar kaldırıldı. Sürücü kursları 1 Haziran’dan itibaren faaliyete geçecek. Gençlik kampları 1 Haziran’dan itibaren, açık havada olan konserler gerekli şartları sağlamaları koşuluyla başlayabilecek.”