
Erdoğan: Bu kadim şehir geri dönüşü olmayan kimi tahribatlara uğradı ama şu gerçeği kabul etmeliyiz ki artık çehresi değişmiş bir İstanbul vardır
13 yıldır kapalı olan İstanbul'un önemli kültür merkezi olan Atatürk Kültür Merkezi (AKM), 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı'nda açıldı.
Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, açılış töreninde konuşurken, "Atatürk Kültür Merkezi, kültür sanat nabzının attığı yer olarak asırlar boyunca ayakta kalacaktır. Projesinden inşasına kadar her aşamasını yakından takip ettiğim bu muhteşem eserin ülkemize ve İstanbul'umuza hayırlı olmasını diliyorum" dedi.
Taksim'de bulunan Atatürk Kültür Merkezi, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın katıldığı törenle Cumhuriyetin 98. yıl dönümünde "perde" dedi. Açılış töreninde konuşan Erdoğan, "Aslında biz bu sembol yapıyı yeni baştan inşa etmek için uzun yıllar önce harekete geçtik. Ancak attığımız her adımda engellerle karşılaştık. Eski Türkiye'nin köhnemiş yüzünün sembolü olan, her tarafı dökülen AKM binasını yıktırmamak için yapılan kampanyaları hepiniz hatırlıyorsunuz" dedi. Gezi eylemleri sırasında 'binanın terör örgütlerinin gövde gösterisi yerine dönüştüğünü' söyleyen Erdoğan, "Nihayet tüm bu sorunları aşarak gereken hazırlıkları yaptık ve 2019'da yeni binanın temelini attık. İlk bina gibi bu eserin de mimari müellifi Tabanlıoğlu ailesi oldu. Bu eser eski Türkiye ve yeni Türkiye fotoğrafının en belirgin şekilde görüldüğü yerdir." ifadesini kullandı.
Erdoğan, AKM'nin ve Beyoğlu Kültür Festivali'nin açılış programının Koca Sinan Operası ile olacağını belirtti.
Erdoğan'ın törendeki açıklamalarından satır başları şöyle:
"Cumhuriyetimizin kuruluşunun 98. yıl dönümünü tebrik ediyorum. Binlerce yıllık devletler silsilemizin coğrafyamızdaki en son halkası olan Cumhuriyetimizi bize armağan eden Gazi Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere tüm Milli Mücadele kahramanlarımızı rahmetle yad ediyorum. Biz Cumhuriyetimizi kuranlara borcumuzu 2023 hedeflerimizi ortaya koyarak ve bunları gerçekleştirmek için gece gündüz çalışarak ödeme gayretindeyiz. Hiçbir engelin, hiçbir tuzağın, hiçbir saldırının bizi hedeflerimize ulaşmaktan alıkoymasına izin vermeyeceğiz. Sizlerin ve tüm milletimizin Cumhuriyet bayramını tebrik ediyorum.
Cumhuriyetimizin 98. yıl dönümüne erişmenin sevincini yaşadığımız bugün, İstanbulumuz yeni bir kültür sanat eseri kazandırmanın mutluluğu içerisindeyiz. Taksim'de 75 yıl önce temeli atılan AKM, uzunca bir süre önce artık kullanılamaz hale gelmişti. Aslında biz İstanbul'un bu sembol yapısını yeni baştan inşa etmek için uzun yıllar önce harekete geçtik. Ancak attığımız her adımda engellerle karşılaştık. Eski Türkiye'nin köhnemiş yüzünün sembolü olan, her tarafı dökülen AKM binasını yıktırmamak için yapılan kampanyaları hepiniz hatırlıyorsunuz. Halbuki biz en başından beri burada, orasını yıktıktan sonra yerine çok daha güzelini, çok daha estetiğini, çok daha kullanışlısını yapacağımızı söylüyorduk. Buna rağmen mesele siyasi hesaplaşma, kimi çevrelerce kaos çıkarma hadisesine dönüştürülerek bize ve ülkeye vakit kaybettirildi. Gezi olayları sırasında o binanın nasıl terör örgütlerinin gövde gösterisi yerine dönüştürüldüğünü unutmadık. Nihayet tüm bu sorunları aşarak gereken hazırlıkları yaptık ve 2019'da yeni binanın temelini attık. İlk bina gibi bu eserin de mimari müellefi Tabanlıoğlu ailesi oldu.
"Bu eserin inşası 2,5 yıl gibi rekor bir sürede tammalandı. İçinde bulunduğumuz bu salon AKM'mizin en büyük ve ana yapısıdır. Seyirci kapasitesi 2 binin üzerinde olan bu salon her türlü kültür sanat faaliyetini icra etmeye uygun altyapıyla donatılmıştır. İkinci salonumuz da 800'ü aşan seyirci kapasitesi ve modern donanımıyla pek çok faaliyet için uygun bir altyapıya sahiptir. Kültür Sokağı ise kütüphanesi, çocuk sanat merkez, sineması, sergi salonu, kafeleri restoranlarıyla her kesime hitap etmektedir. Yeni AKM ile burada, İstanbul'a ve dünyaya unutulmaz kültür sanat hizmetleri sunacak abidevi bir eser ortaya çıkardık, hamdolsun.
"Uzun yıllardır bu projeye karşı çıkan kesimlerin ortaya çıkan eser karşısında bir parça da olsa mahcubiyet duyacaklarını ümit ediyorum. Bu eser eski Türkiye ve yeni Türkiye fotoğrafının en belirgin şekilde görüldüğü yerdir. Biz bunun benzerini biliyorsunuz Harbiye'de de yaşadık. "Yapmayacaklar, burada sadece oyalıyorlar". Bunları söylediler. Biz adeta yerin dibine girercesine Harbiye'deki kongre merkezini de yaptık ve İstanbul'a kazandırdık. AKM tartışmalarında da sözümüzü eserlerimiz ve hizmetlerimizle söyledik. Biz 1994 yılından beri bu şehir için neler yapmadık ki. Haliç'i temizleyip yeniden halkımızın hizmetine sunduk, tünelleri, köprüler, metroları, otoyollarıyla güçlü bir ulaşım altyapısı kurduk. Çünkü biz İstanbul'a aşıktık. Kentsel dönüşüm projeleriyle, parklarıyla, yeşil alanlarıyla şehrin çehresini değiştirdik. İstanbul Havalimanı ve inşası yolunda ilk adımlarını attığımız Kanal İstanbul gibi küresel düzeyde stratejik projelerle şehrimizi dünyanın kalkınma gündeminin merkezine yerleştirdik. Üniversiteleri, şehir hastaneleri, stadları, spor salonlarıyla şehri cazibe merkezi haline getirecek sayısız hizmeti halkımızın hizmetine sunduk. İşte bugün de yeni AKM'yi hep birlikte açıyoruz. Türkiye'nin ve İstanbul'un 2023 hedeflerine uygun böyle bir eseri şehrimize kazandırmakla bizden sonraki nesillere en büyük hediyelerden birini verdiğimize inanıyorum. İstanbul'un 1453'teki fethinden beri bu şehre vurduğumuz mühürlerin son halkası olarak gördüğüm AKM, ülkemizin kültür sanat nabzının attığı yer olarak inşallah asırlar boyunca ayakta kalacaktır. Projesinden inşasına kadar her aşamasını yakından takip ettiğim bu muhteşem eserin ülkemize ve İstanbul'umuza hayırlı olmasını diliyorum.