Erdoğan, İsrail'le ipleri yeniden koparacak mı? Reuters'tan ilginç değerlendirme

Erdoğan, İsrail'le ipleri yeniden koparacak mı? Reuters'tan ilginç değerlendirme

İngiliz haber ajansı Reuters, Türkiye'de İsrail'e karşı öfkenin arttığını ifade ederek, "Erdoğan, İsrail ile yakınlaşmayı terk etmeye bile karar verebilir" değerlendirmesi yaptı.

İngiliz haber ajansı Reuters, İsrail-Filistin arasındaki meselede en itidalli ve doğru politikayı izleyen Türkiye ile ilgili ilginç bir değerlendirmede bulundu.

İsrail'in Gazze'de hastane vurmasının ardından Türkiye'de İsrail'e karşı öfkenin arttığını söyleyen ajans, "Erdoğan, İsrail ile yakınlaşmayı terk etmeye bile karar verebilir" iddiasında bulundu.

İNSANİ DEĞERLERDEN YOKSUN SALDIRILAR

Reuters'ta yer alan analiz için "Türkiye'de İsrail'e karşı öfke büyüyor" başlığı kullanılırken Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın saldırıyı "İsrail'in en temel insani değerlerden yoksun saldırılarının son örneği" olarak nitelendirdiği aktarıldı. 

HASTANE BOMBALAMASI, 'PATLAMA' OLARAK GEÇTİ

Analizde, Gazze'deki hastane bombalamasına ilişkin 'patlama' tanımlaması yapılırken Cumhurbaşkanlığı İletişim Ofisi sosyal medya hesabından İsrail'in "İslami Cihad örgütünün başarısız bir roket fırlatması sonucu oldu" iddiası "#FakeNews" (sahte haberler) olarak değerlendirdiği bilgisi yer aldı. 

TÜRKİYE'DEKİ PROTESTOLAR

Reuters, "Gece boyunca Türkler, başkent Ankara’daki İsrail büyükelçiliğinin önü de dahil olmak üzere en az bir düzine Türk kentinde Filistin bayraklarıyla yürüdü ve İsrail’i kınayan sloganlar attı” dedi.

"İsrail Ulusal Güvenlik Konseyi'nin (NSC), Türkiye'deki İsrail vatandaşlarına mümkün olan en kısa sürede ülkeyi terk etmeleri çağrısında" bulunduğunu vurgulayan Reuters, İstanbul Havalimanı'nda sırasını bekleyen İsrailli bir kadının "Evimde olmak istiyorum. Hepsi bu" sözlerini aktardı.

"VAHİM SONUÇLAR DOĞURABİLİR"

Analistlerin değerlendirmesine yer veren Reuters, Gazze'deki faciaya ilişkin "İsrail ile Türkiye arasındaki ilişkiler açısından vahim sonuçlar doğurabileceğini belirtiyor" dedi. 

ANKARA, İSRAİL KARŞITI TUTUM MU TAKINMAYA BAŞLAYACAK?

Değerlendirmede yer alan "Ankara'nın artık çok daha sert bir İsrail karşıtı tutum takınması muhtemel" ifadesi dikkat çekti. 

Reuters'ın servis ettiği analizde son olarak, "Erdoğan, iki ülke arasında 10 yıldan fazla süren gergin ilişkilerin ardından 2022'de başlatılan İsrail ile yakınlaşmayı terk etmeye bile karar verebilir. Türkiye ile İsrail arasındaki ilişkilerin bozulması Türkiye-ABD ilişkilerini de etkileyebilir ve iki NATO müttefiki arasında istikrarsız bir dönemde daha fazla gerilim yaratabilir" denildi.