Erdoğan, müteahhiti azarladı, Süleymaniye Camii'nin yapım süresini örnek verdi! Peki Süleymaniye Camii kaç yılda yapıldı?

Erdoğan, müteahhiti azarladı, Süleymaniye Camii'nin yapım süresini örnek verdi! Peki Süleymaniye Camii kaç yılda yapıldı?

Darülaceze Sosyal Hizmet Şehri'nin temel atma töreninde, projenin bitme süresini beğenmeyen Erdoğan, Süleymaniye Camii'nin yapımını örnek verdi.Erdoğan, azarladığı müteahhite 1 yılda projeyi bitirme sözü verdirdi. Peki Süleymaniye Camii kaç yılda yapıldı?

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İstanbul Arnavutköy’de Darülaceze Sosyal Hizmet Şehri’nin temel atma törenine katıldı. Burada bir konuşma yapan Erdoğan, projenin müteahhidini sahneye çağırdı.

Projenin bitiş tarihini soran Erdoğan, müteahhitten "36 ay" yanıtını alınca yüz ifadesi değişti.

Projenin bitme süresini beğenmeyen Erdoğan, müteahhide tepki gösterdi:

 "Ne diyor bu ya? Sen nasıl Fatih torunusun. Ne yapıyorsun sen ya? Hamza Bey (Darülaceze Başkanı Hamza Cebeci) 36 aydan 30 aya indi. Ne diyor bu ya? Bu müteahhidi değiştirelim. Olmaz, olmaz. Sen Kanuni Sultan Süleyman’ı duydun mu, tanıdın mı? Süleymaniye Camii’ni ne kadar zamanda bitirdi?"

MÜTEAHHİTE 1 YIL SÖZÜ VERDİRDİ

Müteahhitten bir yıl içerisinde projenin bitirilmesi için söz alan Erdoğan, “Kesinlikle önümüzdeki yıl bu günlerde burayı bitirmeniz lazım. Vardiya sistemlerini değiştireceksin. Burada kimse rahatsız olmaz sen merak etme. Gece-gündüz full time çalışacaksınız. Şahit olun, söz diyor. İnşallah aldığımız söz yerine gelir” dedi.

SÜLEYMANİYE CAMİİ KAÇ YILDA YAPILDI?

Peki Erdoğan'ın yapım süresini örnek gösterdiği Süleymaniye Camii kaç yılda bitirildi? İşte Süleymaniye Camii'nin yapım aşaması ve tarihi:

Osmanlı İmparatorluğunun 10. Padişahı Kanuni Sultan Süleyman'ın gücü ve Mimar Sinan'ın dehasının vücut bulduğu Süleymaniye Camii, 462 yıldır ihtişamını koruyor.

İmparatorluğun en simgesel yapısı ve konumu ile de İstanbul'un silüetinin en güzel parçası olan külliyenin yapımına 1550 yılında başlandı. Süleymaniye Külliyesi, imparatorluk topraklarının çeşitli yerlerinden getirilen malzemelerle 7 yılda tamamlandı.

Tarihçi Peçevi'ye göre külliyenin inşasına 896 bin 360 altın para ve 82 bin 900 akçe, yani yaklaşık 3200 kilo altın harcandı. Külliyenin 7 yıl süren inşasında bin 713'ü Müslüman, toplam 3 bin 523 işçi çalıştı.

Yaz aylarında günlük işçi sayısının 2 bine ulaştığı külliyede, Hassa Mimarlar Ocağı'nın elemanları, acemioğlanlar, diğer kapıkulu ocakları mensupları ile imparatorluğun dört bir yanından ücretli ustalar, işçiler ve forsalar görev yaptı.

Mimar Sinan, Kanuni Sultan Süleyman tarafından verilen anahtarla, devletin ileri gelenlerinin bulunduğu bir törende 15 Ekim 1557'de külliyeyi hizmete açtı.