Erdoğan "üç harfli" marketleri işaret etmişti! Zincir marketlerden Erdoğan'a "enflasyon" yanıtı geldi

Erdoğan "üç harfli" marketleri işaret etmişti! Zincir marketlerden Erdoğan'a "enflasyon" yanıtı geldi

Gıda Perakendecileri Derneği Başkanı Galip Aykaç, Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın enflasyon üzerinden ilgili zincir marketlerdeki fiyatlara gönderme yapmasına yanıt verdi.

Gıda Perakendecileri Derneği (GPD) Başkanı Galip Aykaç, zincir marketlerin fahiş fiyat uyguladığına ilişkin iddialara yanıt verdi.

"ODAKLANMAMIZ GEREKEN ŞEYLER MALİYETLER"

Ayrıca BİM İcra Kurulu Üyesi de olan Aykaç, bilançolarını açıkladıklarını ifade ederek, “Birçok işetmemiz zarar ediyor. Kâr edenler de yüzde 0 ile 4 arasında kâr marjı ile çalışıyor. Kârlılıktan feda etsek bile esas odaklanmamız gereken şeyler maliyetler” dedi.

"MALİYET ENFLASYONU VAR"

Bloomberg HT’ye açıklamalarda bulunan Aykaç, Son 5 yılda kendi marketi adına kâr marjlarında bir artış olmadığını söyleyerek “Dışa bağımlılığı azaltıp hayvancılığı kalkındırmak zorundayız. Peynir fiyatlarının et fiyatlarını geçtiği konuşuluyor. Önümüzdeki dönemde et fiyatları da artacak. Enflasyon dünyanın yaşadığı bir şey, Türkiye’de biraz daha farklı yaşanıyor. Maliyet enflasyonu var. Buna eğilmediğimiz sürecek konuşulan şeyler bilgiye dayalı olmaz. Orgazine perakende sektörü enflasyonu tetiklemiyor” dedi.

"KONTROLLER SIKILAŞABİLİR HİÇBİR SORUN YOK"

Market denetimlerinde Ticaret Bakanlığı’nın farklı yollara başvuracağını ifade eden Aykaç, “Veriler üzerinden yorum yapmak gibi bir düşünceleri var. Ticaret Bakanı Mehmet Muş bize öyle iletti. Biz satış fiyatına ilişkin verilerimizi paylaşacağız. Kontroller sıkılaşabilir hiçbir sorun yok. Varsa bir hata devlet mevzuatlar çerçevesinde gereğini yapar” dedi.

"75 BİN ÜZERİNE ÇALIŞANIMIZ VAR"

Asgari ücret ve EYT düzenlemesi konularında da açıklamalarda bulunan Aykaç, “75 bin üzerinde çalışanımız var. EYT’ye takılanların sayısı da ciddi boyutlarda. Düzenlemeden ne çıkacağını bilmemekle beraber, şirketlerin üzerine kıdem tazminatı finansman yükü getirecek. Tahmin ediyorum bu düşünülerek düzenleme yapılacaktır. Bizim marketimiz özelinde 500 milyon TL civarında bir yükü olacağını tahmin ediyoruz” dedi.

"ALT GRUP ENFLASYONA DAHA ÇOK MARUZ KALIYOR"

Türkiye’deki gelir grubunun şu anda üst ve alt olarak evrilmiş durumda olduğunu ifade eden Aykaç, “Alt grup enflasyona daha çok maruz kalıyor. Asgari ücret beklentileri bu noktada karşılanmalı. İş dünyası da burada beklenti içerisinde olacaktır” şeklinde konuştu.

ERDOĞAN NE DEMİŞTİ?

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, kabine toplantısının ardından enflasyon ve market fiyatlarıyla ilgili konuşmuş ve şöyle demişti:

"Enflasyonun yılbaşından itibaren ciddi bir düşüş sürecine gireceği bir dönemin eşiğindeyiz. Tam da bu kritik dönemde zincir marketlerde satılan kimi ürünlerin fiyatlarının mukayesesi üzerinden yeni bir kampanyanın alevlendirildiğini görüyoruz. Bu çerçevede ortaya konan ithamlar, Ticaret Bakanlığı'mız ile Hazine ve Maliye Bakanlığı'mız tarafından yakından takip edilmektedir.

Elbette her iddia doğru çıkmamaktadır. Ancak kamuoyunda huzursuzluğa yol açan her rahatsızlığın üzerine gitmek bizim vazifemizdir. Ticaret Bakanlığımız bu çerçevede yaptığı hazırlıklar doğrultusunda önümüzdeki günlerde yeni uygulamaları devreye alacaktır.

Vatandaşlarımızdan biraz daha sabır ve metanet bekliyoruz."