Erdoğan ve Putin zirvesi: Gözler Soçi’de

Erdoğan ve Putin zirvesi: Gözler Soçi’de

Türkiye’nin Barış Pınarı Harekâtı’na ara vermesinin ardından, gözler 22 Ekim’de, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Soçi’de Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile yapacağı görüşmeye odaklandı.

Haber Merkezi

Harekât’ın 120 saat durdurulduğu süreç içerisinde ve sonrasındaki yol haritası ile ilgili Erdoğan ile Putin’in çetin bir müzakere yürütecekleri tahmin ediliyor.

Son gelişmeler sonrasında Suriye’de ağırlığını daha da artıran, Ankara ile Şam hattında arabuluculuk yapan Putin’in, Soçi görüşmesinde yapacağı hamleler merakla bekleniyor. Soçi’de Ankara ile Şam arasında görüşmelerin resmen başlatılması için Putin’in ısrarcı olabileceği tahmin ediliyor.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Soçi görüşmelerine günler kala Moskova’nın pozisyonunu şu sözlerle açıkladı: “Biz 1998 yılında yapılan ‘Adana Mutabakatı'nın uygulanmasını sağlamaya çalışıyoruz. Bu amaçla bu anlaşmanın taraflarıyla, henüz uygulanmayan anlaşmanın uygulanması yönünde temaslar kurmayı hedefliyoruz.”

Öte yandan, ABD’nin çekildiği bölgelere Suriye ordusunun yerleşmesi ve ABD-Türkiye mutabakatında öngörülen takvim bölgedeki gelişmeleri yakından takip eden kimi gözlemciler tarafından, ABD ile Rusya arasında adı konulmamış bir mutabakatın olabileceği şeklinde yorumlandı.

ABD Başkan Yardımcısı Pence, Ankara temaslarının ardından düzenlediği basın toplantısında “YPG 20 mil (32 km) güneye çekilecek” açıklamasını yapmış olsa da, mutabakat metninde Türkiye’nin planladığı güvenli bölgenin genişliği ya da uzunluğu yer almıyor. 

ABD’nin Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey de yaptığı açıklamada, Ankara ile mutabık kalınan alanın, Tel Abyad ile Resulayn arasındaki bölgede, güneye doğru 32 kilometrelik bir alanı kapsadığını, Türk Hükümeti’nin geri kalan bölge için Rusya ve Suriye ile görüşmesi gerektiğini vurguladı.

ABD bölgeden çekilirken Türkiye’yi Rusya ile baş başa bırakıyor, Rusya’nın ise tüm toprakların Suriye’ye devredilmesi gerektiğini savunması, Ankara için ileriki günlerde Suriye’de zorlu bir tablonun varlığını haber veriyor.