Erkan Baş seçimlerle ilgili sessizliğini bozdu! TİP, 6'lı masa ve CHP'deki 'değişim' tartışmalarına ilişkin konuştu

Türkiye İşçi Partisi (TİP) Genel Başkanı 14 Mayıs ve 28 Mayıs seçimlerinin ardından genel bir değerlendirme yaptı.

TİP Genel Başkanı Erkan Baş, Türkiye İşçi Partisi Youtube kanalında seçimlerin ardından seçimlerle ilgili detaylı bir açıklama yaptı ve merak edilenleri yanıtladı.

Erkan Baş şu soruların yanıtını verdi.

TİP İSTEDİĞİ SONUCU ALDI MI?

Türkiye'nin ihtiyaç duyduğu, bizim olması gerektiğine inandığımız sonucu alamadığımız bir seçimle karşı karşıyayız. Bu seçimde AKP'yi Saray rejimini yenilgiye uğratmak. Bu iktidardan kurtulmak. Bunu başaramadık.

ERDOĞAN KARŞISINDA TEK ADAY KARARI DOĞRU MUYDU?

2018'de çok adaylı seçime girildiğini hatırlatan Erkan Baş, tek adamla seçime gitme ısrarı ile ilgili şu ifadeleri kullandı:

"Seçeneklerin sınırlı olduğu alanda bir karar verilmesi gerekiyordu. Bu konuda bizim açımızdan özeleştiri yapmamız gerektiğini düşünmüyorum. Seçenekler bunlardı bu seçeneklerden biri arasında tercihte bulunduk. TİP aday çıkarsaydı seçim sonucunu çok mu değiştirecekti? Başka tablo şekillenmiş olsaydı biz yine o tabloda üzerimize düşeni yerine getirmeye çalışacaktık. Bu biraz kolaycı yaklaşım."

ALTILI MASA SEÇİMLERDE ÜZERİNE DÜŞENİ YAPMADI MI?

"Sahaya çıktığımızda bugün parlamentoda hak ettiklerinin çok üstünde sandalye alan partilerin bir kısmı hiç yoklardı hiç olmadılar ama hayatta onların zaten yoktu. Bir güçleri vardı da harekete geçmedi değil. Zaten bir güçleri yoktu."

TİP'İN SEÇİM STRATEJİSİ MUHALEFETE MİLLETVEKİLLİĞİ KAYBETTİRDİ Mİ?

"Birileri bu yalanı üretiyor. Bunu üretenler yanlış değerlendirme yapıyor da bunun üzerine bunlar yayılıyor değil. Bunu üretenler bilerek ve isteyerek bir yalanı egemen kılmaya çalışıyorlar. Bu nedenle TİP seçimlerde alacağı bir miktar oyu daha kaybetti. Bununla dövüşmekte yetersiz kaldık. Kendisine stratejik oy olarak ifade eden saçmalığın TİP'i olumsuz etkilediğini kabul etmemiz lazım. Çok net söylüyorum TİP, nerede milletvekilliği kaybettirdi? 

Tek gerçek tartışma şu olabilir. Adana'da toplam aldığımız oy ikinci milletvekilini çıkartıyor ama orada YSP bir milletvekili çıkardı. Gerçek veri budur. Burada da biz diyelim Adana'da seçime girmemiş olsaydık ikinci vekilliği kesin çıkardı diyebileceğimiz bir tablo ile karşı karşıya değildik. Ankara'da mesela girmememize rağmen vekillik kazanılamadı. Aydın'da kazanılamadı."

CHP'DEKİ 'DEĞİŞİM' TARTIŞMALARI

"Bir denge tutturmak lazım. CHP'nin iç işleri ile ilgili fikir beyan etmekten imtina ederim. Ama meselenin toplumsal boyutu hepimiz açısından önemli, dikkatle izlediğimiz bir tartışma olduğunu söyleyeyim. Şu an biraz sığ ilerliyor. Değişim fikri var ortada ama bu değişimden kastedilen şey ne? CHP'de hangi siyasi aktör, kişi, topluluk hangi fikre sahip? Türkiye'nin gelecek vizyonuna ilişki ne söylüyor? Türkiye'deki siyasi partilerin işleyişine ilişkin ne söylüyor? Çok genel geçer laflar ve bir yurttaş olarak baktığımda şunu görüyorum. Sadece koltuğa oturacak kişinin değişmesi tartışılıyormuş gibi hissediyorum. Bu açıdan bakınca çok sığ görüyorum. Bu gidişat CHP'nin kendi içinde sürecek bir tartışma gibi gözüküyor ve oradan memleketin ihtiyaç duyduğu değişim çıkar mı tereddüdüm var. Türkiye'de siyasetin topyekün değişmeye ihtiyacı var TİP'i bu yüzden kurduk zaten. Türkiye'de hala sadece CHP değil. Genel başkanlara bakın toplum ortalamasının çok üstünde yaşlı insanlar var. Yıllardır aynı insanların parti kademelerinde olduğunu görüyoruz. Bir ezberleri var ve o ezberlerle siyasete şekil vermeye çalışıyorlar. Bunun da Türkiye toplumunun içinde barındırdığı enerjiyi açığa çıkartamadığını görüyoruz. Seçimde ortaya çıkan başarısızlığı, istediğini alamamasının temel nedeni bu. Enerji var ama akacak mecra bulamıyor. Sadece CHP değil, siyasette topyekün değişimin tarafı olduğunu söyleyebilirim."

TİP TABANINDA 'DEĞİŞİM' TALEBİ VAR MI? TİP NEDEN KONGREYE GİDİYOR?

"Kongre Türkiye'de genel algıda yönetim organlarının belirlendiği süreç olarak görülüyor. Biz de kuşkusuz yönetim organlarını yenileyeceğiz, güçlendireceğiz ama bizim için kongre bu değil. 

Bizim için kongre partinin önümüzdeki döneme ilişkin siyasal hattını tartıştığımız, dünyada neler oluyor, bizim burada öne çıkaracağımız başlıklar neler? Anlamaya çalışacağız. Türkiye'de neler oldu, önümüzdeki döneme ilişkin beklentilerimiz neler, neler olabilir biz buna nasıl müdahale edebiliriz? Dünya, Türkiye ve partiyi bütünlüklü olarak değerlendirdiğimiz, aklımızı ortaklaştırdığımız buradan da kendimize çıkardığımız görevleri parti örgütüyle önümüzdeki döneme ilişkin yol haritası çizdiğimiz bir süreç.

Parti içine sıkıştırmayacağız bunu. TİP nasıl görüyor dünyayı ve Türkiye'yi? Buradan sosyalistlere, işçi sınıfının iktidar mücadelesine dair görev ve sorumluluklar nedir? Buradan Türkiye'deki gerçekten ihtiyaç duyduğumuz toplumsal değişim ve dönüşüme yanıt bulmaya çalışacağız.

Partinin yeni perspektifi ortaya çıkar sonra şunu sorarız. İl, ilçe, genel merkez düzeyinde bu siyasi çizgiyi en etkili biçimde örgütleyebilecek yönetim organı kimlerden oluşmalıdır? Ama önce ne yapacağımıza, nasıl yapacağımıza karar verelim sonra kimlerin yapacağına karar verelim."

TİP YEREL SEÇİMDE NE YAPACAK?

"Biz buradan önümüzdeki 3-5-10 yıllık TİP'e dair hedefler çıkaracağız. Yerel seçim taktiğimiz bu stratejimiz içinde bir yere oturacak ve elbette ki yeni mevziler kazanacağız, başarılar elde edeceğiz. Biz bazı illerde bazı ilçelerde doğrudan bugüne kadar AKP ile anılan mahallelerde önemli oylar almış durumdayız. İstanbul'da AKP'den birtakım belediyelerin kazanılmasında, TİP birinci dereceden görev ve sorumluluk üstlenebilir mi? Ha şunu söyleyeyim. CHP'nin burada kimi gösterirsek kazanırız diye baktığı birtakım alanlar var. Orada da artık bu hoyratlığa nasıl olsa biz kimi aday gösterirsek buradaki yurttaşlar bize oy veriyor işte burası CHP belediyesi olarak doğdu öyle devam edecek anlayışına karşı gerçek bir seçeneği, sol seçeneği ortaya koymaktan tereddüt etmeyiz. Biz, ülkenin genel çıkarına bakarız ama onun içerisinde ona aykırı olmayacak biçimde sosyalistlerin nasıl yöneteceğine ilişkin de somut örnekler göstermemiz lazım. TİP, biraz iyi muhalefet yaptığı için sevilen bir parti gibiydi bugüne kadar. Daha iyi muhalefet yapacağız ama nasıl yöneteceğimize ilişkin somut örnekleri toplumun karşısına sunmak gibi bir sorumluluğumuz var. Ona doğru da çalışmalarımız başladı."