Esnaf zamlardan ve kira artışlarından şikâyetçi! Cumhurbaşkanı'ndan yardım istediler

Esnaf Cüzdan Projesi'nin tanıtım toplantısına katılan esnaf, sattıkları ürünlere gelen zamlardan ve artan kira fiyatlarından şikayet etti.

Esnaf Cüzdan Projesi'nin tanıtım toplantısına katılan esnaf, sattıkları ürünlere gelen zamlardan ve artan kira fiyatlarından şikayet etti. Kira anlaşmazlığı nedeniyle dükkan sahibinin kendisini mahkemeye verdiğini anlatan Türkiye Kasaplar, Besiciler, Et ve Et Ürünleri Federasyonu Başkanı Osman Yardımcı, "Benim dükkan sahibim beni 'Çık' diye mahkemeye verdi. Mahkeme çıkış verdi. Benim dükkanda 300 bin lira sadece fayans ve dizayn var. 'Çık' diyorlar da nereye gideceğiz? Bu malzemeler para etmez, ikinci bir yere götüremeyiz. Sayın Cumhurbaşkanımız esnafa sahip çıkması gerek. Asgari ücret şu anda zaten gelen zamların yine altında ama sigorta, vergi hep artıyor. Bu da bizim sırtımıza biniyor.  Hiç olmazsa asgari ücretin, sigortanın da yüzde 50'sini devlet karşılasın. Esnafın gücü kalmadı. Bir an evvel tedbir alınması gerek” dedi.

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK), Aveon Global Sigorta ve Ozan Elektronik Para AŞ ile birlikte yaşama geçirdiği ‘Esnaf Cüzdan Projesi'ni bugün Ankara’daki bir otelde düzenlediği toplantıyla kamuoyuna tanıttı. Toplantıya TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, proje ortağı şirketlerin yöneticileri ile çok sayıda esnaf temsilcisi de katıldı. Esnaf temsilcileri, gelen zamlar ile birlikte karşı karşıya kaldıkları durumu ANKA Haber Ajansı'na anlattı.

" ZAMLAR ESNAFI MAĞDUR EDİYOR"

Kira anlaşmazlığı nedeniyle dükkan sahibinin kendisini mahkemeye verdiğini anlatan Türkiye Kasaplar, Besiciler, Et ve Et Ürünleri Federasyonu Başkanı Osman Yardımcı, şunları söyledi:

"Projeleri bugün dinliyoruz, inşallah esnafa hayırlı olur ama esnafın şu andaki durumu iç açıcı değil. Gelen zamlar, kiralar, elektrik; bunlar bayağı esnafı mağdur edici şekillerdedir. Bugün elektrikte, kirada, işçide, sigortada esnaf mağdur. Ben kendim de dükkan işletiyorum, kasap dükkanım var. Bugün hesap ediyoruz, yarı yarıya, en kötü şartta aylık bir kere 20 bin lira zararımız var. Kurban olduğu için işler düşer. Vatandaşlar hepsi etini dolaplara doldurdu.

"DÜKKAN SAHİBİM BENİ MAHKEMEYE VERDİ. 'ÇIK' DİYORLAR"

Benim dükkan sahibim beni 'Çık' diye mahkemeye verdi. Mahkeme çıkış verdi. İstinaf mahkemesine gönderdik. Benim dükkanda 300 bin lira sadece fayans ve dizayn var. Bugün dolabım, depom; 1 milyon zararım olur. 'Çık' diyorlar da nereye gideceğiz? Bu malzemeler para etmez, ikinci bir yere götüremeyiz. Devlet bunlara bir el atmalı. Gerçekten esnaf her zaman devletin yanındaydı, biz devletin yanındaydık. Piyasada bir durgunluk var. Durgunluktan dolayı etlerde bir kıpırdama yok. Vatandaş şu anda et almıyor zaten; çünkü kurbanı kesti, dolaba koydu. Şu an vatandaş 2-3 ay et almaz. Onun için bizim işler 2-3 ay belli olmaz. Antalya'da Kasaplar Odası Başkanı’yım. Turizm sezonu olduğu halde bir hareket yok. Çünkü turist gidiyor bir otele, kapalı kapılar ardında yiyip içip tatilini bitiriyor, gidiyor. Küçük esnafa bir faydası yok.

"ESNAFIN GÜCÜ KALMADI"

Tabii ki 11 ilimizde bir deprem oldu, devletimiz de bu 11 ile bir anda müdahale etme gücünü buldu ve etti. Gördüğünüz gibi hastaneler, diğer yerler 50-60 günde yapıldı ama gel gelelim küçük esnaf da bunun cezasını çekiyor. Bir kere kiralara çözüm bulmaları gerek. Sayın Cumhurbaşkanımızın esnafa sahip çıkması gerek. Bugün asgari ücreti versin. Asgari ücret şu anda zaten gelen zamların yine altında ama sigorta, vergi hep artıyor. Bu da bizim sırtımıza biniyor. Bir işçi 11 bin 500 lira alıyorsa bize 17 bin liraya mal oluyor. Bunlardan hiç olmazsa asgari ücretin, sigortanın da yüzde 50'sini devlet karşılasın. Bir yandan oradan zam geliyor. Esnafın gücü kalmadı. Bir an evvel tedbir alınması gerek.

63 yaşındayım. Daha ne yapayım? Bırakırsam da gidip evde oturmam gerek. Mecbur, mesleğimiz bu. İki oğlumuz var, bu mesleği yapmadılar. Biri polis oldu, biri belediyede. Bir de kızımız var ama o da zaten kasap olmaz. Benim ata mesleğim. Dedemden babama, babamdan bana… Bende bitiyor. Kasap esnafının şu sorunu var; biz, 365 gün çalışırız, bayramda da açığız."

"ESNAF 10 LİRAYA SATTIĞINI YARIN 12 LİRAYA ALAMIYOR"

Kilis Esnaf ve Sanatkar Odaları Birliği Başkanı ve TESK Yönetim Kurulu Üyesi Şevket Memiler ise şöyle konuştu:

"Şu anda en büyük sıkıntıyı çeken kesim, esnaf kesimidir. Çünkü her gün fiyatlar değişiyor, her gün zam geliyor. Bugün esnafımız, satmış olduğunu raflara tekrar koymakta sıkıntı çekiyor. Bugün 10 liraya sattığını yarın 12 liraya alamıyor. Biz, çok büyük bir mücadele içerisindeyiz. Üç harfli marketler esnafı bitirme noktasına geldi. Buradaki kanunsuzluk çok büyük haksız rekabeti tetikliyor.

"ÜÇ HARFLİ MARKETLER KATINDA ESNAFLAR YOK EDİLMEYE ÇALIŞILIYOR"

Esnaf; sermayesini, bilgi, becerisini, birikimini ortaya koyup evine ekmek götüren kesim. Ellerinden geldiği kadar var olmaya çalışıyorlar. Bir esnaf, sadece bir vergi levhası alarak devletin vermiş olduğu sosyal imkanlardan kendini soyutluyor. Çünkü vergi levhasını aldığı zaman hem devletine vergi vermek zorunda hem SGK'sını yatırmak zorunda hem de tüketimin içerisindeki yerini almak zorundadır. Küçük esnafın özellikle çok desteklenmesi kanaati içerisindeyim. Günümüzde ne yazık ki özellikle üç harfli marketler katında esnaflar yok edilmeye çalışılıyor.

"ESNAFIN RAFINDA HER GÜN BİR MAMUL EKSİLİYOR"

Biz, aldığı şeyin üzerine cüzi bir miktar kar koyarak satan insanlarız. Biz üretimde çok fazla katkıda olmadığımız için hiçbir suçumuz yok. Her gün etiketler, fiyatlar yenilendiği için sanki zammı esnaf yapıyormuş gibi algı var. Hiç alakası yok. Esnaf aldığı paraya satıyor, bazen sattığını gidip tekrar alamıyor. Rafında her gün bir mamul eksiliyor."

"ESNAFIMIZIN DESTLEKLENMESİ LAZIM"

Denizli Esnaf ve Sanatkar Odaları Birliği Başkanı Mehmet Ali Erbeği ise şunları kaydetti:

"Yapılan projeler güzel. Esnafa faydalı olmak için çaba sarf ediyoruz, genel başkanımız ve TESK ile. İnşallah zamanla daha güzel olacak ama şu yeni gelen zamlar bütün her tarafa dalga dalga yayılıyor. Ekmek, ulaşım, gıda zammı… Marketlerdeki etiketler komple değişmeye başladı. Esnafımız da etkileniyor tabii bundan. Şu an biraz zor duruma düştü.
Sebze meyve işiyle uğraşıyoruz. Alım gücü zayıfladı. Vatandaştan da tepki var ama zamanla geçeceğine inanıyoruz. Maalesef hem esnafımız pandemiden çıktı sıkıntılı, depremden çıktı sıkıntılı. Gerçekten zor durumda. Ama bizim esnafımız, biliyorsunuz devletine sahip çıkar. Fedakar, sabretmesini bilen ama tabii her şey üst üste geldi, bayağı sıkıntımız var. Kredilerle esnafımızın desteklenmesi lazım. Bugüne kadar esnafa yüzde 7,5 krediyle 500 bin liraya kadar, araç alımında 1,5 milyona kadar, iş yeri alımına 1,5 milyona kadar destek veriliyordu. Bunlar şu anda durmuş durumda. Bunların biraz daha çoğaltılarak esnafımıza destek verilmesi gerekiyor."