Eti Alüminyum, lityum pil üretiyor

Eti Alüminyum, lityum pil üretiyor

Eti Alüminyum, "yerli ve milli otomobil" için 2021 yılında lityum pil üretimini planladığını duyurdu.

Eti Alüminyum Genel Müdürü Mehmet Arkan, savunma, havacılık, otomotiv ve denizcilik sektörüne katma değeri yüksek ürünler üzerinde çalıştıklarını söyledi. Katma değeri yüksek alüminyum ürettiklerini belirten Arkan, alüminyumun her geçen yıl kullanım alanının büyüdüğüne ve küresel pazarda yeni ürünlerin geliştirilmesi için büyük rekabet yaşandığına işaret etti. Arkan, şunları belirtti:

"Özelleştirmeden sonra 580 milyon dolarlık bir yatırım gerçekleştirdik. Verimsiz halde olan tesis, bugün Türkiye'nin alüminyum ihtiyacının yüzde 10'unu tek başına karşılar hale geldi. Yapılan yatırımlar, teknolojik yenilikler, yetişmiş insan gücüyle Türkiye'nin ekonomisine katkı sunmanın yanında ileri teknoloji ürünlerimizle ülkenin stratejik kurumları arasında yer alıyoruz. Savunma, havacılık, otomotiv ve denizcilik sektörüne katma değeri yüksek ürünler veriyoruz. Ar-Ge merkezinde çalışmalar yürüterek katma değeri yüksek ürünler üzerinde çalışıyoruz.Mutfak malzemelerinde, inşaat işlerinde, zırhlı araçlarda, ciplerde, fren balatalarında, kısaca neredeyse bütün sektörlerde kullanılan ancak daha önce yurt dışından temin etmek zorunda kalınan ürünleri artık üretebiliyoruz. Bunu da kendi kurduğumuz altyapı ve yetişmiş insan gücümüz ile başardık."   

Arkan, 2021 yılında hayata geçirmeyi planladıkları lityum pil üretimi ile milyonlarca dolarlık ithalatın oluşturacağı cari açığın önüne geçmeyi hedeflediklerini belirterek şöyle dedi:

"1950'li yıllardan itibaren kullanımı hızla artan lityumun, 21. yüzyılın enerji kaynağı ve hafif alaşımları için ideal bir malzeme haline geldi. Elektrikli otomobillerin hızlı gelişimi lityum pilini endüstriyel üretimlerinden biri haline getirdi. Lityum karbonat üretiminde ABD, yıllık 2,3 milyar dolarlık bir pazar hacmine sahip. Gelişen elektrikli araç sektöründe, Türkiye'nin koyduğu yerli ve milli otomobil hedeflerine Eti Alüminyum olarak katkıda bulunabilmek adına, firma bünyesinde lityum karbonat üretimi Ar-Ge çalışmaları başlatıldı. Çalışma kapsamında, boksit cevherinden lityumun geri kazanılması konusunda laboratuvar çapında çok olumlu sonuçlar elde edildi. Yapılan numune çalışmalarından 'Li-ion bataryalarında kullanıma uygun' olduğu görüldü. 2021'de devreye alacağımız pilot tesis, yıllık 3,5 ton lityum karbonat üretecek. ETİ Alüminyum AŞ, yılda 370 ton lityum karbonat üretim potansiyeline sahip. Özel Alüminyum Trihidroksit (ATH), dünyada 1,5 milyar dolarlık bir pazar hacmine sahip. Türkiye'de ise yaklaşık 14 bin 500 ton özel ATH ithal ediliyor ve 13,7 milyon dolarlık bir cari açığa sebep oluyordu. Eti Alüminyum, EtiFine markası ile ATH yatırımına 2015'te başladı ve ithalatın azalmasına sağladı. 2021 yılında 50 milyon dolarlık yatırımla üretim kapasitesi 50 bin tona çıkartılacak. Kapasite artışıyla hem Türkiye'nin ihtiyacı karşılanacak hem de ihracat kapıları açılacak. ATH, yanma geciktirici, duman bastırıcı, halojensiz ve toksik olmayan mineral katkısı özellikleri sayesinde inşaat, otomotiv, uçak, tren ve tekstil sektörlerinde kullanılıyor. Türkiye yaklaşık 58 bin 500 ton Özel Alümina ithal ediyor ve 59 milyon dolar cari açığa sebep oluyor. EtiAlu markasıyla 'Özel Alümina' üretimine başlayan Eti Alüminyum ‘un üretim kapasitesi 2021 itibarıyla 35 bin ton olacak. Özel Alümina; saflığı, yüksek sıcaklığa ve aşınmaya dayanımı, kimyasallara karşı direnci, elektriksel yalıt kanlığı ile özellikle inşaat, savunma sanayi, otomotiv sektörü ve elektronik cihazlarda yaygın olarak kullanılacak."