Fahrettin Koca'dan tüyler ürperten açıklama: 100 bin kişiden fazla...

Fahrettin Koca'dan tüyler ürperten açıklama: 100 bin kişiden fazla...

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, korona virüs salgınına ilişkin "Evde izole olması gerekenler şehirler arası seyahate çıkıyor. 100 bini aşkın karantina kaçağı var. İstanbul'da geçen haftaya göre yüzde 32 vaka artışı var" diye konuştu.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, korona virüs salgınına ilişkin mücadelede gelinen noktayı ve karantina kaçaklarına ilişkin önlemleri Sabah gazetesine anlattı.

Bakan Koca, korona virüs tedavilerine ilişkin şok bir bilgiyi de paylaşarak, "Şu an 100 bini aşkın kişi evde izole olması gerekirken şehirler arası seyahate çıkıyor" ifadelerini kullandı.

İşte o açıklamalar:

Kovid-19 pozitif vaka sayısı neden hız kesmiyor?

Şu anki tabloda düğünlerin, taziyelerin, asker uğurlamalarının etkisi görülüyor. Ayrıca Doğu, Güneydoğu ve İç Anadolu'da, pandeminin ilk dönemini yaşamayan illerde durum şimdi ciddi olarak hissediliyor. Maskenin, virüsle mücadele etkili olduğunu biliyoruz. Ancak cezalarla ilgili "nasılsa tahsil edilmeyecek" rahatlığı içinde caydırıcılık kayboldu. Vatandaş da "Bu iş bitti", "Atlatırsak da hafif atlatacağız" gibi düşünmeye başladı. Bu noktada yeni tedbirler alındı.

Önümüzdeki günlerde İstanbul'u ne bekliyor?

İstanbul başlangıçta virüs gerçeğini yaşadı ve tedbirlere uyum alışkanlığı başladı. Kent, yazın boşaldığı için bu dönemde ciddi etki görmedik. Trafik yüzde 18'e kadar indi, şimdi 65'e çıktı. Eylül sonuna doğru yoğunluğun artacağını öngörüyoruz. Nitekim, İstanbul'da geçen haftaya göre yüzde 32 vaka artışı var.

Başkent Ankara'da vakalar neden patladı?

Ankara, memur kenti olduğu için yazın şehir dışına ciddi nüfus hareketi oldu. Geriye dönüşlerle birlikte giderek vaka artış tablosu başladı. Düğün vb etkinlikler de ana kaynak haline geldi. Önümüzdeki günlerde esnek mesai ile 16.00-19.00 arasında memurların trafikte olmaması önemli.

Evde izole olması gereken kaç kişi aramızda?

Şu an 100 bini aşkın kişi evde izole olması gerekirken şehirler arası seyahate çıkıyor. Uçak ve tren yolculuğunda HES kodu zorunlu. Otobüs yolculuğunda da HES kodu takibi yapılacak. Evde izole olması gereken kişi, kurala uymuyorsa onları yurtlara alan, hatta masraflarını da o kişiden tahsil eden illerimiz var. Bunu yaygınlaştırıyoruz. "Evde izole olmuyorsan seni yurda alır ve parasını tahsil ederim uygulaması" başladı.