Faik Öztrak: "Hukuk devletini yeniden kurmak lazım"

Faik Öztrak: "Hukuk devletini yeniden kurmak lazım"

CHP Ekonomi Masası heyeti Konya’da esnafla bir araya geldi.

CHP Ekonomi Masası heyeti Konya’da esnafla bir araya geldi.

anka'dan Özgür Eren Yılmaz'ın haberine göre, Esnaf’ın sorunlarını dinleyen Ekonomi Masası Başkanı ve parti sözcüsü Faik Öztrak, “Erdoğan şahsım hükümeti cebimizi boşalttı. Esnafa soruyoruz, vatandaşa soruyoruz ‘boşalttı’ diyor. İş adamına soruyoruz ‘önümüzü göremiyoruz, her şey belirsiz’ diyor. Konya’da da manzara farklı değil. ‘Şu sandık bir an önce önüme gelse de bu yükten kurtulsam diyor” sözleriyle erken seçim çağrısını yineledi.

Konya’daki temaslarının ardından bir açıklama yapan Öztrak, şunları söyledi:

“KARARNAMELERDEN ÇOK KARARNAME DÜZELTME İÇİN ÇIKIYOR

 Çıkarılan kanun sayısı kadar ya da Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’nden daha fazla kararname o kararnameleri düzeltmek için çıkarılıyor. Devletin bağımsız olması gereken kurumları, itibar bakımından, güvenilirlik bakımından; çok ciddi bir saray müdahalesi ile karşı karşıya kalıyor. Merkez Bankası başkanı 9 ayda bir değişiyor. Merkez Bankası çalışanları çok hızı bir şekilde değiştiriliyor. Merkez Bankası’nın kasasındaki dövizler buharlaşıyor. Sonuç, döviz kuru sabahtan akşama kadar sürekli oynuyor. Ülkenin risk primi yukarılara çıkıyor, faizler de yüzde 19. Dünyanın en yüksek 7. faizi.

HUKUK DEVLETİNİ YENİDEN KURMAK LAZIM

 Bütün bunları bir araya getirdiğiniz zaman bu ülkenin iyi yönetildiğini söylemek mümkün değil. Bunun sıkıntısını da milletimiz çekiyor. Biz de Türkiye’yi dolaşarak bu sıkıntılardan nasıl çıkılır onu anlatmaya çalışıyoruz. Diyoruz ki, artık hukuk devletini yeniden kurmak lazım. Güçlendirilmiş parlamenter sisteme geçmek lazım. Bu tek adam parti devleti rejimi, bunun sonrasında kurulan Erdoğan şahsım hükümeti cebimizi boşalttı. Esnafa soruyoruz, vatandaşa soruyoruz ‘boşalttı’ diyor. İş adamına soruyoruz ‘önümüzü göremiyoruz, her şey belirsiz’ diyor. Ülkenin her tarafını adım adım dolayarak bu çığlıkları, bu talepleri toplayıp hükümete sunuyoruz ama hükümet kulak asmıyor.

MEVCUT POLİTİKALARLA EKONOMİK İSTİKRAR SAĞLANAMAZ

 Merkez Bankası başkanı çıkmış, Bankalar Birliği’ne gitmiş, demiş ki ‘5 ülke ile swap anlaşması imzalıyoruz’, swap ne, kısa vadeli borçlanma. Öyle anlaşılıyor ki faizleri artık yukarı çekemeyecek, eli sıkıştı, çekmese iyi olur ama mecbur kalıyor. Başka silahınız elinizde kalmayınca… Bir kere Merkez Bankası’nın parasal istikrarı bu tedbirlerle sağlaması mümkün değil. Maliye politikasına dönüp baktığınız zaman orada da devletin borcunda çok ciddi artışlar var. Burada da istikrarı mevcut politikalarla sağlamak mümkün değil. İktidar zaten metal yorgunu olduğunu itiraf ediyor. Ülkenin yeni kurallara, kurumlara, kadrolara ihtiyacı var; ki güven yeniden sağlansın, ekonomi hızla toplansın.

İNSANLAR FERYAT EDİYOR

 İnsanlar sıkıntılarını söylüyorlar. Günlük kazançlarıyla şu anda ayakta durmaya yetmeyecek durumdalar ama bir şekilde ayakta durmak için ellerinden geleni her şeyi yapıyorlar. Şu dönem Türkiye’de yoksulluğun, gelir dağılımındaki adaletsizliğin çok hızlı arttığı bir dönem. Yoksul sayısı 18 milyona gelmiş dayanmış. Üç sene içinde 3 milyon kişi yoksul ordusuna katılmış. İşsiz sayısı 10 milyon. Bu ekonominin iyi idare edildiğini söyleyebilir miyiz? İnsanlar feryat ediyor. ‘Hükümet kim, bunun sorumlusu kim’ diyor. Bu işlerin sorumlusu arkasına bakıp gidiyor. Başka başka şeyler anlatıyor. Ama milletimiz ne olduğunu görüyor, herkese notunu veriyor. Konya’da da bu manzara farklı değil. ‘Şu sandık bir an önce önüme gelse de bu yükten kurtulsam’ diyor."