
Fatih Altaylı'dan Mahir Ünal'ın o sözlerine sert tepki: "Cumhuriyet’e en fazla küfredenler..."
Gazeteci Fatih Altaylı, "Kültür devrimi olarak Cumhuriyet bizim alfabemizi, dilimizi, bütün düşünmemizi yok etmiştir" diyen AKP'li Mahir Ünal'a tepki gösterdi.
HaberTürk yazarı Fatih Altaylı, "Kültür devrimi olarak Cumhuriyet bizim alfabemizi, dilimizi, bütün düşünmemizi yok etmiştir" diyen AKP'li Mahir Ünal'ı eleştirdi.
Altaylı yazısında şunları söyledi:
"BUGÜN OTURDUKLARI MAKAMLARI HAYATLARINDA GÖREMEZLERDİ"
"Cumhuriyete en fazla teşekkür etmesi, minnettar olması gerekenler Mahir Ünal ve benzerleri olmalı. Eğer Cumhuriyet olmasa idi bugün oturdukları makamları hayatlarında göremez, o koltuklara değil oturmak uzaktan bakamazlardı bile."
"CEHALETİN SİMGESİDİR"
"Hala hele o makam arabaları, o uçaklar, o yatlar. Bir tekini rüyalarında bile göremezler, Padişah Efendileri biner ve uçardı. Onlar da köylerinden bakardı. Bu Cumhuriyet’tir ki, Aydınlı bir çiftçi çocuğunu, çoban lakaplı İslamköylü bir gariban evladını, Malatyalı bir köylüyü, Afyon doğumlu bir öğretmenin oğlunu, Kayserili bir küçük esnaf ailenin ferdini, Rizeli bir taka kaptanının oğlunu neredeyse padişah yetkileri ile bu ülkenin başına geçebilmesinin yolunu açmıştır Bu Cumhuriyet’e en fazla şükretmesi gerekenlerin, bu Cumhuriyet’e en fazla küfredenler olması da kaderin garip bir cilvesi, cehaletin simgesidir."
NE OLMUŞTU?
Mahir Ünal "Bir Kitap Okudum" etkinliğinde "Kültür devrimi olarak Cumhuriyet bizim alfabemizi, dilimizi, bütün düşünmemizi yok etmiştir" demiş, eleştiriler üzerine Twitter hesabından yaptığı yeni paylaşımlarda yanlış anlaşıldığını söylemişti.
AKP'li Ünal şu şekilde kendisini savunmuştu:
"DEĞERLENDİRMEMİZE TAHAMMÜLLERİ YOK"
Bir kitap fuarında gençlerle yaptığımız “ Bir Kitap Okudum” etkinliğinin siyasi bir yönü olamaz. Bir ferdi olmaktan gurur duyduğumuz Türkiye Cumhuriyeti Devletinin bir dönem uygulamalarına ilişkin Cemil Meriç’in bir tespitini bile değerlendirmemize tahammülleri yok.
HEDEFTEKİ İSİM YİNE İSMET İNÖNÜ OLDU
Buyurun o halde diğer değerlendirmeleri de paylaşalım. “Türkçe, Atatürk döneminde değil İsmet İnönü döneminde güdük, sığ bir dil hâline getirilmiştir. Atatürk, kurultaylara öncülük etse de dilin bir çıkmaza girdiğini fark ederek bu büyük hatadan dönmüştür.” Nihad Sami Banarlı
"SEÇKİNLER OLİGARŞİSİ OLUŞTU TÜRKİYE'DE"
“Bu yanlış şiddetli bir şekilde 10 yıl sürdü; gençlerde çok hasar yaptı. İsmet Paşa zamanında bir seçkinler oligarşisi oluştu Türkiye’de. Türkiye’de ilericilik kültür bazında konuşulur halbuki ilericilik iktisat bazındadır.” Attilâ İlhan, 2004 Yarın Dergisi, Söyleşi
"TÜRK KÜTÜPHANELERİNİ YAKMAYA LÜZUM KALMAMIŞTIR"
“Bundan sonra Türk kütüphânelerini yakmaya lüzum kalmamıştır. Çünkü harf inkılâbıyla bu hazineler örümceklerin yuva yaptığı raflarda kapanıp kalmaktan başka bir şeye yaramayacaktır. Ancak çok yaşlı hocalar ve ihtiyarlar, onları okumak lüzûmunu hissedecektir.” Arnold J. Toynbee
"DEVRİMDİR BORU DEĞİL, PAHALI ÖDENİR"
“Latin harflerini aldığımız anda 400 bin el yazma, 200 bin basma kitaptan vazgeçtiğimizin korkunç hovardalığını da hesaba katmıyoruz. ‘Devrimdir boru değil, pahalı ödenir’ diyenlere hayran hayran bakarak… Susuyoruz.” Kemal Tahir
Bir kitap fuarında gençlerle yaptığımız “ Bir Kitap Okudum” etkinliğinin siyasi bir yönü olamaz. Bir ferdi olmaktan gurur duyduğumuz Türkiye Cumhuriyeti Devletinin bir dönem uygulamalarına ilişkin Cemil Meriç’in bir tespitini bile değerlendirmemize tahammülleri yok.
— Mahir Ünal ???????? (@mahirunal) October 22, 2022