FETÖ davasında 144 sanığa birden ceza yağmuru!

FETÖ davasında 144 sanığa birden ceza yağmuru!

FETÖ’nün Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı’ndaki eylemlerine yönelik davada 497 sanıktan altısına ağırlaştırılmış müebbet, 32’sine müebbet hapis, 106 sanığa ilişkin 6 yıl 3’er aydan 16 yıl 8’er aya kadar değişen hapis cezası verildiği açıklandı.

FETÖ’nün darbe girişimi sırasında Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı’ndaki eylemlere ilişkin, aralarında eski alay komutanları Muhsin Kutsi Barış ve Muhammet Tanju Poshor’un da bulunduğu 497 sanıklı davada karar çıktı.

Ankara’da görülen son darbe davası olma özelliği taşıyan dava sonucu, 121 sanık beraat ederken, hakkında ceza verilmesine yer olmadığına karar verilen sanık sayısı da 231 oldu.

Ankara 19. Ağır Ceza Mahkemesi’nce görülen davada, TRT kampüsüne baskına giden 141 sanıktan eski Albay Muhammet Tanju Poshor, darbe bildirisini TRT’de okutan sanık eski Yarbay Ümit Gençer ve Ekrem Işık ile eski Binbaşı Anıl Aktaş, mahkemece, “anayasal düzeni ihlal” suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırıldı. Biri yüzbaşı 14 sanık hakkında aynı suçtan müebbet, 46 sanık hakkında da, “anayasal düzeni ihlal suçuna yardım” suçundan 15’er yıl ile 16 yıl 8’er ay arasında değişen sürelerde hapis cezası verildi. Bu grupta yer alan ikisi uzman çavuş 71’i er 73 sanık hakkında ceza verilmesine yer olmadığı yönünde hüküm kurulurken, dört sanık ile ilgili beraat kararı çıktı.


Mahkemece, Özel Kuvvetler Komutanlığı’nda (ÖKK) görevli sekiz sanığa “silahlı terör örgütüne üye olma” suçundan 7,5’ar yıl hapis cezası verildi. Cumhurbaşkanı eski başyaveri Ali Yazıcı ile Marmaris’e gitmek için yola çıkan eski yarbay Emin Güven’in yanı sıra sivil imamlar Murat Dayı ve Enver Aygün ile eski ÖKK personellerinin de aralarında bulunduğu 19 sanıktan 16’sı, “anayasal düzeni ihlal” suçundan müebbet hapis cezasına mahkum edilirken, üç sanık ise, “silahlı terör örgütüne üye olma” suçundan 7,5 yıl ile 15 yıl arasında değişen sürelerde hapis cezasına çarptırıldı.


“Cumhurbaşkanı’na suikast” suçundan da yargılanan eski Albay Muhammet Tanju Poshor’a, bu suçtan ayrıca ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verildi, eski Yarbay Emin Güver ise, “Cumhurbaşkanı’na suikast suçuna yardım”dan 16 yıl 8 ay hapis cezası aldı. Genelkurmay çatı davasında “anayasal düzeni ihlal” suçundan 141 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılan eski Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alay Komutanı Kurmay Albay Muhsin Kutsi Barış, bu davada “kişiyi hürriyetini yoksun kılma” ve beş kişiye yönelik “yaralama” suçlarından da 61 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırıldı.


Darbe girişimi sırasında Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı’nda kalan 108 sanıktan altısı hakkında, “anayasal düzeni ihlal suçuna yardım”dan 6 yıl 3’er ay ile 15 yıl arasında değişen sürelerde hapis cezası verildi. Alayda kalan aralarında erlerin de bulunduğu 102 sanık ise beraat etti. Genelkurmay Başkanlığı’na baskın için Alay’dan ayrılan 117 sanıktan eski binbaşılar Fedakar Akça ve Halil Çınar, “anayasal düzeni ihlal” suçundan ağırlaştırılmış müebbet, Hüseyin Turan ise aynı suçtan müebbet hapis cezasına çarptırıldı. Bu grupta yer alan 27 sanık, 13 yıl 4’er ay ile 15 yıla kadar değişen sürelerde hapis cezası aldı. Tamamı er 77 sanık hakkında ceza verilmesine yer olmadığına ilişkin hüküm kurulurken, 10 sanık beraat etti. Muhafız Alayı’ndan Milli Savunma Bakanlığı lojmanlarına giden 103 sanıktan eski binbaşı Osman Koltarla müebbet, üç sanık, “anayasal düzeni ihlal suçuna yardım”dan 16 yıl 8’er ay, diğer 13 sanık da 15 yıl hapis cezasına mahkum edildi. Bu gruptaki tamamı uzman çavuş 81 sanık hakkında ceza verilmesine yer olmadığı kararlaştırıldı. Beş sanık ise beraat etti.