Filistin'de Hamas'ın kafa takımında kimler var? İsrail'in hedefinde olan isimlerin görevleri neler?

Filistin'de Hamas'ın kafa takımında kimler var? İsrail'in hedefinde olan isimlerin görevleri neler?

İsrail-Filistin arasındaki savaş devam ederken, birçok kişi de tarafların kafa takımını merak ediyor. Peki, Hamas'ın kafa takımında kimler var?

İsrail - Filistin meselesi kanayan bir yara oldu. İki taraf arasındaki çatışmalar ve ölümler yıllardan beri devam ediyor. Son olarak Hamas'ın İsrail'e saldırması ve sivil ölümleri dahil yüzlerce kişinin ölümüne yol açmasıyla İsrail yeniden Gazze'yi bombardımana tutmaya başladı.

Savaş devam ederken savaşın fitilini ateşleyenler, karar vericiler de merak konusu oldu. İsrail tarafını birçoğumuz biliyoruz. Netenyahu'dan kabinesine kadar isimleri sayfa sayfa haberlere konu oluyor. Peki madalyonun öteki yüzünde kimler var? Filistin'in geleceğine karar veren, Hamas'la içli dışlı olan üst düzey yöneticiler kimler? İşte detaylar...

ekran-goruntusu-2023-10-24-164230.png

ŞEHY AHMET YASİN

Gazze'ye döndükten sonra öğretmenlik yapan Ahmet Yasin, verdiği vaazlarla ün kazandı. 1967'de Batı Şeria, Gazze ve Doğu Kudüs'ün işgal edilmesinin ardından Gazze İslam Merkezi'ni kuran Yasin, şehit ailelerine yardım edilmesi, halkın eğitim sorunlarının giderilmesi, yoksullukla mücadele edilmesi için yardım organizasyonları düzenlemesi ve işgale karşı direniş bilincinin geliştirilmesi konularında aktif rol aldı.

Bundan böyle Filistin halkı için bir umut, İsrail için ise bir tehditti. 1982'de tutuklandı. 13 yıl hapis cezası almış olmasına rağmen 1985'te esir takasıyla serbest kaldı.

1987 yılı, Filistinlilerin direnişi için oldukça önemliydi. Şeyh Ahmet Yasin, İhvan-ı Müslimin'in Filistin kanadı olarak İslami Direniş Örgütü yani Hamas'ı kurdu. Hamas'ın adını 1987'de yaşanan ilk intifada ile bütün dünya duydu.

haniye.jpg

İSMAİL HANİYE

Siyasi büro başkanı. 61 yaşında. 1980'lerden beri İslamcı hareketin içinde. Halen örgüt lideri olarak kabul görüyor. 1989 ile 1992 yılları arasında hapis yattı. İçeriden çıkınca Lübnan'a sürüldü. Sürgünün ardından Gazze'ye döndü. 1997'de Hamas yönetimine girdi. 2006'da Hamas'ın seçim zaferi sonrasında başbakanlığa getirildi. Bir yıl sonra, El Fetih (Filistin Kurtuluş Örgütü) Hamas'la çatışınca görevden alındı. 2017'de Hamas'ın siyasi liderliğine getirildi. 2018'de ABD tarafından 'terörist' ilan edildi.

yahya.jpg

YAHYA SİNVAR

Hamas'ın Gazze Şeridi'ndeki tepe yöneticisi. 1962 doğumlu. Örgütün iç güvenlik birimi Mecid'in kurucusu. Birim, İsrail ajanlarının ortaya çıkarılmasından da sorumlu. Üç kez tutuklandı. 1988'de dört kez müebbet hapis cezasına çarptırıldı. Hamas'ın kaçırıp dört yıl rehin tuttuğu İsrail askeri Gilad Şalid karşılığında 2011'de serbest bırakılan 1000'den fazla mahkumdan biriydi. Çıkar çıkmaz Hamas yönetiminde yerini aldı.

deif.jpeg

MUHAMMED DEİF

İzzeddin Kassam Tugayları olarak bilinen askeri kanadın komutanı. Filistinlilerin gözünde 'deha'. İsrailliler için, 'dokuz canlı bir kedi'. İzzeddin Kassam Tugayları'nın kurulmasının ardından 1989'da tutuklandı. Cezaevinden bırakıldıktan sonra İsrail ile Gazze arasındaki tünellerin inşasına önayak oldu. İsrail'in en çok arananlar listesinin başındaki isimlerden biri. 1996'daki otobüs bombalamalarını planlamak ve İsrail askerlerinin infaz emrini vermekle de suçlanıyor. 2000'de hapse giren Deif, çok geçmeden firar etmeyi başardı.

halid-mesal.jpg

HALİD MEŞAL

Hamas'ın kurucularından biri ve bir önceki siyasi lideri. 1956 doğumlu. 1997'de, dönemin İsrail Başbakanı Binyamin Netenyahu'nun talimatıyla Mossad peşine düştü. Kanada pasaportuyla girdiği Ürdün'de yolda yürüdüğü sırada şırıngayla zehir enjekte edildi. Suikast planı ortaya çıkınca iki Mossad ajanı tutuklandı. Dönemin Ürdün kralı Hüseyin, Netenyahu'dan panzehir istedi. Dönemin ABD Başkanı Bill Clinton'un baskısıyla Betenyahu sonunda isteği yerine getirmek zorunda kaldı. Liderliği 2017'de İsmail Haniye'ye devretti. Halen örgütün 'dışişleri bakanı'.

MARVAN İSA

'Gölge adam' olarak tanınıyor. Muhammed Deif'in sağ kolu ve Kassam Tugayları'nın iki numaralı adamı. Hamas'la bağlantısı gerekçe gösterilerek ilk Filistin ayaklanmasında beş yıl tutuklu kaldı. 1997'de bu kez Filistin yönetimi tarafından yeniden tutuklandı. İkinci ayaklanmanın ardından serbest bırakıldı. İsrail'in en çok arananlar listesinde.

mahmud.jpg

MAHMUD ZAHAR

Siyasi kadronun öncü isimlerinden. 1945 Gazze doğumlu. Tıp eğitimi aldı. Hamas bağlantısı nedeniyle 1988'de hapse atıldı. 1992'de Lübnan'a sürüldü. Hamas'ın Gazze'de gücü ele geçirmesi sonrası Haniye hükümetinde dışişleri bakanlığı görevine getirildi. İsrial, 2003'te evini bombalayarak öldürmeye çalıştı. Saldırıyı yaralı atlattı ama en büyük oğlu Halid öldürüldü. Bir diğer oğlu Hossam da 2008'de Gazze'ye düzenlenen hava saldırısında öldürüldü.

ebu.jpg

EBU UBEYDE

Ebu Ubeyde'nin gerçek adı bilinmiyor. Bununla birlikte kişisel bilgilerinin çoğu da gizemini koruyor. Yaptığı açıklamalarda yüzünü kapatarak medya önüne çıkıyor. 2014'te İsrail medyası, Ebu Ubeyde'ye ait olduğu iddia edilen ve Huzeyfe Samir Abdullah el-Kehlut adıyla bir fotoğraf yayınladı. Ancak bu, İzzeddin el-Kassam Tugayları tarafından reddedildi.