Finlandiya ve ABD'den peş peşe açıklamalar

Finlandiya ve ABD'den peş peşe açıklamalar

Finlandiya ve ABD Dışişleri Bakanlıkları Türkiye ile ilgili açıklamada bulundu.

İsveç ve Finlandiya'nın NATO'ya katılmak istemeleri ve Türkiye'nin endişelerini iki ülkeye ve NATO üyelerine bildirmelerinin ardından İsveç ve Finlandiya temsilcileri Ankara'ya gelmiş ve Saray'da NATO ile ilgili görüşmeler gerçekleştirilmişti.

Yapılan kritik görüşmelerin ardından Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, "Türkiye'nin güvenlik kaygıları somut adımlarla belli bir takvimde karşılanmazsa sürecin ilerleyemeyeceğini çok net ifade ettik. İsveç ve Finlandiya'ya FETÖ'yle Avrupa'da da mücadelemizi sürdürdüğümüzü ilettik. Muhataplarımıza PKK ve YPG'nin farksız olduğunu anlattık. İsveç ve Finlandiya'dan iade taleplerimize olumlu dönüş almadık. Bu endişelerimizi de muhataplarımızla paylaştık. Türkiye'ye karşı her türlü savunma sanayiine yönelik yaptırımların da derhal kaldırılması gerektiğini ilettik. Terör örgütlerine karşı somut adım atılmasını istedik. Önümüzdeki günlerde görüşmeler ve istişareler devam edecek. Henüz net bir tarih yok." demişti.

Yaşanan gelişmelerin ardından Finlandiya ve ABD Dışişleri Bakanlıklarından yeni bir açıklama geldi.

"KONULARIN ÇÖZÜLEBİLECEĞİNİ DÜŞÜNÜYORUZ"

Finlandiya Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada "Türkiye ile müzakereler olumlu seyrediyor, müzakereler sürecek. Türkiye'nin dile getirdiği (terörle ilgili) konuların çözülebileceğini düşünüyoruz." denildi.

ABD DIŞİŞLERİ: SÜRECİ YAKINDAN İZLİYORUZ

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ise, Türkiye ile Finlandiya ve İsveç arasındaki görüşmelerin aktif ve yapıcı şekilde sürdüğünü, ABD'nin de Ankara ile temas halinde süreci yakından izlediğini belirtti.