
Gıda teröristleri yine iş başında! İki marka daha ifşa edildi... Zeytinyağı, kekik ve toz biberden çıkanlar şok etti
Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yayımlanan son listede gıdada sahtecilik yaparak halk sağlığını tehdit eden markalar ifşa edildi.
Tarım ve Orman Bakanlığı, taklit ve tağşiş ürünlerin yer aldığı güncel listeyi açıkladı. Yeni listeye bu kez zeytinyağı, kekik ve toz biber baharatlarındaki sahtecilik eklendi.
KEKİK VE TOZ BİBERDE YABANCI MADDE
Baharat ürünleri de yapılan bu denetimlerin odağında yer aldı. Listede yer alan bilgilere göre, toz biber ve kekik gibi ürünlerde yabancı maddelerin karıştırıldığı belirlendi.
ZEYTİNYAĞINDA SAHTECİLİK
Öte yandan sızma ve zeytinyağında tohum yağı kullanıldığı tespit edildi. Aydın, Muğla ve İzmir’de üretimi yapılan yağların içine karıştırılan tohum yağlarının, vatandaşa orijinal zeytinyağı adı altında satıldığı tespit edildi.
İşte isim isim tohum yağı karıştıran o firmalar…
- Ayvalık markasının natürel sızma yağı
- Zeybek markasının natürel sızma yağı
- Ege Ayvalık markasının sızma yağı
- Bahçe Egeden markasının riviera zeytinyağı
- Çakır Ada markasının soğuk sıkım sızma zeytinyağı
SAHTE BAHARAT NASIL ANLAŞILIR?
Baharatlar, yemeklere lezzet ve aroma katmanın en doğal yollarından biri. Ancak doğru baharatı seçmek hem sağlık hem de tat açısından büyük önem taşıyor. Peki baharat seçerken nelere dikkat edilmeli?
İşte baharat alırken dikkat edilmesi gereken püf noktaları:
1. Görüntü ve Koku Önemli
Baharatın tazeliğini anlamak için ilk ipucu, görünümü ve kokusudur. Canlı renklere ve yoğun bir aromaya sahip baharatlar genellikle daha tazedir. Eğer baharatın kokusu hafif ya da yok denecek kadar azsa, bayatlamış olabilir.
2. Öğütülmüş Yerine Bütün Baharatları Tercih Edin
Uzmanlar, mümkün olduğunca bütün baharatları almayı öneriyor. Çünkü öğütülmüş baharatlar genellikle katkı maddeleriyle seyreltilmiş olabilir. Ayrıca bütün baharatlar daha uzun süre tazeliğini korur ve kullanım sırasında öğüterek daha güçlü bir aroma elde edebilirsiniz.
3. Elinize Renk Veriyorsa Dikkat!
Baharatın doğal olup olmadığını anlamanın bir yolu da elinize bıraktığı izdir. Eğer baharata dokunduğunuzda elinize yoğun bir renk bulaşıyorsa, bu durum gıda boyası içerebileceği anlamına gelebilir. Bu tür ürünlerden kaçınmak sağlığınız için önemlidir.
4. Ambalaj Tercihine Dikkat Edin
Baharatların kalitesini korumak için doğru ambalaj şart. Cam kavanozlar, baharatı toz, nem ve diğer kokulardan en iyi şekilde koruyan seçeneklerden biridir. Eğer satın aldığınız baharat plastik ya da kağıt ambalajdaysa, evde cam bir kavanoza aktarmanız önerilir. Bu, baharatın aromasını uzun süre muhafaza etmesine yardımcı olur.
5. Saklama Koşullarını İhmal Etmeyin
Baharatlar, serin, kuru ve güneş ışığından uzak bir ortamda saklanmalıdır. Ayrıca cam kapların içini bir kağıt ile kaplamak, ekstra koruma sağlayabilir.