Google Deprem Uyarı Sistemi nedir? Google Deprem Uyarı Sistemi nasıl çalışır? Google Deprem Uyarı Sistemi nasıl aktif edilir?

Google Deprem Uyarı Sistemi nedir? Google Deprem Uyarı Sistemi nasıl çalışır? Google Deprem Uyarı Sistemi nasıl aktif edilir?

Google'ın yeni özelliği tüm dünyanın gündeminde. Google, deprem uyarı sistemiyle kullanıcının bulunduğu konumdaki depremi saniyeler öncesinde haber veriyor. Peki Google Deprem Uyarı Sistemi nedir? Google Deprem Uyarı Sistemi nasıl çalışır?

Bu sabah Antalya'nın Alanya ilçesi açıklarında meydana gelen 5,3 büyüklüğündeki depremden saniyeler önce, bazı Android kullanıcılarının Google deprem Uyarı Sistemi'nden deprem olacağına dair bildirim aldıkları ortaya çıktı. Hayat kurtaran Google Deprem Uyarı Sistemi vatandaşların yoğun ilgisini çekti. Google Deprem Uyarı Sistemi araştırılmaya başlandı. Peki Google Deprem Uyarı Sistemi nedir? Google Deprem Uyarı Sistemi nasıl çalışır? Google Deprem Uyarı Sistemi nasıl aktif edilir? detaylar haberimizde.


GOOGLE DEPREM UYARI SİSTEMİ NEDİR?

Google'ın Android akıllı telefonlardaki ivmeölçer sensörlerini deprem tespit etmek için kullandığı sistem, geçtiğimiz yıl ABD'nin Kaliforniya eyaletinde başlatılmış ve ardından birçok farklı ülkede kullanıma sunulmuştu.

google-deprem-uyari-sistemi-nedir-google-deprem-14651839-799-m.jpg

 DEPREMİN NEDEN OLDUĞU DALGALARI TANIYOR

Bu özellikle birlikte, Android cihazlar önce bir depremin neden olduğu dalgaları tanıyor. Ardından Google, telefonlardan gelen verileri analiz ederek sismik aktivitenin arttığı alandaki kullanıcılara erken uyarı mesajı gönderiyor. Kullanıcılar da bu hizmeti reddetmedikleri takdirde otomatik olarak bilgilendiriliyor.

GOOGLE DEPREM UYARI BİLDİRİMLERİ NASIL AÇILIR?

Eğer siz de Android işletim sistemine sahip bir akıllı telefon kullanıyorsanız, Ayarlar > Konum > Deprem uyarıları yolunu izleyerek bildirimleri açıp kapatabilirsiniz.

google-deprem-uyari-sistemi-nedir-google-deprem-14651839-1484-m.jpg

 ANTALYA DEPREMİNİ ÖNCEDEN HABER VERDİ

Bu sabah saatlerinde, Antalya'nın Alanya ilçesi açıklarında 5.3 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı'nın (AFAD) verilerine göre, deprem saat 06.21'de deniz yüzeyinin 39,52 kilometre derinliğinde gerçekleşti.

GOOGLE DÜNYANIN EN BÜYÜK DEPREM ALGILAMA AĞINI KURMAK İSTİYOR

Antalya'da gerçekleşen depremden saniyeler önce Android kullanıcıları, Google'ın deprem uyarı sisteminden gelen bildirimle karşılaştı. Şirket, hem depremleri tespit etmek hem de insanları uyarmak için deprem algılama sistemine tamamen güveniyor.

Çünkü neredeyse her akıllı telefon, mini bir sismograf gibi davranan ve birincil ve ikincil deprem dalgalarını tespit edebilen bir ivmeölçer sensörüne sahip. Bu nedenle Google, milyonlarca Android telefonu bu sisteme bağlayarak, dünyanın en büyük deprem algılama ağını kurmak istiyor.

TELEFONLARIN MİNİ SİSMOGRAFLARA DÖNÜŞMESİ BÜYÜK AVANTAJ SAĞLAYACAK

Google'ın destek aldığı deprem bilimi uzmanları, meydana gelebilecek yanlış uyarılara rağmen akıllı telefonların mini-sismograflara dönüşmesinin büyük bir avantaj sağlayacağını söylüyor. Araştırmacılara göre çoğu akıllı telefonun sensörü, depremin merkez üssünün yaklaşık 1 kilometre içindeki 3.1 ve üzerindeki şiddetleri kaydedebiliyor.