Görüşmenin detayları ortaya çıktı

Görüşmenin detayları ortaya çıktı

Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda Erdoğan ile ABD Başkan Yardımcısı Pence’in de katıldığı ve “5 günlük ateşkes” kararının alındığı heyetler arası görüşmenin detayları ortaya çıktı.

Başkan Yardımcısı Mike Pence liderliğindeki ABD heyeti ile Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan başkanlığındaki Türk heyetinin uzlaşıya varılan görüşmesinin ayrıntıları ortaya çıkıyor. Anadolu Ajansı’nın ABD’li üst düzey yetkililerin ağzından aktardığına göre dört saatten fazla süren görüşmeler boyunca Amerikan tarafı sürekli terör örgütü YPG ile temas halinde kaldı.

ABD’liler YPG’lilere tam olarak nereden çekilecekleri gibi spesifik lojistik detayları sordu. Ayrıca, Türkiye içine yaptıkları havan topu atışlarını durdurmalarını söyledi. Pence ile Ankara’ya gelen Amerikalı gazetecilere Washington’a dönüşte görüşmenin içeriği hakkında bilgi veren yetkilinin aktardığına göre ABD tarafı, heyetlerin planlanandan uzun süren görüşmesinde anlaşmanın yapılacağını Erdoğan’ın bir sözüyle anladı. Konuşmalar sırasında Erdoğan bir ara YPG’nin çekilmesinin ne kadar süreceğini sordu. ABD’li yetkili, heyetin bu soruyu anlaşmaya varılacağına dair bir sinyal olarak gördüğünü söyledi. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun “Barış Pınarı Operasyonu’na ara vereceğiz, bu bir ateşkes değil” açıklamasını değerlendiren yetkili, bu sözleri Türkçe ve İngilizcedeki “anlamsal farklılıklara” bağladı. Ara vermenin ateşkes anlamına geldiğini söyleyen ABD’li yetkili, “Anlaşma ortada” dedi.