Güral Porselen'in çeşmede ki kaçak res inşaatı protesto edildi

Güral Porselen'in çeşmede ki kaçak res inşaatı protesto edildi

“ÇED gereklidir“ Mahkeme kararına rağmen Güral Porselen’in inşaat izni olmadan ÇEŞME Germiyan Kislecik mevkiinde rüzgar enerji santrali kurması İzmir’de protesto edildi.

İzmir Konak Meydanı’nda toplanan Çevreciler ve Çeşme-Germiyan köylüleri Güral Porselenin Germiyanda 57 dönüm ormanı ve Antik Roma köyünü tahrip etmesini şiddetle kınadılar. 

Çevreciler İzmir Valiliğine çağrı yaparak “Kamu yararı var diye bu kanunsuzluğa izin vermeyin, kamu yararı okul için, hastahane için olur, Güray Porselenin para kazanması kamu yararı değildir”, “gelin kendi gözünüzle tahribatı görün” dediler. 

Çevreciler: “İzmir Valiliği’nin, Çeşme Belediyesi’nin kararını bozmasının ardından alana iş makineleri girdi ve çalışmalar yeniden başladı. Gelen bilgilere göre; şu ana dek alana 150 ton beton döküldü. Projenin gerçekleşmesi halinde alana rüzgar tirbünlerinin girebilmesi için 8 metre genişliğinde yollar açılacak, orman yok edilecek” 

Çevreciler İzmir Anıtlar kurumunu, Çevre ve Kültür Bakanlığını da göreve çağırarak, Tarihi SİT koruması altında ki eserleri korumaya çağırdılar. 

Çevrecilerin Avukatı Şehrezat Mercan’da hukuksuz kaçak inşaata karşı dava açtıklarını, şirketin dava açılmadan bir an önce inşaatı tamamlama paniği içinde hareket ettiğini açıkladı. 

Çevrecilerden Dr.Engin Önen’de 500 yıllık Germiyan köyünde zaten yeterince RES ve taş ocakları tesislerinin bulunduğunu, RES etkileri yüzünden köyün yaşanmaz bir hale geldiğini, Germiyan’ın ormanlarının ve doğasının yeni bir RES tesisini kaldıramayacağını belirterek, eski zamanlarda eşkiya denizden gelirmiş, şimdiki eşkiyalar her yönden, havadan, karadan, denizden saldırıyorlar.  “EŞKİYA DÜNYAYA HÜKÜMDAR OLAMAZ” dedi. 

Çeşme Çevre platformunundan Dr.Ahmet Güler’de Güral Poreslen’in kazanacağı 3-5 kuruş için mahkeme sonrası vazgeçmiş olduğu bir projeyi tekrar devreye almasının markasına zarar verdiğini, projeyi finanse eden Alman Şirketi Enercon’u kendi ülkelerinde yapmayacakları  bu hukuksuzluğa karşı Almanya’da “çevre katili” olarak teşhir edeceklerini, Alman Enernji bakanlığı ve kamuoyunu bilgilendireceklerini belirtti. 
Dr.Güler devamla, Tüm İzmir milletvekillerini davet etmelerine rağmen tek bir vekilin gelmemesini şiddetle kınıyoruz dedi. 

Çevreciler çevre düşmanı GÜRAL PORSELEN MARKASINA karşı ULUSAL BOYKOT ÇAĞRISI YAPACAKLARINI açıkladılar. 

BASIN AÇIKLAMASI devamı:

Dünya’da ve ülkemizde olduğu gibi, Yarımada’mızda , doğaya, yaşam alanlarımıza , tarihi ve kültürel değerlerimize saldırı, tüm hızıyla ve acımasızca devam ediyor.
Şimdi de; Çeşme’nin 600 yıllık geçmişi olan Germiyan Köyümüzün, binlerce yıllık geçmişine, arkeolojik alanlarına ve ormanına bir porselen tabak şirketinin, RES yapacağım…diye başladığı saldırısına dikkatlerinizi çekmek için buradayız.

Geçtiğimiz Ağustos ayının ortasında, Germiyan, Güvercinlik Ovasına  ve ovaya hakim Kislecik Tepesine,ağır iş makineleri ile girildiğini gördük,şaşırdık. 

Çünkü 2016 yılında, buraya RES yapmak üzere; İzmir Valiliğinden ÇED GEREKLİ DEĞİLDİR Kararı alan tabak şirketinin bu projesini dava açıp İzmir 4. İdare Mahkemesinde iptal ettirmiştik. Ortada Bakanlıkça ya da İzmir Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nce ilan edilmiş bir ÇED Kararı yoktu. Nasıl girebilirler? …diye başta İzmir Valiliği olmak üzere, İzmir Orman ve Tarım Bölge Müdürlüğü’ne,Urla Şefliğine,Çeşme Kaymakamlığına,Çeşme Belediyesi’ ne, Çeşme Müzesine, İzmir 1. No.lu KTVKK na , aklımıza gelen tüm resmi kurumlara yazılı , sözlü başvurularda bulunduk. Her yere haber saldık.
 
Nedir bunların ellerindeki belge. Mahkeme kararını çürütecek etkide, ne vardı ellerinde? Bütün resmi kurumlardan bilgi istedik. Ama hiç birinden dönüş alamadık. Ancak iş makineleri , ormanımızdaki ağaçları kesip traşladılar. Türbin ayağı için inşaat temeline çukuru açtılar. 

Türbin kanatlarını geçirmek için dağla-rımızdan yollar açtılar. Bu yollar bin yıllık kilise, sarnıç, Roma Kaya mezarları ve çiftlik alanı olan arkeolojik alan üzerinden geçirilerek yapıldı.Yapılıyor, süratle.
Firma,elimde ÇED im var diye açıklama yapmış? Sorduk , soruşturduk. Ellerindeki belge ne ÇED Olumlu Kararı, ne de ÇED Gerekli Değildir Kararı. 

Ellerindeki belge dedikleri şey; davayı kaybettikten sonra, tesisin kurulu gücünü, 0,4 puan indirdiğini beyan ederek, 09.09.2011 tarihindeki ÇED Kapsam Dışı Kararı görüşünün devam ettiği yazısı. Bu görüş güncel değil. Ağaç Kesimi İzin belgesi 2016 yılına ait.Yani İzmir 4.İdare Mahkemesinin iptal ettiği ÇED Gerekli Değildir Kararı kapsamında. Porselen Tabak şirketi , Çevre Kanunun, ÇED Yönetmeliğinin arkasından dolanıp önüne geçerek bu işi oldu bittiye getirmek üzeredir. Bu yolu Porselen Tabak Şirketine açan İzmir Valiliğini, görevini kanunlar, yönetmelikler, mahkeme kararları ve hukuk çerçevesinde yapmaya ve acilen, sahadaki inşaatı ve yıkımı durdurmaya çağırıyoruz.

ÇED Kapsam Dışı Kararının iptali için de davamızı İzmir 2. İdare Mahkemesinde açtık. Ancak bu karar zaten kadüktür. İzmir 4. İdare Mahkemesi hem ÇED kapsam Dışı Kararını hem de ÇED Gerekli Değildir Kararını incelemiş ve hassas bölgede, somut inceleme , değerlendirme ve raporlar alınmadan bu iş olmaz…demiştir.

Germiyan Köyü yaşamalı , yaşatılmalı ve korunmalıdır. Güvercinlik Ovası ve dağları, tepeleri endüstriyel bir alan değil, mutlak korunması gereken, arkeolojik, tarih ve kültür alanıdır.

Çeşme Çevre Plattformu