Haarp ne demek, Haarp silahı nedir? Depremin ardından Haarp teknolojisi merak konusu oldu!
HAARP iddiaları gündemdeki yerini koruyor. Kahramanmaraş’ta gerçekleşen depremin ardından sosyal medyada anormal ışıklar ve şimşek çakması görüldüğü söylentileri Haarp teknolojine bağlandı. Peki, Haarp ne demek, Haarp silahı nedir?
Kahramanmaraş'ta meydana gelen deprem felaketinin ardından HAARP teknolojisi deprem yaratır mı iddiaları sosyal medyanın gündemi oluşturmaya başladı. Peki, HAARP nedir, ne demek, ne işe yarar? HAARP teknolojisi ile yapay deprem üretmek mümkün mü?
HAARP NEDİR, NE DEMEK?
HAARP, Türkçe karşılığı "Yüksek Frekanslı Etkin Güneşsel Araştırma Program"ı olarak bilinen, Amerika Birleşik Devletleri'nin Alaska eyaletinde bulunan bilimsel bir projedir.
HAARP TEKNOLOJİSİ TARİHİ
Alaska'da kurulu HAARP İstasyonu, 1993 yılında işler duruma geçmiş olup şu an etkin olan IRI (İyonosferik Araştırma Aracı) 2007 yılında tamamlanmıştır. HAARP'ın 2008 yılından sonra vergi ile finanse edilmiştir.
Mayıs 2013'te müteahhit değişikliğinin beklenmesi nedeniyle geçici olarak kapatılacağı bildirilmiş, Mayıs 2014'te HAARP programının bir yıl içerisinde tamamen sona erdirilebileceği belirtilmiştir. Ağustos 2015'te tesis ve tüm ekipmanları Alaska Fairbanks Üniversitesine devredilmiştir.
HAARP PROJESİ'NİN ETKİLERİ NELERDİR?
Yetkililere göre bunun amacı füzeleri havada imha etmek, toprağın altını incelemek, denizaltılarla haberleşmeyi kolaylaştırmak, ve büyük bir alandaki tüm haberleşmeyi kesmek gibi çok çeşitli amaçları vardır.
Amerikanın en ünlü jeofizikçilerinden birine göre ise bu teknoloji iklimleri değiştirmek, ozon tabakası ile oynamak, deprem yaratmak, radyasyon yaymayan termonükleer patlamalar yaratmak gibi korkunç güce de sahiptir.
HAARP PROJESİ AYRINTILARI
HAARP, iyonosferin özelliklerini ve davranışlarını araştırmak için Alaska Üniversitesi ile ortak yürütülen bir proje sonucunda kurulmuştur. Günümüzde Pentagon tarafından kontrol edilmekte ve ABD ordusunun hizmetindedir.
Projenin kurulu olduğu Alaska'da iddialara göre 180 adet dev anten bulunmaktadır.
Bu antenler ile üretilen manyetik dalgalar, yetkililerin yaptığı açıklamalara göre; "gelebilecek füzeleri havadayken imha etme, toprağın altında incelemeler yapma, denizaltı gemileriyle haberleşmeyi kolaylaştırma ve atmosferin durumuna müdahale etme" gibi işlevler yapmaktadır.