Hakan Fİdan'dan Avrupa açıklaması: Türkiyesiz bir Avrupa Birliği aktör olamaz

Hakan Fİdan'dan Avrupa açıklaması: Türkiyesiz bir Avrupa Birliği aktör olamaz

Dışişleri Bakanı Fidan, Büyükelçiler Konferansı'nda konuştu. Fidan, "Türkiyesiz bir Avrupa Birliği’nin gerçek manada küresel bir aktör olamayacağını bir kez daha buradan vurgulamak istiyoruz" dedi.

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, 14. Büyükelçiler Konferansı'nın açılışında konuştu. Bakan Fidan, dış politikaya ilişkin kritik mesajlar verdi.

Tahıl Koridoru Anlaşması için çabalarının süreceklerini belirten Fidan, küresel krizlere ve iklim değişikliğine ilişkin de hükümetin tavrını aktardı.

Bakan Fidan’ın konuşmasında dikkat çeken konulardan birisi de Avrupa Birliği’ne yönelik mesajıydı. Fidan, “AB ile gümrük birliği çabalarımızı yoğunlaştıracağız. Türkiye’siz bir Avrupa Birliği’nin gerçek manada küresel bir aktör olamayacağını bir kez daha buradan vurgulamak istiyoruz” dedi.

Dışişleri Bakanı Fidan'ın konuşmasından öne çıkanlar şöyle:

“Vizyonumuz Türkiye Yüzyılı'nda Türkiye'yi sistem kurucu ülkelerden biri haline getirmektir. Biz küresel adaletsizliği ortadan kaldıran, barış ve istikrar üreten insanlığı kucaklayıcı olmak için diğer ülkelerle birlikte çalışmaktayız.

Bu adımlarımızı hayat geçiren 4 temel strateji doğrultusunda hareket etmekteyiz. Bölgemizde güvenlik, huzur ve istikrara en büyük tehdit terör örgütleri ve diğer vekil örgütlerdir. Tüm kurumlarımızla terör örgütlerine ve arkalarındaki güçlere, ülkemizde ve bölgemizde göz açtırmayacağız, alan da bırakmayacağız, nefes de aldırmayacağız.

RUSYA – UKRAYNA SAVAŞI, SURİYE VE YUNANİSTAN MESAJLARI

Mevcut küresel sistem daha karmaşık ve çoklu bir kriz dönemi yaşamaktadır. Tarih bize söz konusu krizlerin böyle devam edemeyeceğini acı tecrübelerle göstermiştir.

Rusya Ukrayna Savaşı'nda son dönemdeki tırmanmayı endişe verici buluyoruz.

Suriye'yi terör sığınağı olmaktan çıkaracağız.

Yunanistan'dan Ege'de samimiyet bekliyoruz.

“TÜRKİYESİZ BİR AB KÜRESEL AKTÖR OLAMAZ”

AB ile gümrük birliği çabalarımızı yoğunlaştıracağız. Türkiyesiz bir Avrupa Birliği’nin gerçek manada küresel bir aktör olamayacağını bir kez daha buradan vurgulamak istiyoruz. Sürecin tam üyelikle canlandırılması gerek. Bazı NATO ülkelerinin Suriye ve Irak’ta PKK ile olan açık ve örtülü işbirliğine hemen son vermeleri gerektiği çağrısını yineliyoruz.

Afrika'da son dönemde artan darbeler karşısında barışın tesisi konusunda adımlar atmaktayız.

Ortadoğu'da barışın tek çözümü mutlaka iki devletli olmalıdır. Mescid-i Aksa'yı hedef alan adımların ise karşısında yer alacağız, Filistinli kardeşlerimizin de yanında yer almaya devam edeceğiz.

Uluslararası finansal kurumların borçlanma krizini sona erecek şekilde reformunu sağlayacağız. 2050 için net sıfır emisyon ve iklim krizi konusunda üzerimize düşeni de yapacağız.”