Hastanemi Açın Platformu'nun eylemine koronavirüs gerekçesiyle müdahale

Hastanemi Açın Platformu'nun, kapanan hastaneler için Ankara’da Türkiye Yüksek İhtisas Hastanesi önündeki basın açıklamasına polis müdahale etti.

Yaşanan arbededen sonra açıklamalarını yapabilen emekçiler, "Hastaneler kapanmasaydı, tedaviler ötelenmeyecekti” dediler. Açıklamaya katılan CHP Ankara Milletvekili Dr. Murat Emir, "Hastaneler, Şehir Hastanesi’ne hasta gerektiği için kapatıldı" derken, HDP Iğdır Milletvekili Habip Eksik, "Sağlık emekçilerini şov yapmak için alkışlıyorsunuz ama özlük haklarını korumak için yapacakları açıklamaya saldırıyorsunuz" diyerek polise tepki gösterdi.


“Hastanemi Açın Platformu”, CHP Ankara Milletvekili, Doktor Murat Emir ve HDP Iğdır Milletvekili, Doktor Habip Eksik ile birlikte Yüksek İhtisas Hastanesi önünde basın açıklaması yapmak istedi. Açıklama, polis tarafından “pandemi kuralları” gerekçesiyle engellenmek istendi. Polisle yaşanan arbededen sonra, açıklama yapılmasına izin verildi. Polis, HDP Ankara İl örgütünün iki yöneticisinin araçlarından inmesine izin vermedi.


Platform sözcüleri “Sayıştay raporuna göre bu hastaneler boş yatarken, kiralık tesislere kiralar ödendi, sağlık hizmetlerinden koparılan hastaneler için 2019 yılında 1 milyon 613 bin 186 TL elektrik faturası ödendi. Olmaz, kabul etmiyoruz” diye tepki gösterdiler.


“HASTALAR ŞEHİR HASTANESİ’NE GİDEMEDİLER”
Platform üyeleri, kapanan hastanelerin, Ankara’da toplam yatak sayısının ve başvuru sayısının yüzde 14’ünü oluşturduğunu belirterek, şu bilgileri verdiler:
“Hastaneler kapandığı dönemde aylık ortalama 391 bin başvuru gerçekleşmişken, Ankara Şehir Hastanesi’ne pandemi dönemi aylık en yüksek 250 bin başvuru oluşmuştur. Hastalar Şehir Hastanesi’ne gidemediler. Devlet hastanesinde sağlık hizmetine erişemeyen yurttaşlar, paraları varsa özel sağlık kuruluşlarına yönelmiş, paraları yoksa sağlık hizmetini ertelemiş.”


CHP’Lİ EMİR: ŞEHİR HASTANESİNE HASTA GEREKTİĞİ İÇİN KAPATILDILAR
CHP’li Emir, şehir içindeki hastanelerin Şehir Hastanesi’ne hasta gerektiği için kapatıldığını belirterek şöyle konuştu:
“Bu hastaneler başarısız hastaneler miydi? Türkiye’nin yüz akı hastanelerdi. Bu hastaneler en az 80 yıldır halka kaliteli, nitelikli sağlık hizmeti veriyordu. Bu hastaneler, Şehir Hastanesi’ne hasta gerektiği için kapatıldılar. Şehir Hastanesi’ndeki talana hasta bulmak lazımdı. Buradan Sağlık Bakanı’na soruyorum, Tuzluçayır’da Altındağ’da kalp krizi geçirenler nereye gidecekler? Yolda ölmezlerse, 30 kilometre ötedeki Şehir Hastanesi’ne.”


HDP’Lİ EKSİK: SAĞLIK EMEKÇİLERİNİ ALKIŞLIYORSUNUZ AMA AÇIKLAMALARINA SALDIRIYORSUNUZ
HDP’li Eksik, basın açıklamasına yapılan polis engeline tepki göstererek şunları dedi:
“Bugün bir kez daha gördük ki en doğal hakkımızı bile kullanmaktan yoksun bırakılıyoruz.  Hukuksuz şekilde, yandaşı için kapatılan hastanelerin tekrar açılması için basın açıklaması yapmak istedik. Bu hastaneler açılınca sadece CHP’liler, HDP’liler, İyi Partililer hizmet almayacak. Biz polise de sesleniyoruz, biz sizin hakkınızı da savunuyoruz. ‘Yukarıdan emir aldım, haklarınızı, sizi tanımıyorum’ demekten vazgeçin. Hastanelerin kapanması akıl dışıdır. Şehir Hastaneleri’nin hasta garantisini sağlamak için Türkiye’nin en iyi hastaneler kapatıldı. Vatandaşın sağlık hakkı gasp ediliyor. Sağlık emekçilerini şov yapmak için alkışlıyorsunuz ama özlük haklarını korumak için yapacakları açıklamaya saldırıyorsunuz.”